От няколко чифта бутонки до (оправдаването) на 37 млн евро

13:04
От няколко чифта бутонки до (оправдаването) на 37 млн евро
Преди малко повече от две години (на 3 септември 2008-а) публикувахме следния коментар, който към днешна дата изглежда доста актуален и подходящ за ново прочитане:

Трансферната сага около преминаването на най-добрия български футболист в момента и капитан на националния отбор Димитър Бербатов от Тотнъм в европейския клубен шампион Манчестър Юнайтед се проточи цяла една година. Но най-накрая една от мечтите на някогашния юноша на Пирин Благоевград се превърна в реалност и той с облекчение и насълзени очи сподели пред цялата българска общественост:

"Мечтата ми да играя на най-високо ниво във футбола се сбъдна. Ще играя в най-големия клуб в света според мен. Сега ме чакат тежки задачи - да се утвърдя на "Олд Трафорд", да оправдая доверието на ръководство на Манчестър и да радвам феновете."

Всички, които не спаха, ще запомнят завинаги нощта на 1-ви срещу 2-ри септември 2008 година. В тази нощ трансферната сага около бъдещето на Бербо приключи, защото той вече бе там, на "Олд Трафорд". Безспорно най-добрият български футболист в момента парафира 4-годишния си контракт с клуба и се нареди до най-ярките футболни звезди, каквито са тези на Манчестър Юнайтед. В последния ден от летния трансферен прозорец съгражданите от Сити направиха всичко възможно с помощта на финикийски знаци да измъкнат Бербо из под носа на Алекс Фъргюсън и да го подмамят да облече небесно синята фланелка, която носят и други двама български национали. Но Бербо не се съгласи, за да изпълни детската си мечта и да облече екипа с номер 9 на "червените дяволи". На 27 години и половина мечтата му се сбъдна, след като осъществи един наистина уникален трансфер, на който могат да завиждат много други футболни звезди. Той е първият български футболист, преминаващ в настоящ европейски клубен шампион за невероятната сума от 37 млн евро, която го нарежда сред световните 10 топ трансфера. Сделката за Бербатов се нарежда на 7-та позиция в класацията, в която все още лидер е трансферът на Зинедин Зидан от Ювентус в Реал Мадрид за 46 милиона паунда.

А само като си помисли човек, че едва на 17 години през 1998 година този същия Митко е продаден от родния Пирин Благоевград на ЦСКА само за няколко чифта футболни обувки и няколко топки. "Червените", при които Митко израсна като професионален футболист и които го пласираха на европейската футболна сцена, все още прибират процент от всеки трансфер на нападателя. По време на престоя си в Борисовата градина Бербатов вкарва 37 гола и печели един трофей - Купата на България през 1999 година след победа с 1:0 срещу Литекс на финала.

През юли 2000 година талантливият нападател подписва предварителен договор с германския Байер Леверкузен, който влиза в сила от 1 януари 2001 година, а трансферната сума е 5 милиона германски марки. В похода към финала на Шампионската лига с "аспирините" през 2002 година Бербатов се отчита с голове срещу Лион и в изключително драматичния мач с Ливърпул (4:2), а във върха в досегашната кариера на нападателя е финалния мач, загубен с 1:2 от Реал Мадрид. Той влиза в игра през първата част след контузия на Бърдарич, но не успява да помогне на своя тим. Последният мач на Бербо за "аспирините" в Европа по ирония на съдбата е срещу ЦСКА през 2005 година, "армейците" на два пъти побеждават немския тим с 1:0 в първия кръг в турнира за Купата на УЕФА. В Бундеслигата Бербо записва 152 мача и отбелязва 69 гола.

Кариерата му продължава да върви нагоре, след като през пролетта на 2006 година Бербатов преминава в английския Тотнъм, като трансферната сума платена на Байер е 15,7 млн евро. Въпреки спекулациите за трансфер в Манчестър Юнайтед след първия си силен сезон във Висшата лига с екипа на "шпорите" Бербатов остава на "Уайт Харт Лейн" и през сезон 2007/2008, в който реализира 23 гола във всички надпревари, тимът стига до осминафинал за Купата на УЕФА, а на 24 февруари след победа с 2:1 над Челси и един гол на Бербатов той стига до втория трофей в кариерата си, след като Тотнъм печели Карлинг Къп.

Във вечната ранглиста за най-много голове в националния тим на България Бербатов е на второ място зад Христо Бонев, който има 47 попадения. Бербо досега е вкарал 41 гола в общо 65 мача и по всичко личи, че съвсем скоро ще задмине Бонев.

Стигна се и до нощта на 1-ви срещу 2-ри септември 2008 година, когато Бербо осъществи мечтата си от малък малчуган да облече екипа на любимия Манчестър Юнайтед. 27-годишният български нападател безспорно разполага с рядък футболен талант. Оттук нататък Бербо трябва единствено да повтори това, което Стоичков стори с Барселона през 1992 година. И трябва да бъдем сигурни, че с тим като Юнайтед, Митко ще го направи и дори може да го задмине.

Виж още:
Време е за коронясването на Новия крал на "Олд Трафорд"

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

fcb_spain
21.09.2010 23:36

на нас ни трябват най ве4е халфове,след златното поколение се намери заместник единствено на златко янкоя тоест опорния халф в лицето на стилиян,а плеймейкарите каквито бяха ле4ков и балъков просто ги нямаме ...

fcb_spain
21.09.2010 23:34

аз все о6те съм на мнение 4е бербатов няма място в национала но този път заради противоположното,няма смисъл да играе с тези дървета а и без това няма да помогне с ни6то 6тот само един класен игра4 не става...

kabaoki
21.09.2010 22:40

един голям мач три велики момента.стига писате глупости берба игра и постигна величие сам

MeToDueB
21.09.2010 21:34

винаги Бербатов е бил виновен, е нормално е да му писне от това напрежение и на всеки уважаващ себе си човек би му писнало .. замислете се малко глупци! Бербатов не се е възгордявал, винаги е бил скромен, умерен във възхищенията си, за това, което е постигнал например. Когато го питаха 30 милиона паунда, това е огромна сума .. той каза - Аз мисля, че не струвам толкова, но щом хората са решили да дадат толкова за мен. Питаха го - а онези 10 милиона паунда от Тотнъм как смяташе тогава - и той .. пак смятах, че са много. Сега след този хетрик пак не се е възгордял със сигурност, но самочувствието му се е повдигнало и ще продължи с добрите си игри, само го подкрепяйте.. а това, че левскари предимно мразят Бербатов е чист факт, аз познавам такива многоо, с такива дори гледах мача срещу Ливърпул и някой от тях си показаха двуличието и се кефеха, като до преди 2 дена го псуваха, а други ги беше яд, че вкарва ..

MeToDueB
21.09.2010 21:33

нека си го хранят, него не му дреме въобще. А Митко Бербатов беше нормално да се откаже от националния отбор. Той понасяше критики в мачове, в които е играл по 10 минути - за пример мача със Сърбия, който загубихме 1-6, а Бербатов излезна при 0-1 и след това 1 месец не игра за Юнайтед, заради контузия .. пак той беше виновен. Мач, в който не игра срещу Кипър, като домакини направихме 2-0 тук и той не игра, за този викахте, че без него е по-добре и той е бил виновника за миналите слаби резултати. Общо взето все Бербатов ви беше виновен, дори когато не беше в състава, дори когато вкарваше ..

MeToDueB
21.09.2010 21:32

само глупости пишете. На първо място Стоичков е един велик човек и въобще не е глупав. Няма как глупав човек да стигне до такова ниво, че то и на терена се изисква бърза мисъл и т.н. Стоичков има за приятели най-известните хора на Света, като Шумахер, Марадона .. и др. Стоичков и след, като се отказа от футбола беше доста предприемчив и направи доста милиони, като купуваше и продаваше недвижими имущества в онова време, в което това беше най-точния бизнес. Стоичков е велик и е на най-високо ниво от всички българи. Името му позволява да се държи както си иска, той има самочувствие, а това, че в България всеки го плюе, защото той казва направо и директно това, което мисли и не изнася на всички .. техен проблем си е,

fena_man_utd
21.09.2010 19:39

Стига с тези сравнения м/у Бербатов и Стоичков двамата си приличат по едно единствено нещо и то,е че и двамата са много добри футболисти,но само до тук.Нито Бербо нито Стоичков имат сходен стил на игра,така че да се прави каквото и да било сравнение м/у тях е немислимо.И е добре да престанем да ги сравняваме и да почнем да гледаме на тях като двама много качествени Български играчи!!!

Sacho52
21.09.2010 19:09

Не исках да обиждам всеки футболист за селянията а това че Стоичков го разбирам като такъв в сравнение със Бербатов който е пич но много рано се възгордя без да има успехите на Стоичков и "вирна носа"и веднага отказа участие в националния!Разбира се и има своите причини!Той е много честен според мен човек и не можа да понесе клюките за него и въпреки това трябва да слезе на земята и да бъде преди всичко патриот!!

fcb_spain
21.09.2010 18:18

евала на sacho52 за коментара само с една забележка!за6то постоянно трябва да казвате 4е стои4ков е бил селянин,какво об6то има интелигентноста с футбола?той пилот ли бе6е или футболист?

Sacho52
21.09.2010 16:55

Евала за хеттрика-две години го чакаме да си оправдае трансфера!Но не го коронясвайте-на неговите години Стоичков беше постигнал всичко и не беше се отказал от националния отбор макар че е един голям селянин!И в последствие се отказа въобще от България!Стоичков имаше основание да се откаже защото е дал много и го обиждаха така че Бербатов да направи това което е направил Стоичков и тогава да си прави на обиден!Малко рано го коронясвате-но никога няма да стигне Стоичков!Иначе ме изкефи със хеттрика си!!Господа Левскари и Цесекари бъдете реалисти-и двамата не са от вашите школи,а случайност е че са преминали през някои от отборите ви!Да живее България!!

kokicat
21.09.2010 16:43

Бербатов е ВЕЛИК, само може да му завиждате и да му се радвате! *thumb_up*

petko_p1980
21.09.2010 15:36

play_for_fun7 и другия тъпак fcb_spain вие що не си е....те магаретата от тук ве смотаняци. Всеки път като влезна тук и само ваще поварни 4ета *evil* *thumb_down*

fcb_spain
21.09.2010 15:22

през остава6тите 4-5 години които му остават на бербо да играе футбол на високо ниво,едва ли 6те спе4ели златната обувка,златната топка и да стане голмайстор на световно първенство с България така4е е сме6но да го сравнвате със стои4ков

afrolu
21.09.2010 14:42

fcb_spain какви глупости те гонят пък тебе ,Стоичков може да е един ,но и Бербатов е един ,така че си затварай плювалника !!!

fcb_spain
21.09.2010 13:51

не пи6ете глупости...бербатов наистина доказа 4е е гениялен но никога няма да бъде като стои4ков за6тото камата е един

afrolu
21.09.2010 13:47

natureboy ти пък откъде знаеш,че няма да мина Стоичков, да не би да идваш от бъдещето та знаеш такива неща...според мен пък точно Митко е човекът ,който може да задмине Ицо...само времето ще покаже!

natureboy
04.09.2008 11:17

Митко, че няма да може да мине Стоичков няма, поне да се надяваме да се претстави добре в Юнайтед.

aivano
04.09.2008 07:45

Абе що не пишете за някой от Уесни,бе!Малко ли постигна Хичо,който отиде до "Арсенал "и се върна без да се загуби попътя,що не пишете за Никиту,когото сигурно ще върнат от"Твенте" след тия 4 гола от "Арсенал"!Малко ли направи за футбола Говньо,станал известен с това ,че за всеки мач на "Рен"е пътувал в автобуса на отбора-с което малко фенове могат да се похвалят!

kinopi
03.09.2008 22:38

къв президент бе ?!? къде го сложи и ти тцтц ... наистина се надявам бербо да се представи достойно успех Мите