Официално: Без руски отбори в турнирите под егидата на ФИФА и УЕФА

22:50
Официално: Без руски отбори в турнирите под егидата на ФИФА и УЕФА

От ФИФА и УЕФА официално обявиха, че изхвърлят Русия от международния футбол заради войната, която страната води на територията на Украйна.

“След първоначалните решения, предприети от Съвета на ФИФА и Изпълнителния комитет на УЕФА, които предвиждаха предприемането на допълнителни мерки, ФИФА и УЕФА днес заедно решиха, че всички руски отбори, без значение дали са национални или клубни, ще бъдат изключени от участие в състезанията на ФИФА и УЕФА до следващо нареждане. Тези решения бяха предприети днес от Съвета на ФИФА и Изпълнителния комитет на УЕФА, които са най-висшестоящите органи за вземане на решения на двете институции по отношение на подобни спешни въпроси. Тук футболът е изцяло обединен и е в пълна солидарност с всички засегнати хора в Украйна. Президентите на ФИФА И УЕФА се надяват, че ситуацията в Украйна ще се подобри значително и бързо, за да може футболът отново да бъде пример за обединение и мир сред хората”, се казва в общото изявление на двете футболни централи.

Това означава, че мъжкият националният отбор на Русия е изваден от плейофите за Мондиал 2022, където трябваше да се изправи срещу Полша и евентуално срещу Швеция или Чехия. Освен това женският национален тим няма да бъде допуснат до участие на Евро 2022 въпреки класирането си за турнира. Спартак (Москва) също пострада от това решение, тъй като тимът е дисквалифициран от Лига Европа, където трябваше да се изправи в 1/8-финал срещу РБ Лайпциг. Въпреки изхвърлянето на страната от международния футбол сезонът в руското първенство засега ще продължи.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация