Милан триумфира в дербито с Наполи

00:32
Милан триумфира в дербито с Наполи

Милан постигна изключително важна победа в битката си за Скудетото, след като спечели гостуването си на своя пряк конкурент Наполи с 1:0 в сблъсъка помежду им от 28-ия кръг на Серия "А". В герой за „росонерите“ отново се превърна Оливие Жиру, който след двата гола срещу Интер този път вкара първото си попадение с екипа на „Дявола“ извън Милано, оказало се победно и в този ключов двубой. Така неговият тим си отмъсти за домакинската си загуба с 0:1 от „партенопеите“ и същевременно за първи път от 1981-а насам спечели две поредни шампионатни визити в Неапол.

Лучано Спалети предприе само една промяна в стартовите си 11 след успеха с 2:1 над Лацио. Тя беше свързана със Станислав Лоботка, който зае мястото на Диего Деме. Виктор Осимен отново водеше атаката, като той беше подпомаган от Матео Политано, Пьотър Жиелински и Лоренцо Инсиние. 

Стефано Пиоли обаче направи цели четири промени в своя състав след нулевото реми в дербито с Интер за Купата на Италия. Контузеният капитан Алесио Романьоли беше заменен от Пиер Калюлю, докато отпочиналият Давиде Калабрия се завърна като титуляр за сметка на Алесандро Флоренци. Сандро Тонали, който беше наказан в миналия мач, също започна от първата минута вместо Раде Крунич и така Франк Кесие действаше като плеймейкър. Последната промяна беше на десния фланг, където Жуниор Месиас беше предпочетен пред Алексис Салемакерс. Жиру отново получи отговорността да бъде централен нападател, докато Златан Ибрахимович чакаше на пейката.

Мачът започна с много разочароващо воле на Жиелински. Още в петата минута гостите имаха големи претенции за дузпа за препречване на Калиду Кулибали срещу Исмаел Бенасер, но Даниеле Орсато не ги уважи. В 13-ата минута домакините също поискаха реферът да посочи бялата точка за фал на Фикайо Томори срещу Осимен. Дузпа обаче отново не последва. В 19-ата минута Давид Оспина спаси опасен изстрел с глава на Месиас след корнер, но така или иначе беше отсъден фал в нападание на Жиру. Две минути по-късно Осимен получи извеждащ пас, но отправи неточен изстрел. 

В 24-ата минута Кулибали извърши груб фал срещу Жиру, след който се появи голяма рана върху крака на нападателя, а защитникът получи жълт картон. След подновяването на играта Рафаел Леао опита шут по земя, който беше уловен от Оспина. В 39-ата минута Жиру се сблъска с вратаря при борба за въздушна топка и на свой ред беше санкциониран с жълт картон. В оставащите минути до почивката не се случи нищо интересно.

Втората част започна по най-добрия възможен начин за "росонерите". В 49-ата минута след изпълнение на пряк свободен удар Калабрия пробва далечен шут по земя, а Жиру протегна крак и така отклони топката в противниковата мрежа за 1:0 в полза на гостите. Попадението определено съживи играта и последваха удари на Осимен и Леао, които бяха уловени от вратарите. В 55-ата минута Бенасер стреля опасно, а Оспина изби в корнер. При неговото изпълнение Жиру и Томори не успяха да се разпишат. В 68-ата минута се наложи французинът да бъде заменен от Анте Ребич, след като се подхлъзна и си контузи другия глезен. 

В следващите минути резервата Елиф Елмас и Кесие имаха възможности да се разпишат, но не ги оползотвориха. В 77-ата минута влезлият като смяна Адам Унас стреля опасно, като топката профуча покрай вратата. Веднага след това Осимен и Тео Ернандес се спречкаха, заради което получиха жълти картони. За защитника това означава наказание за следващия мач на "Дявола". В 83-ата минута друга резерва - Ървинг Лосано, също нанесе удар, но го направи неточно. 

Три минути по-късно Осимен направи светкавичен пробив, но закъсня с удара, който беше спрян от Майк Менян. Ернандес веднага отговорен със свой опасен рейд, при който шутът му беше отразен от Оспина. При ответната атака Лосано опита нов изстрал, но отново не намери целта. В 89-ата минута Ибрахимович се завърна в игра, заменяйки Леао. В добавеното време опасна контраатака изведе резервата Салемакерс сам срещу вратаря, но белгиецът не се възползва от чудесната възможност да се разпише и си спечели само корнер.

Така Милан се върна еднолично на върха в класирането с актив от 60 точки, а Наполи се свлече на третата позиция с 57 пункта. Между тях Интер е на втората позиция с 58 точки, но и с мач по-малко.

НАПОЛИ - МИЛАН 0:1

0:1 Жиру 49'

Наполи: Оспина, Ди Лоренцо, Рахмани, Кулибали, Руи, Фабиан, Лоботка, Политано, Жиелински, Инсиние, Осимен;

Милан: Менян, Калабрия, Томори, Калюлю, Ернандес, Тонали, Бенасер, Месиас, Кесие, Леао, Жиру;

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация