Бербатов: Ще търсим диалог с хората, които все още са в "Бояна"

21:09
Бербатов: Ще търсим диалог с хората, които все още са в "Бояна"

Димитър Бербатов, който днес беше обявен за президент на Българския футболен съюз, даде пресконференция след края на конгреса. Той даде ясно да се разбере, че ще поиска ново общо събрание, в което всички кандидат-президенти и футболни клубове ще могат да участват. Бившият голмайстор на България призова за обединение на футболната общественост у нас, което според него минава именно през провеждане на честен конгрес. 

"Ще търсим диалог с хората, които все още са в "Бояна". Ще го направим, но в понеделник ще искам среща с министъра на спорта, защото разбрах, че днес е бил тук и е проявил интерес какво се случва. Ще му обясня как стоят нещата, защото той дава лиценз на федерацията. 

Това, което се случи днес, е революционно, но ние сме принудени да осигурим на клубовете честен и прозрачен конгрес. Първата ми задача е да свикам конгрес, за да могат всички клубове и кандидат-президенти да присъстват. Защото днес присъстваха само клубовете, които успяха да подадат документите си в срок. Останалите над 300 не успяха, защото сроковете бяха къси", започна Бербатов.

"Това обединение, за което говорим, трябва да мине през един конгрес, на който веднъж завинаги да си изберем президент и Изпълком. Иначе се въртим в омагьосан кръг и стигаме до такива крайни решения, които не са в полза на никого. Предният конгрес не беше спечелен честно, трябваше да има балотаж – имахме улики и записи. Явно ги е страх и не искат да се появят. Не може да става въпрос за това нещо. Става дума за интереса на футболните клубове. 

Никой не иска лицензът на федерацията да бъде отнет. Трябва да намерим език на обединението – това минава през честен конгрес. Това, което направихме днес, е по закон и по устав. Следващата седмица ще търсим връзка, за да можем да покажем, че сме принудени да направим нещо такова и го правим. Няма отстъпване назад, но никой не печели от това нещо. Хората са разединени в мнението си, но търпението вече се изчерпа. Стигаме до решения, с които да покажем, че можем да го направим", продължи бившият голмайстор на Манчестър Юнайтед. 

"Контактът с министъра важи и за ФИФА и УЕФА - ще търся среща с Инфантино и всички хора, които трябва да знаят какво се случва тук. Беше наложително да се случи това нещо. Промяната се случва пред очите на всички. Клубовете организираха конгрес, който е напълно законен. Когато се проведе следващ конгрес, той покрива и обезсмисля решенията на предишния. 

Подписката в съда все още е там и се чака решение. Това протакване там дава възможност да се съберат повече контрадекларации с натиск. Член на Изпълкома онзи ден каза, че залата не е запазена и няма да има никой. Не можем да им хванем лъжите вече. Това ни води до тази ситуация. Тъжно и неприятно ми е, не искам да се случват така нещата - сам, тук, кандидат за президент. 

Искам и други кандидати, с които да се борим за идеи. Диалогът трябва да го намерим. Ще опитаме да го намерим и с ФИФА, УЕФА и министъра. Решението минава през организирането на честен конгрес. Всички клубове трябва да имат възможност да гласуват и те да решат кой искат да ги представлява. Те показаха днес, че сами могат да организират конгрес. 

Ситуацията, в която се намираме, повдига много въпроси, но положението ни принуди да реагираме по този начин. Ще държа конгресът да бъде съвсем скоро, за да започне работата за доброто на българския футбол. Сега започва трудната част, но пред нас няма отказване. Всеки знае за какво се борим с моя екип. Ще искам да има конгрес колкото е възможно по-бързо. Трябва да се приеме бюджет. Искаме да излезем от целия този хаос. 

Аз и моя екип не сме жадни за власт. Ако бяхме – нямаше да стоя и да говоря, че ни трябва друг конгрес. Първа и най-важна точка – свикване на конгрес, който да легитимира нов президент от всички клубове в страната. Ако продължават с нечестните номера, няма как да спрем. На следващия конгрес медиите също трябва да бъдат допуснати до залата. 

Ще искаме да видим как точно може да се разберем, за да вървим напред. Решението, което аз виждам, е конгрес, на който да се даде шанс на всички кандидат-президенти. 820 са клубовете-членове на БФС. Футболната федерация е с най-много членове. Трябва да им се даде възможност да гласуват. Някои от тези клубове са фантоми, а ние се борим именно срещу тях. На последния Изпълком са били утвърдени още 155 нови клуба", завърши Бербатов.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация