Григор не можа да се справи с Андрей Рубльов

01:33
Григор не можа да се справи с Андрей Рубльов

Единственият българин в тени елита Григор Димитров не можа за втори пореден път да се класира на полуфиналите в “Мастърс” турнира в Индиън Уелс, след като отстъпи на световния номер 7 Андрей Рубльов с 5:7, 2:6 за 90 минути игра.

Грешни решения в няколко ключови момента от първия сет попречиха на топ ракетата ни поне да вкара частта в тайбрек, а след това липса на идея за смяна на тактиката доведе до по-сериозна разлика в резултата. Рубльов игра на възможно най-високо ниво и не спираше да ниже форхендите си от всяка точка на корта близо до основната линия, но не бе достатъчно притискан от форхенд, за да не може да разчита на единствената си стратегия във всеки двубой.

Разликата в успеваемостта на първия сервис също се оказа решаваща, като нивото на Григор спадна доста в сравнение с предишните му мачове в Индиън Уелс, докато руснакът беше почти безпогрешен и все така ефективен с началния си удар.

Димитров остава със 7 полуфинала на “Мастърс” ниво и не можа да добави 8-ми на сметката си, като остава с една победа срещу съперник от топ 10 на фаза четвъртфинали в тази категория турнири - през 2018-а в Монте Карло срещу Давид Гофен (тогавашен номер 10).

Гришо ще се изкачи с 5 места в световната ранглиста и ще заеме 30-ото от следващата седмица.

Първи сет

От първата сервис още Димитров постави под напрежение бекхенда на Рубльов и моментално излезе на мрежата, за да завърши със смач. С агресивен форхенд по правата от основната линия българинът разходи съперника си и го принуди да сгреши за 30-0, а после опита да направи същото (след втори сервис), но пресили форхенда по обратния диагонал. Рубльов имаше инициативата в следващото разиграване и Григор сбърка бекхенд-слайс за 30-30, но след това ролите се размениха и руснакът не беше прецизен с този тип удар. Българинът издържа от задната страна на ракетата си няколко пъти и дочака неточност от съперника за 1:0.

Димитров реши да рискува с търсене на форхенд-ретур-уинър след кик сервис, но не сполучи, а Рубльов го засипа с разнообразни начални удари. Той имаше и късмет с бекхенд по правата да затвори на нула и без никакви проблеми за 1:1. Световният номер 7 не спираше да отправя камшични форхенди от всяка точка на основната линия и това затрудняваше Григор, особено при положение и че първият сервис не влизаше. 

Стигна се до 15-30 след грешка от форхенд на българина, а впоследствие и до два брейк-бола за Рубльов след великолепен негов ретур. Два поредни чудесни първи сервиса на Гришо обаче свършиха работа да предизвикат два грешени бекхенда на съперника и резултатът стана дюс. Нови последователни отлични кик-сервиса на Димитров обърнаха гейма в негова полза за 2:1.

Сечен бекхенд с ретура и последващ драйв-бекхенд по правата на Григор вдигнаха публиката на крака, а той набързо поведе с 15-30 след грешка на Рубльов. Българинът стигна до точка за пробив с гросмайсторско разиграване, в което комбинираше бекхенди по диагонала и форхенди по обратния, за да матира опонента си. Руснакът отново се спаси чрез хубав сервис в полето за предимство, след което вкара и още два фантастични начални удара, за да направи 2:2 практически без игра.

Григор трябваше да демонстрира класа в няколко напрегнати момента от 0-15 до 30-15 на свой сервис, но го направи убедително с форхенд. Първата двойна грешка дойде за 30-30, а следващото разиграване беше доста странно, като и двамата очакваха няколко пъти на съперника да бъде отсъден аут, а в крайна сметка Рубльов сбърка воле на мрежата. До нов дюс се стигна след грешка на Григор в момент, в който руснакът прати силен форхенд в краката му. Димитров комбинира страхотен невърнат сервис с двойна грешка за ново равенство, а грешно решение с агресивен бекхенд от негова страна (втора непредизвикана от тази страна в мача до момента) осигури нов брейк-бол. Нова грешка от бекхенд на българина доведе до първия пробив, който той инкасира в турнира до момента - 2:3.

Рубльов не спираше да ниже форхенди по двата диагонала с големи прецизност и сила, а първият му сервис бе все така добро оръжие и разнооразието му помагаше определено. Без особено напрежение той затвърди пробива си и дръпна с 2:4 в резултата. Най-после и първият начален удар на Димитров започна да му служи, като той реализира любимото си драйв-воле след него, а впоследствие наниза и два поредни аса за 3:4.

Димитров отново натисна бекхенда на съперника си след добър ретур и имаше успеваемост, а после Рубльов направи двойна грешка за 15-30. Впоследствие българинът влезе в дълго разиграване, но се подведе по монотонността на съперника и сякаш загуби търпение, грешейки бекхенд в мрежата. За съжаление, бе пропусната добра (скрита) възможност за връщане на пробива и руснакът поведе с 3:5.

Григор пак не можеше да разчита на първия си сервис, освен за 15-0, когато комбинира с форхенд-уинър по обратния диагонал. Все пак, независимо от двойна грешка номер 3 в мача, той компенсираше отлично с кик от втори начален удар и успя да преодолее трудностите за 4:5.

Два пъти един след друг Григор постави топката ниско с подсечен бекхенд и Рубльов не можа да прехвърли мрежата за 0-30, а после го матира на мрежата с блестящия си минаващ бекхенд (докато тича) по правата за троен брейк-бол. Рубльов сбърка със задната страна на ракетата и пробивът на нула стана факт - 5:5!

Григор сбърка в търсене на къса топка за разчупване на ожесточено разиграване, в което беше като боксова круша по диагоналите. Изненадващо обаче българинът не прецени следващото си излизане на мрежата и сбърка воле, след което пробва да се надблъсква в средата на корта със съперника си. Рубльов се чувстваше, естествено, по-комфортно в такава безидейна размяна и дочака грешка за двоен брейк-бол. Първият бе отразен елегантно и с мисъл - бекхенд по правата и излизане на мрежата с изящно воле. Агресивен ретур на руснака за пореден път намери линията и провокира неточност от Димитров, който трябваше да се примири с пробива - 5:6.

Безмилостното блъскане от форхенд на Рубльов продължи и късметът му с целене на линиите не го напусна за 40-0. Той направи двойна грешка, а Григор го "шамароса" с бекхенд по обратния диагонал от ретур за 40-30. И третият сетбол беше пропуснат от руснака, след като за пореден път загуби разиграване по диагоналите от бекхенд, а не беше вкарал първия си сервис. За съжаление, Григор си изгради предимство в следващата размяна с форхенди по обратния диагонал, но прати топката в мрежата. Рубльов наниза невърнат начален удар и приключи сета - 5:7.

Втори сет

Григор се озова в ситуация 0-30, ставайки жертва на поредната порция унищожителни форхенди на съперника. Една непредизвикана и една предизвикана грешка от страна на Рубльов изравниха резултата, а българинът го матира с два форхенда след това за 1:0. Великолепна къса топка и минаващ бекхенд на мрежата от страна на Димитров донякъде неутрализираха мощните сервиси на руснака, но той си взе гейма за 1:1.

Рубльов блесна с бекхенд по правата, а после и с хубав минаващ такъв, който затрудни максимално Гришо и му даде предимство при 15-30. Стигна се и до два брейк-бола след форхенд в мрежата на българина, като световният номер 7 се възползва от втория с много дълбок ретур. Нашият тенисист направи деми-воле от основната линия и прати топката в аут за 1:2.

Рубльов се справи с напрежението и затвърди пробива си с нова порция солидни сервиси, които в комбинация с някои неубедителни решения на Григор му позволиха да поведе с 1:3. За съжаление, спадът в играта на българина продължи и той подари втори пробив на съперника си, като отрази началния брейк-бол с ас, но после направи двойна грешка за 1:4.

Рубльов нямаше проблем да поведе с 1:5, а Гришо изглеждаше сякаш е загубил увереност във възможността за обрат. Следващите минути приличаха повече на доиграване, а руснакът не спираше да цели линиите с мощните си форхенди от всяка позиция, като очевидно всичко днес му се получаваше. Печелившо деми-воле по правата от бекхенд на Гришо отрази първия мачбол и вкара гейма в дюс. Цели три равенства още преминаха, преди Димитров с два форхенда в близост до мрежата да намали изоставането си на 2:5.

Григор получи живителни сили от трудно спечеления си сервис-гейм, като желанието му да се бори се завърна и той стигна до точка за пробив в следващия гейм. Българинът обаче взе необмислено решение да търси ретур-уинър и не се възползва от възможността си, а после направи същото при следващия мачбол. Така Рубльов заслужено с постоянството си в мача се поздрави с успех - 5:7, 2:6 за 90 минути.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация