Македония не допусна Италия до участие на световното първенство

00:01
Македония не допусна Италия до участие на световното първенство

Европейският шампион Италия няма да играе на Световното първенство в Катар! "Скуадра адзура" загуби с 0:1 от Северна Македония в 1/2-финалния плейоф в Палермо и се сбогува с надеждите си да играе на Мондиала. Домакините на "Ренцо Барбера" доминираха през целия мач и отправиха повече от 30 удара към вратата на съперника, но така и не успяха да отбележат. За сметка на това гостите се бранеха храбро и чакаха своя шанс, който дойде в добавеното време на двубоя, когато Александър Трайковски смълча трибуните с красив гол в 92-ата минута. Така западните ни съседи ще играят на финалния плейоф срещу Португалия, докато италианците ще гледат световните финали по телевизията, както бе и през 2018 година.

Домакините заложиха на трио в атака в лицето на Чиро Имобиле, Лоренцо Инсиние и Доменико Берарди. В средата на терена действаха Марко Верати, Жоржиньо и Николо Барела.

Гостите пък излязоха с Александър Трайковски и Милан Ристовски в атака, а те бяха подкрепяни по крилата от Бобан Николов и Дарко Чурлинов.

Първият удар към една от двете врати бе отправен от Емерсон в 3-ата минута. Той стреля от границата на наказателното поле, но доста неточно и над напречната греда.

В първите двайсетина минута събитията се развиваха изцяло пред наказателното поле на гостите, които обаче добре се бяха "окопали" и не допускаха да се стигне до някаква сериозна голова опасност за вратаря Столе Димитриевски.

Италия трудно стигаше до възможности да обстрелва вратата на съперника. Затова в 29-ата минута Николо Барела реши отново да шутира от далечна дистанция, но изстрелът му мина встрани от вратата.

Само минута по-късно отново Берарди пропусна най-добрата възможност до този момент. Вратарят Димитриевски сгреши при изнасянето на топката и я подаде в краката на крилото на Сасуоло, който веднага опита да вкара в опразнената врата, но стражът все пак успя да се върне и да поправи грешката си.

Скоро след това домакините създадоха трета голова възможност в рамките на три минути. Този път Чиро Имобиле бе изведен на стрелкова позиция в наказателното поле, но Димитриевски успя да се намеси решително и да попречи да се стигне до гол.

В 38-ата минута се стигна до ново напрежение пред вратата на Северна Македония. Първо Марко Верати засече един пас в близост до вратата, но ударът му бе блокиран от защитник. След това топката се озова в Чиро Имобиле, който също опита да вкара, но прати кълбото до гредата.

Северна Македония търпеливо чакаше за шанс да контаатакува. Такъв се откри в 45-ата минута, когато Барди преодоля сериозно пространство в средата на терена и подаде за Трайковски в предни позиции, но ударът на нападателя не затрудни Донарума.

"Адзурите" отново започнаха по-активно и през второто полувреме и в 53-ата минута Доменико Берарди пробва далечен изстрел, спасен от Димитриевски. Минута по-късно отново Берарди имаше страхотна възможност, като този път ударът му мина опасно близо до гредата.

И отново Берарди се озова на стрелкова позиция в 58-ата минута, като от границата на наказателното поле прати топката над напречната греда.

Една от малкото възможности за Северна Македония бе в 60-ата минута, когато Трайковски опита интересен диагонален удар, който обаче премина над вратата.

И за пореден път в 63-ата минута Берарди имаше шанс да се разпише. Той получи дълъг пас в близост до вратата, овладя на гърди и стреля, но самоотвержената намеса на Алиоски в последния момент му попречи да открие резултата.

В 67-ата минута Италия пропусна поредна възможност. Този път Бастони стреля с глава след корнер, но Димитриевски отново спаси.

В 78-ата минута Распадори опита мощен далечен изстрел, който профуча над напречната греда.

Северна Македония обаче нанесе своя удар в добавеното време на мача. Тогава Александър Трайковски овладя една топка пред наказателното поле, нагласи си я и с прецизен удар по земя отбеляза красив гол за 0:1.

Италия опита финален щурм и бе близо до изравнителния гол в 95-ата минута, когато Жоао Педро отблизо засече една топка, но тя мина покрай гредата.

В крайна сметка Северна Македония ликува и отива на финалния бараж срещу отбора на Португалия, който по същото време спечели своя 1/2-финален бараж срещу Турция. Италия пък ще трябва да преглътне ново огромно разочарование, след като за втори пореден път няма да участва на световните финали.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация