Португалия се класира за световното първенство в Катар (видео)

23:47
Португалия се класира за световното първенство в Катар (видео)

Португалия надигра Северна Македония с 2:0 на “Ещадио до Драгао” в Порто в решаващ финален плейоф за класиране на Световното първенство в Катар. Бруно Фернандеш стана бе големият герой за иберийците тази вечер, като стана автор и на двете попадения. Той отбеляза първия гол в 32-рата минута след асистенция на Кристиано Роналдо, а в 65-тата отново порази целта. С тази победа Португалия се класира за световните финали. На полуфиналите в този поток португалците се справиха у дома с Турция с 3:1, а Северна Македония шокира като гост Италия с 1:0 с гол в добавеното време. Македонците постигнаха престижна победа и над Германия в квалификациите, но тази вечер не успяха да се противопоставят на европейския шампион през 2016 година.

Звездите Кристиано Роналдо, Диого Жота и Бернардо Силва оформят нападателното трио на Португалия, а Милан Ристовски и “палачът” на Италия Александър Трайковски са двамата футболисти в най-предни позиции за македонците.

Първата интересна ситуация пред някоя от вратите бе в 14-тата минута, когато суперзвездата на Манчестър Юнайтед Кристиано Роналдо получи извеждащ пас и от близка дистанция опита удар по земя, но топката мина на сантиметри встрания от левия страничен стълб. Малко след това македонците отговориха с центриране отдясно, при което левият бек Езджан Алиоски опита изстрел от воле извън наказателното поле, но изпълнението му беше доста неточно.

В 24-тата минута нападателят на Ливърпул Диого Жота беше близо до гол за португалците. След центриране от корнер той намери много добре топката с глава, която тупна в тревата и мина много близо до целта, но все пак излезе в аут.

Стигна се до 32-рата минута, когато иберийците наказаха груба грешка на капитана на македонците Стефан Ристовски. Той се намираше в средата на терена и потърси пас назад към бранител, но подаването му бе много лошо и Бруно Фернандеш открадна топката. Халфът веднага потърси къс пас към съотборника си в Манчестър Юнайтед Кристиано Роналдо, а "седмицата" комбинира по блестящ начин с полузащитника. Бруно Фернандеш получи възможността да стреля от много опасна за гостите позиция и изпрати топката в мрежата зад стража Столе Димитриевски, който съумя да закачи леко топката, но не и да предотврати попадението.

В 40-тата минута играчите на Фернандо Сантош не бяха никак далеч от гол за 2:0. Ветеранът в защитата на домакините Пепе с хубав дълъг пас намери в наказателното поле на Северна Македония Кристиано Роналдо, но "седмицата" не направи добро отигарване. Топката обаче попадна в дебнещия наблизо Диого Жота, който от относително малък ъгъл не успя да стреля по най-добрия начин и не намери очертанията на вратата.

В първите 20 минути на второто полувреме не се случи нещо твърде запомнящо се. В 65-тата минута обаче португалците издебнаха момента да нанесат втори тежък удар на съперника си и да се доближат още повече до световните финали. Иберийците направиха перфектна контраатака, при която Диого Жота получи топката на левия фланг. Нападателят на Ливърпул центрира по брилянтен начин към връхлитащия Бруно Фернандеш и халфът на Манчестър Юнайтед с великолепно воле от точката за изпълнение на дузпа опъна за втори път мрежата зад Димитриевски - 2:0.

В 78-мата минута пазеният от Пепе в тази ситуация Елиф Елмас падна в наказателното поле на Португалия, а секунди след това и резервата Боян Миовски се строполи на тревата, като до него беше Данило. Реферът Антъни Тейлър прецени, че и в двета ситуации няма основания за дузпа, а веднага след това Португалия бе близо до трети гол. Бруно Фернандеш пробва с пас отляво да намери заелия позиция в наказателното поле на македонците Кристиано Роналдо, но защитникът Дарко Велковски с отлично действие блокира ветерана.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация