Полша ще пътува за Катар за сметка на Швеция (видео)

23:53
Полша ще пътува за Катар за сметка на Швеция (видео)

Отборът на Полша се класира на световното първенство в Катар в края на годината, след като победи с 2:0 Швеция във финалния плейоф, изигран на стадиона в Хожув. В герои за "дружина полска" се превърнаха Роберт Левандовски (49-дузпа) и Пьотр Жиелински (72). Двубоят беше равностоен до дузпата в началото на второто полувреме, изработена от Гжегож Криховяк. След гола шведите се откриха и стана лесна жертва за полските атаки, довели до втори гол във вратата им.

Домакините достигнаха до този етап без игра. Левандовски и компания трябваше да играят срещу Русия на 1/2-финалния бараж, но "Сборная" бе дисквалифициран заради войната в Украйна и така "Дружина полска" отиде направо на финал. 

В същото време Швеция трябваше да мине по доста трънлив път, за да стигне дотук. "Тре кронур" трябваше да играят 120 минути в 1/2-финалния бараж с Чехия, но успяха да спечелят с гол в продълженията с 1:0. 

Голямата звезда на Швеция Златан Ибрахимович започна от резервната скамейка, атаката на поляците беше водена от Роберт Левандовски. Двубоят започна с лоша новина за поляците. Камил Глик получи контузия още в петата минута и поиска смяна, но остана на терена. 

Играта се водеше предимно в центъра, като шведите действаха доста твърдо. В 9-ата минута Левандовски получи топката в наказателното поле, но преди това беше отсъдена засада на Шимански. В 11-ата минута Левандовски отправи удар с глава след центриране от фланга, но топката мина встрани. Две минути по-късно Исак обстреля вратата на Полша, но Шчесни беше на мястото си. В 19-ата минута шведите организираха нова опасна атака, но вратарят на Полша спаси удара на Форшберг.

Натискът на Швеция се засили, а в 20-ата минута беше пропусната отлична възможност за откриване на резултата. Деян Кулушевски стреля в тялото на защитник в близост до вратата, вместо да прати топката в мрежата.

В 26-ата минута и поляците стигнаха до добра възможност, но Каш не успя да се възползва. Три минути по-късно Беднарек отправи удар, но не затрудни стража Олсен, който улови.

В 36-ата минута Аугустинсон потърси Робин Куайсон, но ударът му с глава не се получи. Шведите добре пазеха Левандовски, като поне двама го атакуваха при всяко подаване към него. В 42-ата минута на стадиона имаше проблем с осветлението, като угасна част от него. В крайна сметка полувремето завърши и двата отбора се оттеглиха при 0:0.

В началото на втората част шведите първи създадоха положение пред вратата на Полша, но Кулушевски отново не успя да преодолее бившия си съотборник в Ювентус Шчесни. Така се стигна до 49-ата минута, когато Полша получи право да изпълни дузпа. Зад топката застана Левандовски, който прати топката в ъгъла за 1:0 и така записа своя гол номер 9 в девет мача от квалификациите за Катар 2022.

Шведите усилиха пресата след гола, но поляците се справяха с напрежението. В 68-ата минута Исак потърси Куайсон, той не успя да стреля, но топката попадна у Форшберг, който стреля от малък ъгъл, но Шчесни спаси. В 68-ата минута влезлият като резерва малко преди това Свенберг се оказа в добра позиция и стреля в ъгъла, но Шчесни отново спаси.

В 72-ата минута сякаш всичко в този мач се изясни. Жиелински отбеляза втори гол, а след него поляците не се спряха и усилиха натиска над слисаните шведи. Модер, Шимански и Левандовски отправиха удари, като намесите на Олсен предотвратиха трети гол във вратата на “тре кронур”. Едва 10 минути преди края в игра за Швеция се появи Златан Ибрахимович. Закъснялата му поява в игра не доведе до някаква промяна в ситуацията на терена.

Полша - Швеция 2:0

1:0 - Левандовски 49'-дузпа 
2:0 - Жиелински 72'

Полша: Шчесни, Биелик, Глик, Беднарек, Бережински, Модер, Горалски, Каш, Жиелински, Шимански, Левандовски;

Швеция: Олсен, Аугустинсон, Даниелсон, Линдельоф, Крафт, Форшберг, Олсон, Карлстрьом, Кулушевски, Куайсон, Исак;

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация