Жребият за груповата фаза на световното в Катар

20:44
Жребият за груповата фаза на световното в Катар

Жребият за световното първенство 2022 се изтегли в Доха, Катар. Испания и Германия се паднаха в една група. Те са в група Е, заедно с Япония и победителя от плейофа между Коста Рика и Нова Зеландия. 

Домакинът Катар е водач на група А и в мача на откриването на 21 ноември ще се изправи срещу Еквадор. В тази група са още Сенегал и Нидерландия. Англия е в група В заедно с Иран, Съединените щати и победителя от европейския плейоф, където Уелс часа отбора, който ще спечели битката между Шотландия и Украйна.

Жребий за груповата фаза на световното първенство 2022

Група А: Катар, Нидерландия, Сенегал, Еквадор

Група В: Англия, САЩ, Иран, Уелс или Шотландия или Украйна

Група С: Аржентина, Мексико, Полша, Саудитска Арабия

Група D: Франция, Дания, Тунис, ОАЕ или Австралия или Перу

Група Е: Испания, Германия, Япония, Коста Рика или Нова Зеландия

Група F: Белгия, Хърватия, Мароко, Канада

Група G: Бразилия, Швейцария, Сърбия, Камерун

Група H: Португалия, Уругвай, Южна Корея, Гана

Три от финалистите все още не са известни, тъй като предстоят междуконтинентални баражи. В Европа Уелс чака победителя от двубоя между Шотландия и Украйна. Австралия ще се изправи срещу Обединените арабски емирства в един от оставащите плейофи, а победителят ще мери сили с Перу за място на Световното. Друго място ще бъде определено от двубоя между Коста Рика и Нова Зеландия.

Началото на церемонията бе дадено с песни и танци, както и с първото изпълнение на живо на официалната песен на Мондиал 2022 “Хая Хая”. Последва приветствено слово на президента на ФИФА Джани Инфантино, който обяви, че предстоящото световно първенство ще е най-доброто в историята. След него се изказа и емирът на Катар Тамим бин Хамад Ал Тани. Мондиалът стартира на 21 ноември и ще продължи до 18 декември. Това ще е първото световно първенство, което ще се проведе през зимата, а причината са климатичните условия в Катар.

Отборите бяха разпределени в четири урни на база на световната ранглиста на ФИФА към 31 март.

Първа урна: Катар, Бразилия, Белгия, Франция, Аржентина, Англия, Испания, Португалия

Втора урна: Мексико, Нидерландия, Дания, Германия, Уругвай, Швейцария, САЩ, Хърватия

Трета урна: Сенегал, Иран, Япония, Мароко, Сърбия, Полша, Южна Корея, Тунис

Четвърта урна: Камерун, Канада, Еквадор, Саудитска Арабия, Гана, Уелс или Шотландия или Украйна, Коста Рика или Нова Зеландия, Обединени арабски емирства или Австралия или Перу

За разлика от предишните издания на шампионата програмата на мачовете от груповата фаза ще бъде направена след жребия, а няма да бъде направена автоматично на база на изтеглените отбори. От ФИФА обясниха, че мачовете ще бъдат разпределени с оглед на интереса и телевизионната аудитория.

Преди жребия бе представен и официалния талисман на Мондиала - Ла Ийб.

В деня на жребия бе представена и официалната песен на Мондиал 2022. Тя се казва “Хая Хая”, което означава “По-добре заедно". Песента се изпълнява от Тринидад Кардона, Давидо и катарската певица Айша.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация