Солидно начало за Григор в Монте Карло

17:40
Солидно начало за Григор в Монте Карло

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров започна перфектно кампанията си на “Мастърс”-а в Монте Карло, след като само за 45 минути срази 15-ия поставен в основната схема Николоз Басилашвили. Топ ракетата ни спечели първия сет с 6:3 за половин час игра, а при 2:0 и троен брейк-бол в актива на Гришо във втората част грузинецът изненадващо се отказа от продължаване на двубоя.

Димитров изигра перфектен двубой, в който доминираше от сервис през цялото времетраене на срещата и показа нагледно, че е по-класният тенисист. Басилашвили е 20-и в света и 15-и поставен, но в Монте Карло никога не е печелил мач. Той беше пробит за 4:2 в първия сет и още при първото си подаване на нула във втория, като при идентична ситуация реши да прекрати по-рано мъките си и да се откаже.

Григор стигна осминафиналите миналата година в Княжеството и е полуфиналист от 2018-а. Любопитното е, че както миналата, така и през 2018-а, така и през 2019-а, Рафаел Надал неизменно спира похода на най-добрия ни тенисист. Това означава, че последният играч, различен от Матадора, който е побежддавал Димитров в Монте Карло, е Ян-Ленард Щруф преди 5 години.

Съперник във втори кръг на Гришо ще бъде победителят от сръбския сблъсък Душан Лайович - Филип Краинович.

Първи сет

Два невърнати първи сервиса по диагоналите и грешка от форхенд на Басилашвили преди това дадоха убедителен аванс на българина от 40-0. Страхотен форхенд по правата на Гришо, докато тича, даде добро начало на срещата - 1:0. Димитров посрещаше доста зад основната линия и не можа да върне два от началните удари на грузинеца, а пък негова грешка от бекхенд спомогна на съперника да дръпне с 40-0. Хубав бекхенд и последвал атрактивен форхенд на Григор намали изоставането му, но Басилашвили затвори гейма с любимата си комбинация от скъсен диагонал, с който отвори корта за завършващ форхенд - 1:1.

Когато вкарваше първия си сервис, Гришо нямаше проблем бързо и почти без игра да взима точките (6 от 6), като записа и ас по пътя към безметежно спечелване на подаването си на нула за 2:1. Българинът вкарваше някои добри ретури и влизаше в разигравания, но отново изостана с 40-0 и успя да вземе само една точка на сметката си - 2:2. Топ ракетата ни продължи да бъде изключително ефективен на сервис (независимо че първият му засега бе 60%) и миксираше тактиката си с излизания на мрежата. Той взе втори пореден сервис-гейм на нула, като последната точка бе спечелена с елегантно воле от форхенд за 3:2.

Басилашвили се стремеше единствено да търси бекхенд страната на съперника си, като една от редките му непредизвикани грешки го постави в некомфортна ситуация за първи път в мача при 30-30. Той заби първия си ас по правата в дясната страна на корта, но веднага последва двойна грешка за дюс. Продължително разиграване по диагоналите беше спечелено от Димитров, който този път издържа на напрежението със задната страна на ракетата си. Непредизвикана от бекхенд обаче го лиши от възможността да пробие, само че веднага след това получи втори брейк-бол. Независимо че първият сервис на грузинеца не му вършеше работа, то при втори начален удар той умели сменяше посоките и изненадваше на ретур Григор. Премина се през трети дюс, но Басилашвили даде трети шанс за пробив с грешка от форхенд и вече от него българинът се възползва, за да поведе с 4:2.

Григор сервираше отлично и отново не допускаше пропуски при вкаран първи начален удар - 11 от 11 (5 от 6 на втори) и 40-0 в резултата след прекрасен бекхенд по правата. Поредният аут от ракетата на Басилашвили означаваше, че българинът поведе с 5:2 и светкавично затвърди пробива си, а още не бе минал и половин час игра.

Грузинецът дръпна с 40-0, но Димитров го препарира с технична къса от бекхенд от доста зад основната линия. Непредизвикана и двойна грешка на 15-ия поставен вкара гейма в дюс, но все пак две сбъркани отигравания на Гришо направиха резултата 5:3. Изключителен контраатакуващ подсечен бекхенд на Григор му позволи да матира излезлия на мрежата съперник, а за 30-0 направи отличен форхенд по оголената права. Ас номер 2 и номер 3 сложиха точка на перфектния сет за Димитров - 6:3.

Втори сет

Григор поведе с 15-30, разминавайки с форхенд неуверено излезлия на мрежата съперник. Басилашвили отново направи грешка и се стигна до два брейк-бола, но за съжаление Димитров не можа да се възползва от тях, като във втория случай прати бекхенд в мрежата. Страхотно разиграване бе завършено с форхенд-уинър по правата от българина и той си изработи трети шанс за пробив, а противникът му го осигури с двойна грешка - 1:0.

Страхотен бекхенд по правата на Григор отново се оказа нерешима задача за опонента му, но все пак втори хубав ретур на Басилашвили му позволи да завърши край мрежата и да поведе с 15-30 за първи път в двубоя. За втори път пък Димитров изправи публиката на крака с много качествена къса топка от бекхенд, докато е зад основната линия. Невърнат сервис обърна резултата до 40-30, а топка в аут от ракетата на грузинеца бе призната за "вътре" и разиграването трябваше да бъде преиграно, но все пак Григор поведе с 2:0.

Ретур-уинър и още две спечелени точки от Гришо направиха ситуацията 0-40, при което малко изненадващо Басилашвили реши да се откаже от продължаване на двубоя. Причината не бе ясна и очевидна, но все пак превъзходството на Димитров така или иначе беше подчертано и той записа бърза и безупречна победа - 6:3, 2:0 за само 45 минути игра.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация