Григор Димитров продължи победния си ход в Монте Карло

21:59
Григор Димитров продължи победния си ход в Монте Карло

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров се изправя срещу финалиста от 2019 година Душан Лайович във втория кръг на “Мастърс”-а в Монте Карло.

Първи сет

Григор реализира два отлични форхенда по обратния диагонал, а с много добър невърнат първи сервис той си отвори позиция да спечели гейма. Избързване с опит за уинър от бекхенд по правата направи резултата равен 40-40, като все пак Лайович сбърка от форхенд и се стигна до гейм-бол. За съжаление, Димитров не можа и от втория опит да приключи гейма в своя полза с неточен форхенд, последван от още един за шанс за пробив. Гришо пак не можа да прехвърли мрежата непредизвикано с предната страна на ракетата си и осигури на съперника аванс от 0:1.

Лайович записа впечатляващ форхенд-уинър по диагонала, докато тичаше, но иначе направи две грешки от тази страна на ракетата си и трябваше да се справя със ситуация 15-30. Рисков ретур на Григор не се отплати с успех, а сърбинът със смели решения си осигури затвърждаване на пробива за 0:2.

Гришо се справи по отличен начин и на нула със следващото си подаване, практически без игра намалявайки на 1:2. Лайович се озова в лека беда при 0-30 след два сбъркани форхенда, но компенсира с два поредни уинъра от тази страна на ракетата. Все пак, сърбинът беше изненадан от плосък бекхенд на Димитров и направи нова грешка за брейк-бол, само че и вятърът му помагаше от неговата половина на корта. Стигна се до два последователни дюса, след което Лайович съумя да се измъкне и да поведе с 1:3.

Гришо отново демонстрира надмощие и самочувствие в подаването си и го спечели с вариативност и без напрежение за 2:3, независимо от все по-влошаващите се атмосферни условия.

Лайович продължи да играе много по-хитро предвид условията и не само поведе с 2:4, но и с 0-30, благодарение на двойна грешка на Димитров. Фамозен бекхенд по правата на сърбина му осигури две точки за пробив, но Григор ги отрази с излизания до мрежата. Стигна се до два дюса, защото българинът не можеше да намери все още тайминга си, а и първият сервис не му вършеше работа. Великолепен бекхенд по правата на Гришо и излизане на мрежата след хубав начален удар намалиха резултата на 3:4.

Лайович продължи с добрите си форхенди по обратната права и със смелите си изпълнения от основната линия, които не позволяваха на Григор да се закачи на посрещане. Резултатът стана 3:5, след което двамата си размениха по един убедителен сервис-гейм. За съжаление, това означаваше, че сърбинът не допусна отпускане и продължаваше да насочва началните си удари към бекхенда на Димитров и това му носеше успех. Сетът резонно отиде на сметката на световния номер 49 при 4:6 след 44 минути игра.

Втори сет

В доста напрегнат момент при 30-30 Григор взе доста интелигентно решение да направи къса топка от форхенд и да изненада съперника си, но това не доведе до пробив, защото все пак сърбинът достигна до взимане на сервис-гейма. При 2:2 се беше вече настроило усещането, че малките детайли бяха винаги в полза на Лайович и накланяха везните в негова полза, нищо че той на свое подаване имаше повече проблеми в сравнение със съперника.

Лайович не затрудняваше Григор от първия си форхенд в разиграването, но по-скоро с втория-третия и с насочването към бекхенд страната на българина. Много често се случваше с този си удар Димитров да не издържи, а впоследствие това го тласкаше към търсене на прибързано решение от основната линия и така се стигна до брейк-бола - с грешка от форхенд. За съжаление, двойна грешка стана причина без никакви основания преди това Лайович да поведе с пробив за 2:3.

Към този момент в мача Гришо бе направил 13 уинъра и 23 непредизивкани грешки, а 18 "предизвикани" българинът беше осъществил от форхенда си.

Къса топка и величествен лоб позволиха на българина да вкара следващия гейм в 30-30, след което се възползва от създадения брейк-бол чрез фантастичен бекхенд по правата. Още по-добрата новина беше начинът, по който Димитров затвърди пробива си, възползвайки се от утихналия вятър и от първия си начален удар, който този път му свърши необходимата работа за 4:3.

Лайович сякаш губеше концентрация за опорните точки на корта със залеза на слънцето и пускането на осветлението и дори се оплака на съдията за това, че прожекторите му пречат. Той обаче нямаше как да компенсира увеличаващия се брой непредизвикани грешки и това доведе до още един пробив. Григор се възползва от рязката промяна на инициативата в мача и затвърди убедително, взимайки втория сет с 6:3. Два сетбола му бяха необходими, но българинът се справи и не само изравни резултата, но и изглеждаше в по-добра изходна позиция, предвид трудностите на съперника да се нагоди към условията.

Трети сет

По желание на Лайович бе изгасена една лампа от насочените към корта и при това положение той успя да вземе сервис-гейма си със само една загубена точка и практически без игра. Григор бе излязъл само три пъти на мрежата във втория сет, в сравнение с девет пъти в първия, като само в първия гейм на третата част го направи в три случая. Така той взимаше инициативата и не я пускаше до края - с изключение на един импровизиран смач от клекнало положение, той изравни резултата на 1:1.

Лайович имаше нужда от убедителен сервис-гейм, което не му се беше случвало особено скоро, като той не позволи да се играе прекалено много зад началния му удар. Последователното насочване на топката към бекхенд-страната на българина свърши работа и набързо световният номер 49 поведе с 1:2.

Страхотен минаващ форхенд в движение на Лайович го изведе до 15-15, а впоследствие непредизвикана грешка на Гришо направи резултата 15-30. В две поредни разигравания обаче българинът осъществи обрат, благодарение на форхенда си по диагонала, а накрая завърши гейма с контрапие от предната страна на ракетата си по обратния за 2:2.

Рискови дълбоки форхнди вкараха в беда Лайович, защото той ги вкара два пъти в аут и изостана с 15-30. Още едно тежко разиграване, типично за клей корт, отиде на сметката на Гришо, защото съперникът прати извън очертанията форхенд към обратния диагонал. Така се стигна до двоен брейк-бол, от вторият от които Димитров се възползва с много издръжлив бекхенд по диагоналите, мискиран с решителна къса топка - 3:2.

Григор реализира ас и допълни с късо разиграване за 30-0, след като Лайович сбърка форхенд. Директна точка от сервис номер 5 в актива на българина му донесе аванс от 40-0 и благодарение на подсечения си бекхенд той увеличи преднината си на 4:2 преди смяната на топките.

Григор поведе с 0-30 след грешки на Лайович, който продължаваше да не може да се възползва от новия комплект топки, защото стилът му предполагаше повече топспин. Нова непредизвикана грешка от сърбина даде два мачбола на Димитров, но първият бе отразен с комбинация сервис по диагонала - форхенд-уинър по правата. Сбъркан ретур от българина го лиши и от втория шанс да приключи мача, като битката премина през два дюса. Сбъркан форхенд на Лайович и двойна грешка направиха резултата 5:2.

Григор изглеждаше напълно спокоен и уверен в затварянето на мача, нищо че съперникът му го затрудни с дълбоки ретури и влезе в продължителни разигравания. Поредната гениална къса топка на Димитров по късия диагонал от бекхенд нанесе психологически удар на съперника, а чудовищно разиграване на мачбола завърши с грешка на Лайович и победа на топ ракетата ни.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация