Лъвското сърце на Григор го класира на полуфинал в Монте Карло

17:28
Лъвското сърце на Григор го класира на полуфинал в Монте Карло

Григор Димитров показа невероятен характер и се класира на полуфиналите на “Мастърс”-а в Монте Карло след паметна победа над 11-ия поставен Хуберт Хуркач с 6:4, 3:6, 7:6(2) за 2 часа и 29 минути битка.

Първи сет

Григор влезе в разиграване още за първата точка, но не можа с форхенда си да издържи на дълбоките удари на съперника и прати топката в мрежата. С плитък ретур българинът не си заслужи преимущество в следващата размяна, като Хуркач излезе на мрежата и с майсторско стоп-воле направи 30-0. Грешка от бекхенд на Димитров бе последвана от невърнат сервис по диагонала в полето за предимство - гейм на нула.

Григор за първи път предизвика аплодисменти на публиката, настигайки къса топка и правейки отличен минаващ форхенд за 15-0. Следващото разиграване от средата на корта бе спечелено от топ ракетата ни след неточност от бекхенд на съперника - 30-0. Невърнат първи сервис в тялото в полето за равенство осигури аванс от 40-0 и геймът бе взет без загубена точка от Гришо след нова грешка от бекхенд на поляка - 1:1.

Хуркач за трети пореден път не се справи с удар със задната страна на ракетата и се стигна до 0-15, а после пресили форхенд за 0-30, след като Димитров го изтормози с бекхенд-слайса си. Същото изпълнение на българина се оказа пак нерешима задача за противника и така резултатът стана 0-40, като полякът веднага пресили форхенд и пробивът стана факт - 2:1.

Страхотна защита на Григор с форхенд с максимално протягане заложи топката "на дузпата" за Хуркач, но той отново пресили - 15-0. Великолепна къса от бекхенд пък затрудни максимално съперника за 30-0, като за 40-0 най-после и първият сервис свърши добра работа. Димитров го подкрепи с форхенд-уинър по правата, а после атакува мрежата зад втория си начален удар и без напрежение затвърди пробива си на нула - 3:1.

Гришо пресили лифтиран бекхенд по диагонала за 15-0, а после не можа да вкара бекхенд-ретур на коварен кик сервис в полето за предимство. Хуркач демонстрира класата на форхенда си за 40-0, независимо че и той не можеше да разчита на първия сервис. Неточност от задната страна на ракетата му намали аванса на 40-15, но невърнат начален удар му заслужи гейма - 3:2.

Димитров имаше водеща позиция на корта за завършващ форхенд, но направи една от малкото си непредизвикани грешки за 0-15. Първият сервис по диагонала в полето за предимство свърши работа и българинът завърши с излизане на мрежата. За съжаление, се стигна до напрегната ситуация след бекхенд-уинър от ретур на Хуркач за 15-30, но Гришо бързо изравни на 30-30 след нов хубав начален удар по диагонала в лявата половина на корта. Страхотен (подсечен) бекхенд на българина му позволи да тръгне напред и да довърши точката с форхенд по правата, а после отново със същия удар изтормози съперника си. Благодарение и на марковия му форхенд по диагонала, докато тича, завърши гейма в негова полза, а пък Хуркач ядосано удари ракетата си в земята - 4:2.

Много техничен минаващ бекхенд с китково движение на Гришо изненада Хуркач на мрежата за 15-15, но пък после дойде първият ас на поляка. Топ ракетата ни не можа да осъществи къса топка, която опита единствено защото скъса кордаж в неподходящ момент. Световният номер 14 пласира още един ас и намали на 4:3.

Полякът направи дълбок и труден ретур, но Димитров два пъти с форхенд намери линиите и успя да поведе с 15-0. Форхенд в мрежата на българина от удобна позиция за завършване обаче изравни на 15-15, като първият сервис отново не му вървеше. Отличен смач от средата на корта приключи успешно спокойно изградена атака на Григор за 30-15, а най-после невърнат сервис по правата помогна за 40-15. Ас номер 1, също по правата, в полето за равенство направи резултата 5:3.

Хуркач сервираше за оставане в сета и набързо поведе с 40-0, след като българинът не можа да намери дълбоки ретури. Несериозно изпълнена къса топка на поляка доведе до 40-15, но после сбъркан бекхенд от Димитров фиксира 5:4. Гришо пласира три добри първи сервиса в тялото в подходящото време за скорострелно излизане напред с 40-0 и три сетбола. Хуркач отново не можа да върне топката в игра след начален удар на българина и сетът отиде на сметката на Григор - 6:4 за 35 минути игра.

Втори сет

Хуркач намери добър ритъм на сервис и поведе с 40-15 сравнително бързо, само че бързината и удивителната техника на Григор отново го матираха на мрежата - китков бекхенд по диагонала провокира забавена реакция на поляка. Българинът отиде зад рекламните пана встрани от корта, за да гони топката след мощни форхенди на съперника му и заслужи аплодисменти, но все пак стана 0:1.

Три грешки от бекхенд на Димитров за първи път в мача го поставиха в ситуация да защитава точка за пробив, като иначе бе реализирал и супер форхенд по къс диагонал преди това. Гришо се справи по впечатляващ начин с атака към мрежата, две трудни волета с максимално разтягане и завършващ смач, след като Хуркач бе направил "хотдог". Стигна се до авантаж за Григор след ново излизане напред от негова страна и хитър форхенд по диагонала, след което пък Хуркач пак замахна да удря ракетата си в земята. Прекрасна комбинация от начален удар и форхенд по правата пък затвори гейма 1:1.

Разнообразието и вариативността в играта на Димитров наклониха везните в негова полза за 15-30, докато Хуркач изглеждаше нервен и еднообразен, макар и чистата сила на форхендите му да му вършеше работа. Ас по правата на поляка закачи толкова леко линията, че Гришо проверяваше отпечатъка няколко секунди, но все пак стана 30-30. За съжаление, българинът изпусна добър шанс да стигне до брейк-бол, пресилвайки форхенд по обратния диагонал. Още една директна точка от сервис позволи на Хуркач да си отдъхне - 1:2.

Великолепен форхенд-уинър по обратния диагонал след серия от лифтирани бекхенди на Димитров го изведе до 15-0, а за 30-0 Хуркач опита неуспешно къса топка и пак се ядоса. Безпощадна атака на мрежата след форхенд по правата беше завършена с чудесно стоп-воле за 40-0, а затвори гейма с ново трудно воле от средата на корта, което обезсърчи съперника - 2:2.

Полякът записа невърнат сервис за 15-0, но после направи къса топка, която Гришо стигна и майсторски размина съперника си - 15-15. Мощен форхенд по обратния диагонал на Хуркач го изведе до 30-15, а после нов такъв, но по оголената права, до 40-15. Воле на мрежата пък приключи гейма, в който световният номер 14 нямаше проблеми, благодарение на мощните си начални удари - 2:3.

Полякът вкара много агресивен ретур на втори сервис и с два последвали бекхенда по обратния диагонал провокира грешка на Гришо за 0-15. Невърнат сервис по диагонала в полето за предимство обаче доведе до 15-15, след което българинът направи решителен смач от средата на корта за 30-15. Продължително разиграване завърши неуспешно за Димитров с негов опит за къса, която обаче не прехвърли мрежата. Първият сервис отново не влизаше, а Хуркач правеше крачки навътре, преди да изпълнява агресивните си ретури. Бекхендът му повиши нивото и силата си и той отново с него притисна Григор и дочака негова грешка за брейк-бол. За съжаление, сбъркан слайс бекхенд в аут означаваше, че пробивът е факт - 2:4.

Димитров за малко не направи нов вдъхновяващ минаващ форхенд, но топката беше аут. Хуркач отново печелеше предимство след силните си сервиси към бекхенд страната на българина и въпреки атлетичната защита, резултатът стана 2:5. Атрактивен форхенд по обратния диагонал с отскок от основната линия на Гришо го изведе до 15-0, но след това дойде първата двойна грешка - 15-15. Хуркач най-после пресили форхенд, докато тичаше, което даде нов аванс на съперника му при 30-15. Необяснима грешка от воле на Димитров край мрежата върна интригата в гейма, като иначе той беше изградил отлично атаката си. Най-после бившият номер 3 в света реализира уинър от бекхенд по правата и дръпна с 40-30, а невърнат сервис по диагонала в полето за предимство направи така, че полякът да сервира за сета - 3:5.

Хуркач имаше късмет с помощта на мрежата да пласира успешна къса, а за съжаление два поредни невърнати начални удара го изведоха до три поредни сетбола. Нова къса топка с изключително въртене вкара мача в решителна трета част - 6:4, 3:6 за 77 минути.

Трети сет

Хуркач пресили форхенд за 15-15, а после и бекхенд, само че Григор "му върна жеста" с неуспешен опит със задната страна на ракетата си да завърши по правата - 30-30. За съжаление, нов миг на невнимание от водеща позиция с форхенд по обратния диагонал на Димитров го постави в положение да защитава брейк-бол. Първият сервис отново не работеше, а агресивните ретури на Хуркач с максимален риск му се отплатиха за ранен пробив - 0:1.

Въпреки че водеше, полякът отново демонстрираше нервни изблици след всяка грешка - той сбърка форхенд за 0-15. Забележително последвало разиграване бе спечелено от Гришо с величествена и технична къса топка от бекхенд по изключително къс диагонал - 0-30. Хуркач този път издържа на поредицата от слайсове на българина и дочака грешка от този тип удар със задната страна на ракетата за 15-30, а ретур в аут на Григор направи 30-30. Ас (номер 6) по диагонала в полето за равенство изведе поляка до гейм-бол, но се стигна до дюс след хубав форхенд на Димитров. Пак от дясната половина на корта обаче Хуркач затрудни съперника си със сервиса и стигна до авантаж, но пък бе матиран с бекхенд-ретур в краката - нов дюс. Поредица от форхенди по обратния диагонал на Гришо завърши с грешка на противника му и наградата беше брейк-бол, който бе реализиран по същия начин - Хуркач не издържа от бекхенд и сбърка за 1:1. 

Публиката много активно и отчетливо започна да скандира в подкрепа на Димитров след рибрейка му. Страхотен минаващ бекхенд по къс диагонал от българската ракета пак матира излезлия на мрежата опонент и той изкрещя от яд. Гришо комбинира идеално сервис със смач и поведе набързо с 30-0, но пък после пресили леко бекхенд-слайс за 30-15. Добър начален удар по диагонала в полето за предимство бе последван от бекхенд в аут на поляка, а той веднага след това сгреши и от форхенд - 2:1.

Григор демонстрира добра защита с форхендите си и дочака грешка на Хуркач за 0-15, но невърнат силен сервис за поляка изравни на 15-15, а след това той реализира седмия си ас. Нови два неуспешни ретура на Димитров доведоха до край на гейма и 2:2. Българинът нямаше късмет да закачи линията с форхенд по правата от водеща позиция в разиграването и изостана леко с 0-15, като последва още по-неприятна грешка при опит за същия тип удар и 0-30. Хуркач бе на ред да сбърка при опит за уинър, но от бекхенд - 15-30, след което и от другата страна на ракетата си за 30-30. Гришо се самонадъха с вик, когато провокира неточност от бекхенд на съперника, а разпиляният поляк пресили пак форхенд - 3:2.

Хуркач отново започна да вкарва силните си сервиси по диагоналите и бързо поведе с 30-0, но още една грешка от форхенд направи 30-15. Статистиката показваше, че тя е 13-ата му такава досега в мача, а е бил направил само два уинъра, докато съотношението на Гришо бе 12-12. Нови два мощни сервиса от поляка обаче изравниха резултата на 3:3.

Двойна грешка номер две на българина направи 0-15, но веднага след нея дойде невърнат сервис по правата в полето за предимство за 15-15. Ас по правата в другата половина на корта доведе до 30-15, след което Гришо комбинира по отличен начин началния си удар със завършващ форхенд. Сгрешен ретур на Хуркач приключи гейма за 4:3.

Няколко поредни бекхенда на Димитров провокираха смяна на посоката от съперника му, но той прати топката в аут - 0-15. Пореден супер сервис по диагонала обаче заличи предишната му неточност, а деветият ас направи 30-15. Едно от най-дългите разигравания беше спечелено от Гришо след размяна на мрежата и подредното надхитряне на съперника там - 30-30, като публиката отново се оживи. Грешка от бекхенд на Хуркач доведе до брейк-бол, но той бе реализиран след бекхенд-ретур в аут. Полякът заслужи похвали, защото изпълни с кик втория сервис по диагонала в полето за предимство и тръгна към мрежата, което принуди Гришо да атакува. Димитров отново стигна до шанс за пробив след дълбок ретур и форхенд в мрежата на съперника му, но отново страхотен сервис по диагонала в лявата половина на Хуркач го избави. Десетият ас също дойде в подходящ момент за световния номер 14, като добави и невърнат начален удар за 4:4.

Григор показа, че може също да прави ас по късия диагонал отдясно - 15-0, но после избърза за любимото си драйв-воле и го прати в мрежата, а нямаше нужда да прибягва до него. Статистиката след това показа равенство 75-75 в спечелените точки до момента, а невърнат сервис бе последван от сгрешен форхенд за 30-30. Излизане на мрежата не беше успешно за първи път в двубоя за Димитров, защото изненадващо Хуркач стигна волето му и го задмина с много труден форхенд. Българинът дори аплодира съперника си, който имаше брейк-бол, реализиран с грешка от бекхенд-слайс - 4:5. Полякът имаше късмет, че топката му закачи линията и отскочи изненадващо за Гришо, който бе длъжен да направи рибрейк, за да остане в мача.

Хуркач започна решителния гейм с невърнат сервис, след която пък Димитров атакува с форхенд и провокира грешка за 15-15. Полякът сбърка два поредни форхенда за 15-40, като Григор демонстрира много добра защита и дълбоки ретури. Първият брейк-бол бе отразен с комбинация от мощен първи сервис и форхенд-уинър, но при втория Димитров се справи брилянтно със серия форхенди за 5:5!

Хуркач за пореден път от яд си хвърли ракетата, а следващият гейм започна с по една размяна на грешки от бекхенд. Григор издържа в напрегнатата ситуация и дочака нова неточност от тази страна на ракетата на съперника му за 30-15, след което пласира хубав невърнат сервис за 40-15. Ас по правата в полето за равенство осигури минимум тайбрек на Димитров - 6:5.

Григор имаше шанс в първото разиграване на следващия гейм, но от трудна позиция пресили форхенд по диагонала, докато тича. Българинът обаче пласира страхотен бекхенд по правата и затрудни съперника, който сбърка за 15-15. Голям късмет извади Хуркач в следващия момент, когато закачи линията с милиметър и поведе с 30-15, но след това пък "се реваншира" с грешка - 30-30. Отново тежко разиграване бе взето от поляка след решение на Димитров да прави къса зад основната линия, която бе настигната и върната неспасяемо. Хуркач пресили форхенд пред празен корт и вкара гейма в дюс, а Гришо демонстрира пак чудесната си атлетична защита и дочака нова неточност и достигна до мачбол. Полякът се справи под напрежението и със сервис-мрежа си направи воле за нов дюс. Нова продължителна размяна от основната линия завърши със сгрешен бекхенд на Хуркач и втори мачбол, но той пак си отвори корта с рисков втори сервис по диагонала в полето за предимство, завършвайки с воле на мрежата - трети дюс. Ас номер 6 в този сет на поляка му осигури авантаж, а после Григор два пъти не можа да завърши с форхендите си и предприе къса, която бе застигната и отиграна отлично от борбения поляк - тайбрек.

Тайбрек

Форхенд-уинър по правата на Димитров му осигури аванс от 1-0, като последва нова неуспешна къса топка от бекхенда му за 1-1.  Българинът изтормози със слайсове съперника и дочака грешка от форхенд за мини пробив и 2-1, като се стигна и до 3-1 след много дълго разиграване и бекхенд в аут на поляка. Воле на мрежата след хубав апроуч по правата на Гришо го изведоха до 4-1, а до втория мини-пробив се стигна след пресилен форхенд на Хуркач - 5-1, но и поредна чудесна игра от основната линия на Димитров. Невърнат сервис по късия диагонал в дюс полето доведе до 5-2, но нашият топ тенисист имаше два начални удара за приключване на мача. Великолепна комбинация от коварен втори сервис по диагонала и дълбок форхенд на Гришо му осигуриха четири мачбола. Той се възползва още от първия чрез невърнат начален удар по правата в полето за равенство и се поздрави със заслужения успех - 6:4, 3:6, 7:6(2) за 2 часа и 29 минути битка.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация