Много малко не достигна на Григор за финал в Монте Карло

17:47
Много малко не достигна на Григор за финал в Монте Карло

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров започна стегнато и мудно, а после бе напът да направи нов величествен обрат на “Мастърс”-а в Монте Карло, но не издържа и бе надвит с 4:6, 7:6(2), 3:6 от Алехандро Давидович Фокина.

Така, за съжаление, Гришо загуби втория си полуфинал в Княжеството след 2018-а, въпреки че имаше всички шансове да материализира подема си в края на втория и началото на третия сет. Решителен се оказа маратонският сервис-гейм на Фокина, когато българинът имаше аванс с пробив и още четири възможности за брейк, но с много борбеност и голяма доза късмет испанецът оцеля.

Като цяло първият сервис на Димитров бе много под обичайното му ниво и броят на непредизвиканите грешки особено в първия сет и до заключителната част на втория накланяха везните в полза на съперника. Въпреки това обаче Григор имаше инициативата, която явно загуби във въпросния трети гейм на финалния сет, а Фокина си възвърна самочувствието.

Все пак, Григор напуска Монте Карло в посока Барселона за турнира следващата седмица с много позитиви от чудесното си цялостно представяне. За осми път в кариерата си той игра полуфинал на “Мастърс” - другите му такива класирания са в Рим и Торонто през 2014-а, в Синсинати през 2016-а и 2017-а (когато печели и титлата), в Монте Карло и Париж през 2018-а и в Индиън Уелс миналата година. Като цяло в последните шест сезона Димитров неизменно записва поне едно участие в полуфинал на "Мастърс", ако изключим белязаната от коронавирус 2020-а.

Димитров спечели 250 хиляди евро от наградния фонд и се изкачи с 6 места до 23-ото в световната ранглиста, което ще заеме от понеделник, стига Давидович Фокина да не спечели титлата в Монте Карло, като тогава българинът ще е 24-и.

Първи сет

Григор започна с нетипично неуспешно излизане на мрежата, но и Фокина го затрудни с бекхенд по правата, поставил топката в краката му. Испанецът сбърка удар със задната страна на ракетата по диагонала, а после българинът записа невърнат сервис за 30-15. Последва много добър топспин бекхенд на Димитров и това провокира нова неточност от съперника, а гейм-болът бе спечелен след серия форхенди по обратния диагонал на Гришо и бекхенд (контрапие), при който и мрежата помогна за точката - 1:0.

Фокина вкара мощен форхенд по правата за 15-0, а после пласира първия си ас по правата в полето за предимство. Поредната красива комбинация на Григор с форхенд по правата (апроуч) и акробатично воле край мрежата му осигури точка, но после испанецът вкара два невърнати начални удара за 1:1. Димитров очевидно усещаше форхенда си по прекрасен начин в тези минути и отново със серия от такива по обратния диагонал матира противника за 15-0. Лека негова неточност обаче беше последвана от продължително разиграване, при което Фокина демонстрира отличния си бекхенд по правата и поведе с 15-30, но пък Гришо контрира с невърнат сервис. Много качестен ретур с къс диагонал на испанеца изненада противника му и след неуспешно контрапие се стигна до шанс за пробив. За съжаление, топката закачи мрежата и излезе в аут след втори сервис на българина, който с двойна грешка допусна брейк за 1:2.

Бекхенд в аут след нов контакт с филето на Фокина направи резултата 0-15, а после той прати същия удар в мрежата, стремейки се да смени посоката по правата - 0-30. Комбинация от сервис в тялото и форхенд-уинър на испанеца намали на 15-30, а непредизвикана грешка от форхенд на Григор изравни на 30-30. Поредица от дълбоки форхенди на подавача провокира пресилване от бекхенд на Димитров, а после изящна къса затвърди пробива - 1:3.

Фокина прати удар със задната страна на ракетата си в аут, търсейки висока парабола и дълбочина, а после изненада Григор с остър бекхенд по диагонала и провокира грешка - 15-15. Прекрасен форхенд по обратния диагонал и излизане напред на българина беше завършено с воле за 30-15, а после сервис-мрежа доведе до 40-15. В следващото разиграване Димитров направи от т.нар. "позитивни грешки" от форхенд, излязъл сантиметър в аут, но при правилно тактическо решение. Грешка от бекхенд на Фокина пък приключи гейма за 2:3.

Испанецът направи двойна грешка, но компенсира със сервис-воле и резултатът стана 15-15. Григор провокира грешка чрез добре изпълнен бекхенд-слайс и дръпна с 15-30, но после закъсня за форхенд по правата и го прати в аут. Българинът загуби разиграване по диагоналите със задната страна на ракетата, но после пък непредизвикана грешка от форхенд направи и Фокина, за да се стигне до дюс. Невърнат сервис в тялото му даде авантаж и после мощен форхенд от основната линия му донесе гейма - 2:4.

Григор пласира прекрасен форхенд по правата и побърза да тръгне напред, въпреки че нямаше нужда - 15-0, след което вкара втори кик сервис и той се оказа невърнат за 30-0. Страхотен бекхенд по правата осигури аванс от 40-0, а после българинът пресили форхенд по диагонала, докато тича. Това не се оказа проблем за спечелването на гейма, макар в последната точка Гришо да имаше късмет, че неубедителаната му къса топка бе върната с рамката на ракетата от Фокина - 3:4.

Димитров пласира дълбок ретур и после пое контрол върху разиграването с форхенд по диагонала, за да провокира грешка за 0-15. Сбъркан бекхенд на Фокина след поредица от слайсове на българина направи резултата 0-30, но после Григор пресили форхенд-ретур - 15-30. Ас номер 2 на испанеца изравни резултата, а после спечели трудно разиграване, при което нямаше преимущество, но контрира отлично с форхенд по диагонала. Бекхенд в аут на Гришо направи цифровото съотношение 3:5.

Невърнат втори сервис по правата на Димитров и един по диагонала доведоха до 30-0, а после комбинация от начален удар и остър форхенд беше достатъчна за 40-0. Българинът записа и гейм на нула за 4:5, като Фокина може би бе съсредоточил мислите си върху следващия решаващ момент за него, тъй като му предстоеше да сервира за сета.

Колеблив бекхенд на Григор дори не стигна до мрежата за 15-0, а после непредизвикана от форхенд в средата на корта на българина индикираше, че е доста напрегнат и стегнат в ръката. Фокина също демонстрира нервност и взе две грешни решения, последното от които неубедителна къса, която Гришо превърна в печеливш форхенд за 30-30. За съжаление, българинът сам опропасти серия от подсечени бекхенди с непредизвикана такава от задната страна на ракетата си, а Фокина затвори сета с нов мощен форхенд по правата - 4:6 за 42 минути.

Втори сет

Григор продължи с непостоянството и непредизвиканите грешки от водещи позиции в разиграванията, като вместо да поведе с 30-0 и да накаже невзравната къса топка на испанеца, той сбърка лесен форхенд за 15-15. Мрежата помогна на испанеца да излезе напред и да атакува с бекхенд по диагонала, който Димитров не можа да върне в игра за 15-30, но после Гришо компенсира с драйв-воле - едва четвъртия му уинър в мача до момента. Най-после и първият сервис свърши работа за 40-30, въпреки че процентът му досега бе едва 45. Невероятна защита по ширината на корта на Фокина му позволи да дочака грешка и да вкара гейма в дюс, след което все пак Димитров се справи да вземе следващите две точки чрез форхенда си. Позитивното бе, че българинът се самонадъха след това - 1:0.

Испанецът прати бекхенд в мрежата за 0-15, а после се облагодетелства от крайно неубедителна къса топка на Григор за 15-15. Нова неточност от задната страна на ракетата на световния номер 45 обаче го постави под напрежение в резултата при 15-30 и българинът атакува с дълбок ретур и последвал форхенд по правата за двоен брейк-бол. Фокина сбърка и форхенд, което направи пробивът факт още при първата възможност за 2:0.

Гришо започна позитивно с невърнат първи сервис по правата, а после умело подготви атака на мрежата с форхенди и я завърши с воле за 30-0. После дойде и втората двойна грешка за 30-15, но за съжаление след нея българинът пресили форхенд по обратния диагонал - 30-30. Следващата точка бе преиграна и бе спечелена от Димитров след няколко дълбоки форхенда и неточен такъв на съперника, но се стигна до дюс след неуспешен опит за бекхенд-уинър по правата. Още една двойна на Григор осигури шанс за пробив на противника му, който стана факт след сбъркан форхенд - 2:1.

Продължиха непредизвиканите грешки на Гришо от предната страна на ракетата при 15-0, но след това той изравни, защото и съперникът му не изигра удара на ниво. Пресилен бекхенд-слайс даде аванс на испанеца от 30-15, само че в следващото разиграване българинът беше перфектен и дочака неточност за 30-30. Сервис-мрежа на Фокина му даде преимущество за 40-30, а после негов феноменален бекхенд над най-високата част на филето приключи гейма - 2:2.

10-ата непредизвикана на Димитров доведе до 0-15, но после той най-накрая вкара първи начален удар и го подкрепи с мощен форхенд по диагонала. Неуспешен опит за печеливш бекхенд по правата постави под напрежение сервиращия при 15-30, а след това ново неточно изпълнение с обратната страна на ракетата на Григор го вкара в беда и два брейк-бола. Той все пак отрази първия с помощта на първия си сервис, но последвал бекхенд в мрежата направи пробива факт - 2:3.

Гришо спешно се нуждаеше от стабилизиране на играта от основната линия и първата точка в следващия гейм бе крачка в тази посока след два поредни мощни форхенда, но Фокина отговори на тях с уинър за 15-15. Ретур в аут бе последван от бекхенд в мрежата след продължителен дуел по диагоналите и Димитров изостана с 40-15, а когато и слайсът му не прехвърли филето, то той трябваше да приеме резултата 2:4.

Неуспешно воле - второ в мача за Григор - доведе до 0-15, но веднага след това той наниза мощен форхенд по диагонала и допълни със смач. Ас номер 1 дойде в подходящ момент за 30-15, само че неуморната защита на Фокина му позволи да дочака поредната грешка (16-ата) при 30-30. Комбинация сервис-форхен помогна за 40-30, а после сбъркан удар с предната страна на испанеца направи резултата 3:4.

За съжаление, испанецът нямаше никакъв проблем да си вземе сервис-гейма, и то на нула, благодарение на три неточности от Димитров (две от бекхенд) и форхенд-уинър - 3:5. Григор започна с грешка от форхенд, но веднага след това взе две качествени точки, в които и първият му начален удар вършеше работа. Отново чудесни два сервиса направиха задачата на българина лесна за намаляване на резултата на 4:5, но все пак всичко опираше до това да направи пробив при последния си шанс за това.

Позитивно начало за Гришо, при което натисна съперника си с форхенди и го провокира да сбърка по правата за 0-15, а после Фокина прати форхенд в аут за обнадеждаващо 0-30. Още една неточност на испанеца с предната страна на ракетата му осигури три брейк-бола, първият от които беше неутрализиран с невърнат сервис. Третата грешка от форхенд на световния номер 45 направи резултата 5:5!

Сега Григор изглеждаше по-отпуснатият от двамата на корта и започна с мощен първи сервис, подкрепен с два добри форхенда по диагонала и елегантно воле на мрежата за 15-0. За съжаление, филето направи така че да има двойна грешка, но тя дойде за 15-15, а и още следващият начален удар по диагонала в полето за равенство не бе върнат - 30-15. До 30-30 се стигна след още една двойна, след което камшичен форхенд (159 км/ч) по обратния диагонал на Димитров му осигури гейм-бол. Фокина направи непредизвикана грешка и резултатът стана 6:5, като при сегашното разпределение на силите и напрежението не изглеждаше изобщо сигурно, че ще има тайбрек.

Григор сбърка подсечен бекхенд, а испанецът пласира форхенд-уинър по правата. За съжаление, сервисите бяха безупречни и още с тях световният номер 45 контролираше кратките последвали разигравания, които доведоха до тайбрек.

Тайбрек

Григор умело проведе атака на мрежата след хубав сервис и завърши с форхенд-уинър по правата за 1-0, а после пропиля инициативата, която си бе спечелил, пращайки топката в мрежата от средата на корта с предната страна на ракетата си. Следващото разиграване беше на доста високо ниво, но за наше нещастие отново завърши с непредизвикана грешка на българина, този път от бекхенд - 1-2. До 2-2 се стигна след спечелен от Димитров дуел по диагоналите с обратните удари, а за 3-2 бе ред на топ тенисиста ни да спечели изтощително разиграване и да дочака неточност от съперника. Първият мини-пробив бе в актива на Гришо за 4-2, след като изтормози опонента си с няколко бекхенд-слайса и провокира пресилване. Фокина явно беше много изнервен и прати нов бекхенд далеч в аут за 5-2, което означаваше, че Григор има два сервиса за спечелване на сета. Първият се оказа невърнат по диагонала в полето за предимство и осигури четири сетбола, още първият от които беше материализиран с перфектен форхенд по правата - 7:6(2)!

Трети сет

Сантиметър в аут раздели Григор от осъществяването на качествен и атрактивен лоб в първата точка на следващия гейм, след което той прати бекхенд в мрежата и изостана с 30-0. Фокина сбърка два поредни форхенда и се стигна до 30-30, а с първия си фамозен минаващ бекхенд по правата Димитров си осигури брейк-бол. За съжаление, той не се възползва от него, след като застигна къса топка, но не можа да прехвърли мрежата - дюс. Гришо се пребори за още една възможност моментално след спечелен дуел по диагоналите с бекхенд-слайсове, само че и тя се изпари с удар в мрежата от задната страна. Още един магически минаващ бекхенд по къс диагонал на Димитров го изведе до трети шанс за пробив и той вече бе материализиран след грешка на Фокина - 1:0!

Григор пое инициативата още с първия си сервис и добави отличен бекхенд по диагонала за 15-0, а после систематично атакуваше тази страна на съперника си и дочака неточност за 30-0. Въпреки че Фокина имаше нов голям късмет със закачане на линията, Димитров го бомбардира с форхенд-уинър по правата и добави ас по диагонала в полето за предимство за 2:0.

Гришо бе на косъм да размине отново съперника си на мрежата с бекхенд, а испанецът пресили форхенд за 15-15. Последва много технично и сложно воле от Фокина за 30-15, но българинът пък отигра много дълбоко бекхенд-ретур и изравни на 30-30. Топ ракетата ни се възползва от още един по-бавен сервис и завърши с чудесен форхенд по правата, за да стигне до дюс, при който отново световният номер 45 демонстерира класа и се избави от трудно положение с бекхенда си по диагонала. Фамозни два поредни форхенда осигуриха красива точка на Григор и удължиха битката в гейма, а мрежата за пореден път се намеси в полза на Фокина и го спаси от неприятно положение. Двойна грешка обаче доведе до трето равенство, а бекхенд в средата на мрежата от испанеца осигури брейк-бол. По доста странен начин със сервис отдолу и подхълзване на Димитров не се стигна до пробив, а веднага след това дойде нов шанс след грешка на Фокина от форхенд, но и той бе отразен след хубав сервис. Бекхенд далеч от корта позволи на Гришо пак да разполага с брейк-пойнт, но той пък прати ретура си в мрежата и провокира дюс за шести път. Испанецът пресили форхенд, но пак изкара невероятен късмет, пращайки топка на линията, след което се стигна до странен отскок за спасяване на четвъртия шанс за пробив. Димитров пласира бекхенд в мрежата и даде авантаж на противника му, но маратонският гейм продължи след прекрасен форхенд тип контрапие. Нов удар с рамката на ракетата на българина при подобен странен отскок на топката бе последван от пресилен бекхенд и някак си Фокина се измъкна - с битка и с огромна доза късмет за 2:1.

Испанецът викна физиотерапевта за медицински таймаут, а след него Григор направи две поредни непредизвикани грешки за 0-30, показвайки, че вероятно е леко разконцентриран. Невърнат сервис помогна в този важен момент за 15-30, а страхотна защита и дълбоки форхенди от страна на Фокина го изведоха до неочакван двоен брейк-бол. С двойна грешка авансът на българина беше неутрализиран - 2:2, а съперникът му изобщо не изглеждаше с трудно придвижване или физически възпрепятстван.

Испанецът направи двойна грешка, но отново имаше късмет с отскока на топката, при който слайс-бекхенд на Димитров изхвърча в аут. Самочувствието на Фокина се завърна и той нямаше проблем да дочаква неточности от ракетата на противника, а сервис на линията дори го изведе напред в резултата при 2:3. Гришо започна позитивно с умела къса топка от бекхенд за 15-0, но после много дълбок ретур на съперника му му позволи да атакува с обратен удар по диагонала - 15-15. При следващата грешка от бекхенд на Димитров той демонстрира нервен изблик и обясняваше нещо на щаба си, а пък Фокина пак се разигра и с форхенд-уинър си заслужи двоен брейк-бол. Нелепа къса топка от Григор удължи серията на противника му от спечелени геймове - 2:4.

Испанецът компенсира пресилен форхенд с елегантна къса от основната линия за 15-15, а следващото разиграване беше от високо качество и бе завършено със съвършен форхенд по правата на българина - 15-30. Фокина натисна много по диагоналите и разходи опонента си, провокирайки грешка, след което пък поредният му сервис на линията спомогна за 40-30. Форхенд в мрежата на Димитров направи резултата 2:5.

Григор сервира доста по-добре в сравнение с предишните мигове и сравнително набързо си взе гейма, като загуби точка единствено заради лоша преценка при опит за смач, при който изобщо не отскочи правилно. Така час по-късно съперникът му отново сервираше за мача. Фокина започна с елегантна къса от форхенд за 15-0, а в следващото разиграване демонстрира пак пъргава защита и контраатакува, за да провокира грешка на Димитров - 30-0. Испанецът си заслужи троен мачбол с нов удар по правата с предната страна на ракетата си, но бе притиснат с два поредни бекхенда от Гришо и пресили своя, за да стане 40-15. С ас по диагонала в полето за равенство Фокина спечели битката с 4:6, 7:6(2), 3:6 за 2 часа и 44 минути игра.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация