Заслужен финал за Левски след нов успех над Лудогорец

21:02
Заслужен финал за Левски след нов успех над Лудогорец

Левски е на финал за Купата на България! "Сините" надвиха с 1:0 Лудогорец в реванша от 1/2-финалите в турнира и с общ резултат 4:2 се класираха напълно заслужено за финала след пауза от четири години. Уелтон с гол в третата минута подлуди препълнените трибуни, които създадоха фантастична атмосфера и един истински футболен празник на "Герена". "Сините" спечелиха с 3:2 в Разград и докосват финала, но ги чака всичко друго, но не и лесен мач. "Орлите”, които триумфираха преди дни с 11-ата си поредна титла на България, обаче в никакъв случай не бива да бъдат отписвани и те ще направят всичко възможно да постигнат обрат и да си уредят среща с ЦСКА София на 11 май в битката за трофея. 

Великолепна атмосфера и препълнен стадион, какъвто скоро не се бе виждала в мач между два български тима, посрещна двата тима. Пръскащият се по шевовете Сектор “Б” бе приготвил специална хореография, която гласеше:”Заедно като един и Левски непобедим”. Ликовете на Мъри Стоилов, който носеше емблемата на клуба, в компанията на Даниел Боримиров и изпълнителния директор Иво Ивков, пък грееха над оцветения изцяло в синьо сектор с агитката на тима. 

Още в третата минута Кръстев подаде на Уелтон с хубав пас над защитата, а бразилецът се пребори с Пластун и с технично изпълнение прати топката в далечния ъгъл на Слуга. Около 20 000 полудяха от радост и дадоха още повече криле на играчите в синьо. 

Още в следващата минута Уелтон излезе сам срещу Слуга, но този път стражът спаси, а се оказа, че крилото е бил в засада. Текпектей също пропусна сам срещу Андреев, но и той се оказа, че е бил зад отбраната. По-добрата игра на Левски, а с това и пропуските пред Слуга. Билал Бари пропусна да удвои след отлично подаване на Миланов, но се подхлъзна на 10 метра от голлинията преди да стреля. Последва превъзходен индивидуален рейд на Кръстев в 28-ата минута, който мина пред 4-5 играчи на “орлите” и излезе очи в очи със Слуга, ударът му обаче беше париран от стража, който му попречи да вкара може би гола на годината у нас. 

Два удара на Каули и Уелтон бяха спасени от двамата вратари в рамките на минута. Преди да дойде новата много добра възможност за столичани, но острото центриране на Миланов не бе засечено пред голлинията от Бари. 

Секунди преди края на първата част Десподов се измъкна на скорост от защитата в синьо и сам срещу Андреев бе спрян от 17-годишното момче, което носи капитанската лента на Левски в този мач.

На почивката Рик Джонатан смени Пластун и шампионите започнаха да гледат по-смело в атака. Още с първата си атака Андреев трябваше да избива в корнер. Недялков пробва друг удар далеч от целта. 

За жалост в 50-ата минута две линейки трябваше да изнесат от Сектор “Б” пострадали фенове.

В 54-ата минута Рик и Кордоба получиха жълти картони, а Десподов бе на сантиметри от изравняване след изпълнението на пряк свободен удар. Бари пък пропиля отличен шанс да удвои в 57-ата минута, когато не реализира от два-три метра след пробив и центриране на Миланов.

Матиас Тисера и Доминик Янков влязоха вместо Сантана и Сотириу в 60-ата минута, докато в Сектор “Б” имаше пирошоу, което спря срещата за няколко минути.

Станимир Стоилов направи само една промяна от мача в Разград. Андриан Краев заменя наказания Илиян Стефанов. Специалистът отново заложи на трима централни защитници, както и в първите две срещи между тези два тима през тази пролет за първенство, когато столичани отстъпиха с 1:2 в 90-ата минута, както и при победата в първия полуфинал с 3:2. 17-годишният вратар Пламен Андреев е под рамката и с капитанската лента, а Сонко Сундберг, Килиан Ван дер Каап и Хосе Кордоба са пред него. Драган Михайлович и Цунами са на двата фланга. Андриан Краев, Филип Кръстев и Георги Миланов действат зад Уелтон и Билал Бари.

Треньорът на Лудогорец Анте Шимунджа направи три промени от първата среща на "Хювефарма Арена". Карничник, Гонсалвеш и Текпектей заменят Сисиньо, Шоу и Рик Джонатан. Словенският специалист заложи на Симон Слуга на вратата, а Жан Карничник, Оливие Вердон, Игор Пластун и капитанът Антон Недялков са в защита. Пред тях действат Гонсалеш и Алекс Сантана, а в предни позиции действат Текпектей, Каули, Кирил Десподов и Пиерос Сотириу.

Спас Делев замени Десподов, който беше бурно освиркван от целия стадион, а малко по-късно стреля опасно от фал. Времето минаваше, публиката беше 12-ият играч за домакините, които дори и изморени не спряха да се борят и да търсят да запишат победа, а не само класиране за финала

Реферът даде продължение от шест минути, в което Марин Петков и Радослав Цонев влязоха на терена, а Уелтон и Миланов събраха овациите преди да бъде даден последният съдийски сигнал и стадионът да избухне от радост. 

Около хиляда фенове, предимно деца, нахлуха на терена - нещо, което вбеси Мъри Стоилов. Треньорът прибра играчите си, а от ръководството няколко пъти обявиха, че искат всички хора да се върнат на трибуните, за да могат да бъдат поздравени от играчите. Така и стана и играчите получиха заслужените си аплодисменти от синьото море с фенове на "Герена"! 

Левски е в серия от три загубени финала - 2013 г., 2015 г., и 2018 г., но този път фенове и отбор вярват, че магьосникът Мъри Стоилов ще доведе край на тежката серия на славния клуб, който няма трофей от 2009 година.

Лудогорец се размина с финал за пета поредна година, а също така и от възможност да гони трети требъл в историята си.

ЛЕВСКИ 1:0 ЛУДОГОРЕЦ (в първия мач 3:2)

1:0 Уелтон 3'

ЛЕВСКИ: Пламен Андреев, Килиан Ван дер Каап, Сонко Сундберг, Хосе Кордоба, Драган Михайлович, Цунами, Андриан Краев, Филип Кръстев, Георги Миланов, Уелтон, Билал Бари;

ЛУДОГОРЕЦ: Симон Слуга, Карничник, Игор Пластун, Вердон, Антон Недялков, Алекс Сантана, Клод Гонсалвеш, Каули, Текпетей,  Кирил Десподов, Сотириу;

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация