„Ракетата“, която се изстреля за седми път в Космоса

15:58
„Ракетата“, която се изстреля за седми път в Космоса

Рони О‘Съливан надигра Джъд Тръмп с 18-13 фрейма във финала на Световното първенство по снукър и вдигна титлата за седми път, изравнявайки шотландската легенда Стивън Хендри. При това „Ракетата“ го направи с огромна класа и се превърна в най-възрастния шампион в историята на надпреварата в шефилдския театър Крусибъл на 46-годишна възраст, подобрявайки постижението на Рей Риърдън, който спечели последната си корона на 45 години през 1978.

В понеделник, 2 май, малцина са вярвали, че Тръмп може да стори немислимото и да обърне „Гения от Чигуел“ при пасив от 5-12 след първите две сесии. Рони на два пъти взе пет последователни партии в откриващия ден от финалния сблъсък и дори беше в график да затвори мача в своя полза сесия предсрочно. „Асото“ обаче, световен шампион от 2019 година, показа характер и стигна до 11-14, но всички шансове за един велик сам по себе си обрат се изпариха след ударното начало на О‘Съливан в заключителния сеанс, което не остави съмнение, че рекордът на Хендри ще бъде изравнен.

„Ракетата“ го направи със стил – не само във финала, но и през целия турнир, той показа страхотна игра както по отношение на брейкбилдинга си, така и в сейфти департамента – може би там англичанинът дори надскочи самия себе си, защото се държа страхотно и срещу големия си съперник през годините Джон Хигинс на полуфиналите, и срещу Тръмп на финала в защитната игра. О‘Съливан си върна короната, след като миналата година бе детрониран от Антъни МакГил във втори кръг на надпреварата. Но в тазгодишното издание не можеше да бъде спрян и се изстреля за седми път в Космоса.

„Асото“ също трябва да получи комплименти за това, че се опита да остави своя отпечатък върху финалния сблъсък. Тръмп не бе в най-добрата си форма както в спора за трофея, така и през целия сезон – в края на кампанията, когато стана шампион в дебютното издание на Турския Мастърс, той показа какво демонстрира в предишните 2-3 сезона, когато стана и първенец на планетата през 2019. Дори и на Световното в Шефилд тази година той не бе във върхово състояние, като имаше една силна сесия срещу Стюарт Бингам на четвъртфиналите и една срещу Марк Уилямс в полуфиналите при титаничната битка, завършила при резултат 17-16. Тръмп загуби третия си финал в Крусибъл и остава с титлата от 2019, но бъдещето е пред него и никой не би заложил срещу това той да вдигне отново короната.

Световното първенство ще се запомни и с няколко други рекорда, освен поставените от О‘Съливан, който към това, че ликува с титлата на 46-годишна възраст, прибави рекордно 20-о класиране за четвъртфиналите и 13-о за полуфиналите. Той изравни и легендата Стив Дейвис по брой участия в Крусибъл с 30. Соченият предварително за основен фаворит за трофея Нийл Робъртсън, който загуби драматично от Джак Лисовски с 12-13 фрейма във втори кръг, направи 12-ия максимален брейк в историята на световните първенства. По-рано в квалификациите, със 147 се отчете и световният шампион от 2006 Греъм Дот, който обаче не успя да влезе в основната схема на турнира. Подобрен бе и рекордът за най-много сенчъри-брейкове със 109 – с един повече от миналата година. Трикратният шампион Марк Уилямс пък изравни Хендри по брой стотачки от едно първенство с 16 – шотландецът държеше върховото постижение от шампионата през 2002, когато загуби финала от Питър Ебдън.

Толкова рекорди паднаха или бяха изравнени, но една традиция – едно неписано правило, отново сякаш се сбъдна, и това беше, че най-добрият през сезона, соченият предварително за главен кандидат за титлата не успя да се справи с напрежението и не стигна до трофея. Тази година в тази роля беше Робъртсън, който спечели три ранкинг титли и прибави Мастърса към колекцията си. Както и в предишни години обаче, световният шампион от 2010 не съумя да грабне втората си корона и ще продължи да чака своя миг поне още една година. Другият силен играч през кампанията – а именно „Вълшебникът от Уишоу“ Хигинс, който загуби четири ранкинг финала, не успя също на свой ред да се добере до нова титла на Крусибъл, където остава с четири трофея. Вече бившият световен първенец Марк Селби, който надви Шон Мърфи в миналогодишния финал, призна за проблеми с депресия и за никого не бе изненада, че си тръгна рано от шампионата, след като бе надигран в осминафиналите от талантливия китаец Бинтао Ян.

Но всички погледи са насочени към О‘Съливан. „Ракетата“ никога не се е оплаквал от светлината на прожекторите, защото винаги е в нея. „Геният от Чигуел“ изравни един рекорд, който някои бяха поставили под съмнение, а именно достигането на Хендри по брой световни титли. Е, и той падна, а Рони е водач във всички други възлови категории. Предвид промените във формата на Шампионата на Обединеното кралство, следващият сезон ще бъде не по-малко вълнуващ. Един въпрос обаче ще стои на дневен ред и преди сезона, и по време на кампанията – а именно, ще успее ли „Ракетата“ да се изстреля за осми път в Космоса и да достигне висоти, за които вероятно и самият той не е мечтал? Предстои да разберем, но конкуренцията пред седемкратния световен шампион, както винаги, ще бъде налице.

Стефан Игнатов

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация