Фантастичен мач за Григор Димитров срещу Шварцман в Мадрид

21:45
Фантастичен мач за Григор Димитров срещу Шварцман в Мадрид

Григор Димитров изигра може би най-добрия си мач от началото на сезона и разпиля един от най-изявените и постоянни майстори на клей - Диего Шварцман - с 6:0, 6:3 за само 70 минути игра.

Така по безупречен и експресен начин Гришо се класира за третия кръг на “Мастърс”-а в Мадрид, където ще очаква победителя от сблъсъка Стефанос Циципас и Люка Пуй.

Димитров върза “геврек” на един от малкото тенисисти с поне 20 победи до момента през 2022-ра, като го надигра безмилостно от основната линия и с агресия и безупречни форхенди (а и не малко печеливши бекхенди).

За последно на 7 януари при обрата си срещу Ботик ван де Залдсхуп в Мелбърн Гришо беше печелил сет без загубен гейм, като сега го направи отново срещу 13-тия поставен в Мадрид и 15-и в световната ранглиста аржентинец.

Григор има четвъртфинал в испанската столица през 2015-а, а през 2013-а там постигна единствената си победа над Новак Джокович, като сега за първи път от 2017-а изобщо печели двубой в турнира. Следващото му препятствие ще е вероятно още по-солидно, тъй като Стефанос Циципас е шампион от Монте Карло и един от фаворитите за отличието във всяка надпревара на клей. Гъркът надви категорично Димитров в Барселона на 22 април, но първо трябва да преодолее опитващия да възроди кариерата си Пуй.

Първи сет

Шварцман започна с двойна грешка за 0-15, а Григор имаше възможност да го атакува към бекхенда в следващото разиграване, но сбърка третия пореден форхенд по обратния диагонал. Още една двойна на аржентинеца направи 15-30, след което отлично проведена точка (22 удара) на Димитров му осигури два брейк-бола, благодарение на форхенд-уинър. Чудесен ретур по правата осигури предимство на българина и той се възползва моментално, за да накаже съперника си с печеливш форхенд за ранен пробив! 1:0.

Плосък първи сервис бе комбиниран с печелишв бекхенд по диагонала на Григор за 15-0, а после след кик си отвори корта по правата форхенд и принуди противника да сгреши - 30-0. Фантастичен бекхенд по правата от средата на основната линия осигури аванс от 40-0, а ас номер 1 затвърди по блестящ начин брейка - 2:0.

Григор продължи да тормози Шварцман с форхендите си и наниза нов уинър по обратния диагонал за 15-15, а грешка от тази страна на ракетата на аржентинеца доведоха до 15-30. Опит за бекхенд-уинър по правата след разиграване с 24 удара доведе до първата грешка в мача на Димитров и 30-30, а изненадващо Шварцман излезе на мрежата след следващия си сервис и завърши с воле. Гришо разпиля съперника си с агресивни форхенди и заби нов уинър по диагонала, за да вкара гейма в дюс. Още една двойна в полето за равенство на аржентинеца осигури брейк-бол за бившия световен номер 3 и той демонстрира величествена работа с крака, за да се изтегли за печеливш форхенд по правата и да дръпне с два пробива - 3:0.

Григор продължи добрите сервиси и агресивното поведение след тях, като направи две поредни светкавични комбинации с форхенд-уинъри и набързо поведе с 30-0. Невърнат втори кик сервис осигури три гейм-бола на българина, а той допусна да загуби едва петата си точка в мача с неуспешно бекхенд-воле край мрежата. Двойна грешка върна интригата при 40-30, но всичко си дойде на мястото с изящен форхенд-уинър по правата за 4:0.

Агресивните и дълбоки топки в съчетание с отлична работа с крака на Димитров продължаваха да тласкат Шварцман доста зад основната линия и да провокират грешки от ракетата му - за нула време се стигна отново до 0-30 при посрещане в полза на българина. 12-ият уинър - любимият му минаващ бекхенд по правата - осигуриха троен брейк-бол, като грешка на аржентинеца направи резултата опустошителен - 5:0.

Aс по правата в полето за равенство на Гришо даде успешно начало на следващия гейм, което бе продължено с невърнат начален удар по диагонала от лявата страна - 30-0. Отново неотразен сервис, по правата отдясно, дадоха три сетбола за българина, а той се възползва още от първия с фантастична къса топка от бекхенд - 6:0 за 21 минути.

Втори сет

Магическо изпълнение на Гришо стартира и втория сет, след като той бе хванат в крачка на мрежата, но се справи и завърши с бекхенд-воле за 15-15, което отново провокира бурни аплодисменти. Шварцман се отчете със силен форхенд по правата за 30-15, а след хубав първи сервис той дочака ранна грешка на българина и се доближи на точка до дебютен спечелен гейм в мача. Сервис-мрежа на аржентинеца му позволи да се отчете за 0:1.

Димитров сбърка воле край мрежата, при което Шварцман беше пласирал топката достатъчно ниско, за да провокира грешката - 0-15. Ас по диагонала в лявата половина с 208 км/ч възстанови паритета, а после Диего пресили форхенд за 30-15. Първият случай в мача, в който аржентинецът пое инициативата след ретур и тръгна напред, му осигури печелившо воле и достигане до 30-30 за първи път в срещата. Безпощаден смач след мощен първи сервис на Григор отново наклони везните в негова полза, но ново излизане на мрежата на Шварцман му донесе успех за дюс. Лошо изпълнена къса на българина, провокирана от скъсан кордаж в неподходящ момент, позволи на аржентинеца да стигне до брейк-бол, но след смяна на ракетата той беше отразен категорично с форхенд-воле. Ас по правата в полето за равенство осигури авантаж на Димитров, а бърза комбинация от начален удар и форхенд-уинър му спечели първия проблематичен гейм в двубоя - 1:1.

Непредизвикано сбъркан бекхенд на Шварцман направи 0-15, а четвъртата и петата му двойна грешка доведоха до 0-40. Григор не се възполва от първия след неточен подсечен удар със задната страна на ракетата, но веднага след това бомбардира с форхенд-уинър по обратния диагонал от средата на основната линия за пробив! 2:1.

Два форхенда след сервиса свършиха работа за Гришо да вземе точката за 15-0, а после само един по обратния диагонал му беше нужен да направи 30-0. Добра контра игра на Шварцман му позволи да стигне до 30-15, а форхенд в мрежата на българина в стремеж за завършване на разиграването доведе до 30-30. Ас по диагонала в полето за равенство донесе геймбол и невърнат начален удар затвърди пробива за 3:1.

Аржентинецът направи втория си форхенд-уинър в мача за 15-0 (Димитров по това време имаше вече 12), но после прати топката в мрежата - 15-15. Григор наниза 13-ия си печеливш удар от предната страна на ракетата, за да поведе с 15-30, а още една неточност на съперника му осигури два брейк-бола. Първият не беше материализиран заради пресилен бекхенд от българина, а после великолепно разиграване бе спечелено от Шварцман с няколко подсечени топки от негова страна и надхитряне край мрежата - дюс. Неуспешен ретур бе последван от супер такъв от страна на Димитров и той пак стигна до равенство, но бекхенд-уинър с подскок на Диего го изведе до нов авантаж. Невърнат сервис и странен отскок на топката все пак направи резултата 3:2 и запази надеждите на 13-тия поставен.

Втори сервис в тялото на аржентинеца го затрудни максимално за 15-0, а после отлично драйв-воле на Григор веднага след начален удар го отдалечи още в резултата при 30-0. Нов форхенд-уинър по обратния диагонал за нула време направи 40-0, а ас в полето за предимство приключи гейма за секунди - 4:2.

Шварцман се опита да води следващото разиграване, но загуби контрол в момента, в който трябваше да завърши, съответно изостана с 0-15. След това той пробва сервис-мрежа, но Димитров го матира с бекхенд-ретур в краката му и се стигна до 0-30. Българинът извади топката в аут за 15-30, а аржентинецът рискува и успя да пласира бекхенд-уинър - 30-30. Неуспешна къса на Гришо обърна резултата в гейма, но после великолепно изпълнение с контриращ форхенд край мрежата от негова страна му осигури дюс. Все пак, с първи сервис и агресивни последващи удари Шварцман се избави от още неприятности и намали на 4:3.

Форхенд-уинър след начален удар на Григор бе последван от невърнат първи сервис в тялото допринесоха за 30-0, а бързо сбъркан бекхенд на аржентинеца направиха съотношението 40-0. Намеса на мрежата прати в аут топката след удар със задната страна на ракетата на Димитров, а той направи още една неточност, този път от печеливша позиция на корта, за да стане 40-30. Комбинация сервис-форхенд вече приключи гейма в полза на българина и той поведе с 5:3.

Бекхенд-уинър по правата на Гришо му осигури аванс от 0-15, а после затрудни и провокира грешка на противника с хубав и дълбок ретур за 0-30. Фантастичен форхенд-уинър по обратния диагонал на бившия световен номер 3 го изведоха до три мачбола на посрещане и той се възползва още от първия, благодарение на пресилена топка от Шварцман - 6:0, 6:3 за трета поредна победа над този противник!

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация