Организацията на футболистите: Не искаме повече мачове в календара

19:12
Организацията на футболистите: Не искаме повече мачове в календара

Изискванията за множеството мачове, които най-добрите футболисти в света трябва да играят, вече преминават границата и са риск за здравето им, смята генералният секретар на синдиката на професионалните футболисти (ФИФПРО) Йонас Бер-Хофман в Париж. „Червената линия вероятно беше пресечена още преди няколко години, ако трябва да сме честни. Календарът вече е прекалено натоварен за елитните футболисти, но е прекалено беден за играчите от по-ниските дивизии, които опитват да се издържат от футбола“, коментира Бер-Хофман. 

Английският Ливърпул, който преследва четири трофея през настоящия сезон – Премиър лийг, Купата на Футболната асоциация, Купата на лигата и Шампионската лига, ще натрупа 63 мача до края на сезона, а повечето футболисти на тима имат ангажименти и към националните си отбори, пише агенция „Ройтерс“. 

Сезон 2022/2023 обещава да бъде още по-натоварен заедно със Световното първенство в Катар, което ще се проведе между 21 ноември и 18 декември, а реформите във формата на Шампионската лига предвиждат през сезон 2024/2025 да се добавят още мачове за участниците. „От дълго време казваме на Международната (ФИФА) и Европейската централа (УЕФА) е, че ние вярваме, че не трябва да бъдат добавяни нови мачове към календара, докато нямаме гаранции за здравето и сигурността на спортистите, което значи гарантирани паузи на полусезона и определени правила за пътувания и почивки между мачовете“, заяви още Йонас Бер-Хофман. „Имаме футболисти, които понякога играят осем или девет поредни мача без да са имали пет-шест дни почивка между тях, а това е неприемливо“, добави генералният секретар на ФИФПРО.

Германецът вярва, че докато футболните ръководители не направят отстъпки, играчите ще бъдат принудени да пропускат някои турнири. „Засега всички организатори на състезания се опитват да разширяват календара. Проблемът е, че в крайна сметка едни и същи футболисти играят във всички турнири. Ще стигнем до етап, при който те ще играят в Шампионската лига, но няма да играят в Лига 1 или искат да участват в мачовете за националните си отбори, но са уморени и не могат да се представят на ниво“, обясни още Йонас Бер-Хофман.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация