Ромска клетва мъчи \"бръм\" вече столетие

15:47
Ромска клетва мъчи \"бръм\" вече столетие
Над 130 години история, едно циганско проклятие и само един трофей. Това е визитната картичка на ФК Бирмингам Сити - единият от бойците на втория по големина град в Англия. Постоянната липса на шанс е създала произвещето им "сините носове", което феновете на Астън Вила вече години наред използват за местния дразнител. Причината е, че тимът винаги остава с натрити носове след повечето си ключови моменти в своето развитие.

Иначе миналото на този тим е повече от любопитно. Подобно на повечето водещи клубове, е създаден в края на ХІХ-и век - 1875 г. Идват на бял свят под името "Смол Хил Алианс", като основатели са група играчи на крикет от Светата църква в Бордсли Грийн, които "искали да бъдат заедно през зимните месеци".
На първия си стадион - "Манц Стрийт" се нанасят през 1877г., а на 27 септемри 1879 г. се заражда голямата вражда с Астън Вила. Печелят съмнително срещата с резултат "един гол - и то спорен, на нула", както пише в архивите. Клубът става професионален 6 лета по-късно, когато играчи сключват споразумение да получат половината печалба от билети.

1905 - ключова в съдбата на "сините". Приемат настоящето си име - Бирмингам Сити, като тогава е произнесена и клетва, мъчеща състава и до ден днешен. Разрастването на Сити изисква и по-голям стадион. Хари Морис, директор и президент по онова време открива терена за строежа на "Сейнт Андрюс". Натъква се на "пустош от застояла вода и кални склонове", край Бордсли Грийн и си представя новия стадион. Присъствието на циганския катун там не е проблем - мургавите били изгонени в името на футболния прогрес. Безсилни да се противопоставят със сила, джипситата проклинат клуба! И до днес мнозина от феновете на "Бръм" вярват, че това е причината за само едната купа във внушителната и изпълнена с уникални събития история. Ето само част от култовите моменти в нея:

► Първият гол за Сити на урочасания "Ст. Андрюс" бил възнаграден с... пиано! Реализаторът Бени Грийн знале, че той може да е щастливеца и предвидливо бил намерил купувач за подаръка си.

►По време на Първата световна "сините" са помолени да предоставят игрището си за стрелбище за обучаващи се.
1920/21 г. - "Сините" не участват в турнира за Купата. Причината - разсеяният секретар пропуснал да подаде документите.

►В периода 1920 - 1935 г. Джо Брадфорд бележи 267 глолове за 445 мача - най-добър реализатор за всички времена за Бирмингам. Има 12 мача и 7 попадения за "Трите лъва".

►Прокълнатия стадион привлича като магните немски бомби по време на Втората световна война. Над 20 са точните попадения на швабската армия. Част от трибуните са сринати напълно, покривът на повечето места пада, а теренът е в плачевно състояние.

►През 50-те и началото на 60-те години е разцевът на бирмингамци. Но каръкът пак е с тях - два загубени подред финала за УЕФА Къп.

►Срещата с Бъри за Купата на Англия през 1962/63 г. е отлагана 14 пъти! А веднъж преиграването е прекъснато - т. е. Крайния победител е излъчен чак на 16-ия път.

►Същия сезон е единствения трофей в историята. Но колко сладък е той! За Купата на Лигата "Бръм" бият с общ резултат 3:1 от двата мача на финала местния Астън Вила. Отличието е вдигнато насред "Вила Парк".

►Тревър Френсис дебютира с клубната фланелка едва на 15 г., през 1970. Вкарвайки 133 попадения в 238 мача става легенда. Това е и първият играч във футболната история на Острова, за когото е платен един милион паунда - при трансфера му в Нотингам Форест.

►Макар да има една купа, Сити има двама световни шампиони. В редиците им са били Алберто Тарантини (триумфирал с Аржентина през 1978 г.) и сър Алф Рамзи (извел Англия до титла през 1966, оглавил "Бръм" през сезон 1977/78).

►Черната клетва тегне и в началото на новото хилядолетие. В периода 1999-2001 "сините" три пъти играят плейофи за влизане във Висшата лига, и трите пъти не успяват. Водени от легендарния Тревър Френсис като мениджър играят и финал за Купата на лигата през 2001 г. Водят на Ливърпул до самия край, но Дарън Пърс вкарва от дузпа за 1:1. Стига се до 11-метрови удари, и там Фортуна "прегръща" мърсисайдци. Но вече никой техен фен не се и учудва, че така е станало.

Както казал един фен на този клуб - "такъв е животът - има хубаво и лошо! Понякога падаш, понякога правиш равен"... Но какво да сториш... Съдба!

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

BuTaMuHa
08.09.2008 00:01

абе мене и на 2та ми мяса с тое разсеян секретар и с тая мъдрост накрая...

Tovalan
07.09.2008 17:42

За оня "синия" с коментара по-долу - "какво щели да направят ЦСКА срещу БАТЕ". Отговор- щяха да се представят по-добре! Ти май виждаш в синьо. Земи погледай малко футбол пък тогава говори, защото Левски в момента са по-зле и от ЦСКА. Явно Чорни е спрял кранчето, сега да ви видим как ще сте.

BGMG
06.09.2008 17:17

национала е номер 1 но не може чак толкова изцепки за сините тая година БАТЕ догодина Чукарички ТАТЕ да им се чуди човек ...

dani_brutalo
06.09.2008 16:52

Да...а понякога не се плащат лицензи и Европа се гледа само на сън ! Какво да се направи някои май доста завиждат за това, че Левски е в Европа. Ако бяхме отстранили Бате, щяха да казват, че сме били супер връзмари, както казваха за Киево ! Но май никой не си дава сметка, какво щяха да прават ЦСКА с Бате ? Паднаха с 2 0 от новак в Гърция !!! Но да забравим днес за футболните различия и да подкрепим заедно националите

Boban_
06.09.2008 16:51

Ако става въпрос за" проклети" български клубове то почти всички са такива имайки в предвид манталитета на българите и това да се проклетисват взаимно,като виж това за стара Ангглия се случва веднъж и се помни столетия наред,защото да проклетисваш някого това означава слаба култура какъвто е случаят и със тамошните роми.
Жалко че в такава хубава страна каквато е България имаме народ който е назад в развитието си,както от материална гледна точка така и от духовна,но най вече заради духовната ни бедност сме загазили и в материалнатa,и затова изказвания като на по долу пишещия мога да ги приема като още едно доказателство за това което си мисля,за слабата култура на нашего брата и приравняването ни до ниво роми.

bat_boiko21
06.09.2008 16:50

да и на мен ми напомнят на едни други неудачници от софия, къде ще си продадът мача в уефа и парите ще ги вземе съдията, къде ще им вкарат гол в 96 мин и ще ги отстранят, къде няма да си платят даниците..........

Fu7boL1s4e7o
06.09.2008 16:39

„такъв е животът – има хубаво и лошо! Понякога падаш, понякога правиш равен”... Но какво да сториш... Съдба!

BGMG
06.09.2008 13:49

Напомня ми на един друг син отбор от София само че тях не са ги проклинали цигани, те са си родени неудачници по природа.




БАТЕ си ги знае най-добре