Аржентина разсипа Италия и спечели първата Финалисима

23:56
Аржентина разсипа Италия и спечели първата Финалисима

Аржентина изнесе футболна лекция на Италия и разгроми с 3:0 "адзурите" в спор за трофея "Финалисима". Головете на "Уембли" в Лондон вкараха Лаутаро Мартинес в 28-ата минута, Анхел Ди Мария в 45-ата и Пауло Дибала в 90-ата. Резултатът обаче не отразява смазващото превъзходство на "гаучосите", особено през второто полувреме. Това беше пореден силен двубой за Лео Меси и компания под ръководството на Лионел Скалони. Двукратните световни шампиони са непобедени от 2019 година. 

Мачът противопостави актуалните шампиони на Европа и Южна Америка и отбелязва подновеното сътрудничество между УЕФА и КОНМЕБОЛ. Двете конфедерации подписаха договор до 2028 година, като в този период ще се изиграят още два двубоя между континенталните първенци. В исторически план вече е имало две подобни срещи, организирани с идеята да са еквивалент на Междуконтиненталната купа, но за национални отбори. Трофеят носи името на бившия президент на УЕФА Артемио Франки. Първото издание през 1985 година е спечелено от Франция след победа с 2:0 над Уругвай, а през 1993 година Аржентина побеждава Дания с дузпи. Сега "гаучосите" вдигнаха за втори път купата и донесоха преднина на Южна Америка в съперничеството.

Лионел Меси и компания се класираха за "Финалисима" със спечелването на Копа Америка през миналата година. Във финала аржентиниците се наложиха с 1:0 над Бразилия на "Маракана". Италия пък триумфира на Евро 2020 след успех с дузпи над Англия и за втори път в историята си стъпи на континенталния връх.

"Адзурите" започват нов цикъл, след като се провалиха в квалифиациите за Мондиал 2022. Селекционерът Роберто Манчини повика някои нови играчи в тима, а ветеранът Джорджо Киелини записа последния си мач за националния отбор. Той си партнираше със своя дългогодишен съотборник в Ювентус Леонардо Бонучи в центъра на защитата, а крайни бранители бяха Джовани Ди Лоренцо и Емерсон Палмиери. Николо Барела, Матео Песина и Жоржиньо действаха в средата на терена, а атаката на Италия водеха Федерико Бернардески, Андреа Белоти и Джакомо Распадори. 

Аржентина също излезе с трима нападатели в лицето на Меси, Лаутаро Мартинес и Анхел Ди Мария, който днес се сбогува с "албиселесте". В халфовата линия Лионел Скалони гласува доверие на Родриго Де Пол, Гуидо Родригес и Джовани Ло Селсо. Четиримата защитници пред Емилиано Мартинес бяха Науел Молина, Кристиан Ромеро, Николас Отаменди и Николас Таляфико.

Италия беше в серия от три поредни загуби срещу Аржентина, но всеки от тези мачове беше приятелски. Последният официален двубой помежду им бе полуфиналът на Световното първенство през 1990 година, когато "гаучоасите", водени от Диего Марадона, триумфираха с дузпи и разбиха мечтата на "адзурите" да вдигнат титлата у дома.

Срещата започна динамично и с интересен опит на Ди Мария да прехвърли Донарума от собствената си половина, но изпълнението не бе достатъчно прецизно. Италианците бяха по-предпалзиви в началото и трудно се справяха с пресата на съперника. В 12-ата минута Распадори получи пространство и веднага стреля, но право в ръцете на Емилиано Мартинес.

Малко след това Бонучи пусна перфектен дълъг пас към Бернардески, който центрира към точката на дузпата, но Ромеро протегна крак и изчисти в корнер. В 21-ата минута Белоти отправи удар с глава, но без да затрудни Мартинес. Това беше период от мача с доминация на Италия. "Адзурите" имаха отлична възможност да поведат от статично положение в 24-ата минута. Распадори обаче стреля в стената, а повторният му опит беше блокиран.

Меси центрира опасно при продължителна аржентинска атака в средата на полувремето, но защитата на Италия се справи, а след това Лаутаро Мартинес фаулира Барела. В 28-ата минута Емилиано Мартинес спаси шут на Меси, но секунди по-късно звездата на ПСЖ преодоля с лекота Ди Лоренцо и пусна топката към връхлитащия Лаутаро Мартинес, а за него не бе проблем да открие резултата.

Италия се активизира след получения гол. Белоти обаче не получаваше никакви свободни пространства, а защитниците на Аржентина действаха доста трудно и срещу другите офанзивни футболисти на "Скуадра адзура". В 43-ата минута Ди Мария триково се измъкна на фланга и опита да влезе в наказателното поле, но топката му беше избита. Секунди преди почивката Аржентина нанесе втори удар. Лаутаро Мартинес се пребори с Бонучи в центъра и пусна чудесен пас към Ди Мария, а той елегантно копна топката над Донарума.

На почивката Манчини извърши три смени и в игра се появиха Джанлука Скамака, Мануел Локатели и Мануел Лацари на местата на Белоти, Бернардески и Киелини. В 56-ата минута можеше да се стигне до куриозен автогол на "адзурите", след като Бонучи върна топката към Донарума, а той се забави с обработването й, но успя да я спре точно на голлинията.

Резервата Локатели нанесе силен удар от границата на наказателното поле в 59-ата минута, но рикошет в аржентински футболист улесни задачата на Емилиано Мартинес и той спокойно улови. Секунди след това Отаменди изведе на скорост Ди Мария, а той веднага потърси далечния ъгъл на вратата, но Донарума изби в корнер. Ди Мария още веднъж затрудни италианския страж, а защитата на Италия определено изнемогваше.

В 64-ата минута поредната аржентинска атака вся смут в наказателното поле на "адзурите", но Ло Селсо не успя да уцели опразнената врата. Положенията пред Донарума следваха едно след друго. В 65-ата минута при контра с числено предимство Меси реши да стреля сам, но вратарят на Италия отрази шута му. "Десетката" на Аржентина продължи да обстрелва Донарума, който беше единствената причина резултатът да не стане разгромен.

След 70-ата минута "гаучосите" започнаха откровено да се забавляват с трикови отигравания, което още повече изнерви италианците. Скалони направи първата си смяна четвърт час преди края, когато Есекиел Паласиос влезе вместо Де Пол. В 81-ата минута шанс за гол се откри пред Ло Селсо, но неговият удар беше избит от бранител в синьо малко пред голлинията.

В края аржентинците се задоволиха с това спокойно да разиграват, а техните съперници бяха безсилни в опитите си да им отнемат топката. Резервата Хулиан Алварес пропусна да вкара трети гол за "албиселесте" в 87-ата минута, но тоа стори Пауло Дибала в добавеното време. Появилият се секунди по-рано нападател се възползва от рикошет след пробив на Меси и технично насочи топката в мрежата. 

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация