Голдън Стейт не остави никакви шансове на Бостън в мач №2

06:01
Голдън Стейт не остави никакви шансове на Бостън в мач №2

Голдън Стейт Уориърс възстанови равенството във финалната серия за титлата в НБА срещу тима на Бостън Селтикс. Воденият от старши треньора Стив Кър отбор на "воините" записа безупречно второ полувреме по пътя към убедителна победа със 107:88 (31:30, 21:20, 35:14, 20:24) над "келтите" в мач №2 от битката за трофея в най-силната лига в света. Така домакините от Сан Франциско се поправиха успешно след изненадващото поражение в първия двубой и изравняват серията при 1-1 победи преди третата среща, която ще се проведе в четвъртък сутрин от 4:00 часа българско време в "Ти Ди Гардън" в Бостън.

Този път, за разлика от мач №1, баскетболистите на Уориърс успяха да задържат изградения си аванс в третата четвърт. Трикратните шампиони от миналото десетилетие вкараха седем тройки в периода и удържаха съперника до едва 4/17 стрелба от игра, за да си спечелят солидна преднина от 23 точки преди старта на последната четвърт при 87:64. Както е известно, в първия двубой "воините" отново се сдобиха с двуцифрен аванс в третата четвърт, но позволиха на играчите на Бостън да се завърнат и да откраднат победата след страхотно проведен финален период от тяхна страна.

Възпитаниците на Стив Кър намериха противодействие срещу играчите, които им нанесоха най-много вреди в откриващия двубой от серията. Ал Хорфърд и Маркъс Смарт вкараха по само две точки в мача, докато Дерик Уайт отбеляза 12 от пейката, но при 4/13 стрелба от игра. Големите звезди на "келтите" Джейсън Тейтъм и Джейлън Браун нанизаха съответно по 28 и 17 точки, но при липсата на допълнителна помощ от своите съотборници Бостън просто нямаше как да измъкне победата днес. Въпреки това "келтите" си свършиха работата на територията на съперника и сега се отправят към "ТД Гардън" с мисълта да спечелят двете си домакинства и да дръпнат в серията с 3-1 победи.

Изключително неприятен антирекорд записа звездата на Селтикс Джейсън Тейтъм, чийто +/- от -36 за 34-те си минути игрово време е най-лошият в цялата история на Финалите отвъд океана. За отбора на Голдън Стейт пък ново рекордно постижение записа лидерът на тима Стеф Къри, който прескочи границата от 70 отбелязани тройки в плейофите за пети път в своята кариера. Неговият съотборник Клей Томпсън е единственият друг играч в историята на НБА, който е правил нещо подобно, и то в рамките на два сезона. 

ПЪРВА ЧЕТВЪРТ:

Отборът на Бостън първи успя да се откъсне напред в самото начало на мача, след като гардът на "келтите" Джейлън Браун вкара първите си две стрелби от далечна дистанция, за да изведе своя отбор с аванс от пет точки при 5:10. "Воините" започнаха двубоя доста колебливо в двете фази на играта, докато гостите продължаваха да трупат аванс, след като отново Браун бе точен с кош и фаул, за да вдигне разликата до осем точки при 5:13. Звездите на домакините Стеф Къри и Дреймънд Грийн най-сетне се разиграха, отбелязвайки първите си кошове от игра, чрез които Уориърс смъкнаха изоставането си до пет точки при 11:16. 

Ефективността в представянето на възпитаниците на Име Удока спадна с течение на първата четвърт, като за това се погрижи и защитата на Голдън Стейт. Клей Томпсън също въведе името си сред реализаторите, като разликата падна до едно притежание при 13:16 в полза на Бостън. Първото техническо нарушение в така или иначе напрегната първа четвърт не закъсня, като то бе отсъдено на Дреймънд Грийн. Грант Уилямс и Джейлън Браун пък напомниха за силния старт на "келтите" в двубоя, като двамата увеличиха аванса на "зелените" до девет точки при 13:22. 

Стеф Къри и компания обаче отново се завърнаха близо до своя съперник, като плеймейкърът на "воините" отново привлече вниманието към себе си, за да намери свободния в подкошието Кевон Лууни, който съкрати дистанцията на три точки при 19:22. До този момент центърът в ротацията на Стив Кър бе най-резултатен в своя отбор с 6 точки. Първата четвърт стана изключително дълга заради честите паузи поради нарушения, като трима играчи в състава на Бостън натрупаха по два фаула още в откриващия период - Джейлън Браун, Джейсън Тейтъм и Грант Уилямс. 

Повечето наказателни изстрели за "воините" им осигуряваха лесни точки, а след първата тройка в мача на Стеф Къри Голдън Стейт се доближи до своя опонент при 23:24. В следващите минути двата отбора започнаха свирепа престрелска от тройката, като "келтите" запазиха своя едноточков аванс при 29:30. В последната секунда от първата четвърт Голдън Стейт грабна преднината чрез успешна изява на Къри за 31:30.

ВТОРА ЧЕТВЪРТ:

Вторият период започна с нервна ситуация между Джордан Пуул и Дерик Уайт, която обаче не повлия на развоя на срещата. Голямата звезда на Бостън Джейсън Тейтъм пък продължаваше да наказва защитата на "воините", като до началото на втория период крилото вече имаше 16 точки, а Бостън държеше крехкия си аванс при 33:35. Чудесна комбинация между Пуул и Неманя Биелица завърши с кош за сърбина, но като цяло резултатността спадна в сравнение с началото на първата четвърт - равенство при 35:35. 

В този момент обаче отборът на Бостън отново заложи на един от най-добрите си играчи от мач №1 - Дерик Уайт, който реализира следващите пет точки в мача, за да изведе "келтите" напред при 35:40. Старши треньорът на домакините Стив Кър поиска прекъсване, като то повлия чудесно на суперзвездата на тима Стеф Къри, който върна петте точки, за да предизвика ново равенство в мача при 40:40. Веднага след това се стигна и до още една смяна на водачеството, като баскетболистите на Уориърс увеличиха серията си до 10 безответни точки след кошове на Гари Пейтън II и Андрю Уигинс - 45:40 в полза на трикратните шампиони от миналото десетилетие. 

Селтикс също реагираха отлично след прекъсването от своя треньор Име Удока, като "зелените" нанизаха две поредни тройки чрез Джейсън Тейтъм и Дерик Уайт, за да си върнат аванса в двубоя при 45:46. Бостън можеше и да разполага с по-сериозна преднина, ако не бяха 11-те грешки в нападение, които тимът регистрира през първото полувреме. 

Вместо това Голдън Стейт отново се сдоби с двуточков актив при 50:48 на влизане в последните 60 секунди игра от първото полувреме. Страстите отново се нажежиха в този момент, като в основата на поредната противоречива ситуация бе Дреймънд Грийн, който провокира Джейлън Браун. Все пак съдиите не отсъдиха нещо повече освен обикновен фаул на крилото на Голдън Стейт. "Воините" запазиха двуточковата си преднина на полувремето при 52:50.

ТРЕТА ЧЕТВЪРТ:

Третата четвърт започна с размяна на кошове от двете страни, преди Кевон Лууни отново да бъде намерен съвсем сам в подкошието на Бостън и да сътвори нова забивка за 56:52. Едно нападение по-късно Клей Томпсън най-сетне напомни за своите качества в офанзивен план, реализирайки първата си тройка в мача, за да вдигне преднината на "воините" на седем точки при 59:52. Джейсън Тейтъм съкрати две точки от изоставането на гостите след прекъсването, но неговите два успешни наказателни не оставиха кой знае каква следа в мача, тъй като Голдън Стейт вдигна преднината си до двуцифрените размери за първи път в мача след тройка на Стеф Къри и поднасяне на Клей Томпсън за 64:54. 

"Келтите" навлязоха в много неприятна суша, като момчетата на Име Удока имаха само два коша от игра от началото на третата четвърт до нейната среда. Къри и компания пък поддържаха двуцифреното си предимство, което достигна до най-високия си връх до този момент - 12 точки при 68:56. "Келтите" обаче успяха да смъкнат дистанция наполовина чрез две поредни точни стрелби от тройката на Грант Уилямс и Джейсън Тейтъм, като по този начин резултатът стана 68:62 в полза на Голдън Стейт в средата на третата четвъртина. 

Все пак "воините" удържаха този устрем на своя съперник, благодарение на тройка от Ото Портър-младши и два успешни наказателни изстрела от Дреймънд Грийн, които върнаха 11-точковата разлика на таблото при 73:62. Веднага след това Стеф Къри взе нещата в свои ръце, набра инерция и наниза две поредни тройки, чрез които активът на Уориърс скочи до цели 17 точки при 79:62 след серия от 11:0. 

Фантастичната трета четвърт от страна на баскетболистите на Стив Кър стигна своя връх в края на периода, в който първо Джордан Пуул намери Кевон Лууни под коша, а след това самият 22-годишен гард изкупи греховете си за посредственото представяне до момента с две поредни тройки, втората от центъра със сирената, за да доближи Уориърс към победата при 87:64.

ПОСЛЕДНА ЧЕТВЪРТ:

Голдън Стейт до голяма степен си подсигури победата в началото на финалния период, в който тимът на Стив Кър записа серия от шест безответни точки, за да дръпне с почти недостижима преднина от 93:64 в двубоя. Треньорският щаб на домакините взе интересно решение да остави Клей Томпсън и Дреймънд Грийн на паркета в доиграването на срещата, докато от другата страна Име Удока реши да пусне резервите си, изваждайки цялата си титулярна петица. Уориърс продължаваха да държат аванс от 23 точки в средата на финалния период при 95:72. Нищо по-интересно не се случи до края на редовното време, като Голдън Стейт прескочи трицифрената граница и спечели двубоя без проблеми с крайното 107:88.

ГОЛДЪН СТЕЙТ: Стеф Къри 29, Клей Томпсън 11, Андрю Уигинс 11, Дреймънд Грийн 9, Кевон Лууни 12 (Джордан Пуул 17, Гари Пейтън II 7, Неманя Биелица 6, Ото Портър-младши 3, Моузес Мууди 2, Хуан Тоскано-Андерсън, Деймиън Лий, Джонатан Куминга);

БОСТЪН: Маркъс Смарт 2, Джейлън Браун 17, Джейсън Тейтъм 28, Ал Хорфърд 2, Робърт Уилямс III 2 (Дерик Уайт 12, Грант Уилямс 6, Пейтън Причард 4, Арън Несмит 4, Сам Хаузър 3, Малик Фитс 3, Ник Стаускас 3, Люк Корнет 2, Даниел Тайс);

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация