Бостън взе преднина пред Голдън Стейт в борбата за титлата в НБА

07:00
Бостън взе преднина пред Голдън Стейт в борбата за титлата в НБА

Отборът на Бостън Селтикс отново излезе с едни гърди напред в борбата за титлата в НБА. "Келтите" отпразнуваха първия си домакински мач във Финалите на НБА от 12 години насам със страхотна победа над Голдън Стейт Уориърс с крайното 116:100 (33:22, 35:34, 25:33, 23:11) в своята зала "Ти Ди Гардън". По този начин възпитаниците на старши треньора Име Удока се доближиха на две победи разлика от рекордна 18-а титла в своята история, след като поведоха в общия резултат в серията с 2-1 победи над "воините". "Зелените" ще имат възможност да направят още една крачка към трофея в събота сутрин от 4:00 часа българско време, когато отново в тяхната зала ще се проведе и мач №4 от Финалите.

Баскетболистите на Селтикс поставиха страхотно начало на двубоя, като още в първата четвърт си извоюваха двуцифрена преднина. Голдън Стейт не се даде лесно и след шоу на Стеф Къри и Клей Томпсън в третата четвърт успя да навакса създалата се разлика и дори да поведе за момент, но по-балансираната игра в нападение (52 срещу 26 точки в подкошието в полза на домакините) и страхотната защита във финалния период от страна на "келтите" (предизвикани 8 грешки в нападение) бяха в основата на триумфа за Име Удока и неговите момчета.

Ударното трио на Селтикс в лицето на Джейлън Браун, Джейсън Тейтъм и Маркъс Смарт пък влезе в историята като първите трима съотборници, които записват поне 20 точки, 5 борби и 5 асистенции във мач от Финалите след Карийм Абдул-Джабар, Меджик Джонсън и Майкъл Купър от ЛА Лейкърс през 1984-а. Центърът на Бостън Робърт Уилямс III пък е вторият баскетболист в клубната история с поне 3 откраднати топки и 3 чадъра във финален мач, като той се присъедини към компанията на легендата на тима Кевин МакХейл, който регистрира тези показатели в мач №4 от Финалите през 1986-а срещу Хюстън. 

Голямата звезда на Уориърс Стеф Къри пък получи контузия в крака в средата на последната четвърт и въпреки че той остана на паркета след травмата, гримасите на лицето му подсказваха, че нещо не е наред. Старши треньорът на "воините" Стив Кър заяви след мача, че повече информация относно състоянието на трикратния шампион ще има в близките часове. 

ПЪРВА ЧЕТВЪРТ:

Бостън първи натисна газта в мача, записвайки чудесно начало на двубоя със серия от 10:2 в своя полза само в рамките на първите 120 секунди игра от двубоя. Джейлън Браун бе в основата на силното начало за "келтите", отчитайки се с 6 от първите 10 точки на своя тим. Стеф Къри успя да съкрати известна част от пасива на "воините" с първата си перфектна стрелба от тройката, но след това неговите съотборници не можаха да се възползват от възможностите си и разликата остана седем точки при 14:7 за домакините. Клей Томпсън отново не започна по най-добрия начин, пропускайки първите си три изстрела в срещата. 

"Келтите" продължаваха да доминират в откриващите фрагменти от мача, като преднината им доближи двуцифрените размери при 18:9. Нещо повече - звездата на Уориърс Стеф Къри вече имаше две лични нарушения в средата на първата четвърт. Защитата на момчетата на Име Удока буквално изяждаше офанзивната мощ на Голдън Стейт, като в един момент дистанцията между двата тима скочи до 15 точки в полза на Бостън при 26:11. Любопитното в случая бе, че старши треньорът на Уориърс Стив Кър реши да рискува и остави Къри на паркета с двата му фаула. 

17-кратните шампиони от Селтикс успяваха да държат почти непокътната солидно изградената си преднина в началото, като наказателната акция на Джейлън Браун продължи с мощна забивка в коша на съперника за 30:15. Клей Томпсън най-сетне напомни за себе си с първата си тройка в мача, която обаче веднага бе върната от другата страна чрез невероятния Джейлън Браун, който вече имаше 17 точки на сметката си - 33:20 в полза на Бостън. Два успешни наказателни удара на Томпсън поставиха край на откриващия период при 33:22. 

ВТОРА ЧЕТВЪРТ:

Не се виждаше как отборът на Бостън може да бъде спрян в нападение от защитата на гостите от Сан Франциско. Докато единствено Клей Томпсън носеше атаката на "воините", отбелязвайки 12 поредни точки в актива на Уориърс, от другата страна балансираността в играта на Селтикс носеше резултат, след като Грант Уилямс, Робърт Уилямс, Пейтън Причард и Дерик Уайт възстановиха 15-точковия аванс на Бостън при 44:29. Броят на асистенции - 14 за домакините срещу 6 за гостите, говореше достатъчно красноречиво за това защо разликата беше толкова голяма до този момент. 

Джейсън Тейтъм и компания летяха по паркета, като тяхната преднина скочи до 17 точки при 56:39 с оставащи около пет минути до края на втората четвърт. Все пак "воините" демонстрираха защо бяха един от най-добрите отбори в редовния сезон и за само една минута игра съкратиха дефицита си на под десет точки, след като Клей Томпсън, Андрю Уигинс и Стеф Къри комбинираха за серия от 0:8 в полза на Уориърс. Така възпитаниците на Стив Кър се доближиха в резултата при 56:47. 

Веднага след таймаута Къри извърши третото си лично нарушение, но отново остана на терена и реализира още две точки на сметката си, преди гардът на домакините Дерик Уайт да измъкне своя отбор от пропастта, връщайки двуцифрената разлика на таблото - 59:49 в полза на Бостън. Последваха по две успешни нападения от страна на двата отбора, като на влизане в последните 60 секунди игра от първото полувреме резултатът бе 64:54 за домакините. Уориърс обаче не успяха да стопят отново двуцифрената дистанция, като в крайна сметка "келтите" водеха с 68:56 на голямата почивка. 

ТРЕТА ЧЕТВЪРТ:

Отборът на Бостън продължаваше да доминира при играта в подкошието и в началото на третата четвърт, като тимът на Име Удока запази аванс от 14 точки в своя полза при 72:58. Лидерът на гостите Стеф Къри обаче намери ритъма при стрелбата си и отбеляза две поредни тройки, за да свали разликата до осем точки при 72:64, след което обаче "келтите" съхраниха концентрацията си и се възползваха от четвъртото лично нарушение на Къри, за да дръпнат отново с двуцифрена преднина напред при 77:64. 

В следващите няколко минути дистанцията продължаваше да варира между 10-13 точки, а Дреймънд Грийн отново се размина с техническо нарушение, след като пак се опита да изкара извън контрол Джейлън Браун. Селтикс пък водеха с 10-точкова разлика при 71:61, преди останалият на терена Стеф Къри да свали разликата на осем с точен изстрел от средно разстояние. Джейсън Тейтъм възстанови двуцифрения актив на своя тим в следващата атака, но веднага след това Голдън Стейт най-сетне се доближи опасно близо до своя съперник. 

Това се случи благодарение на два успешни изстрела от наказателната линия на Клей Томпсън, тройка на Къри плюс реализиран наказателен заради неспорстменско нарушение от Ал Хорфърд. "Воините" запазиха притежание, като наказателната им акция от далечно разстояние продължи с невероятна тройка и от Ото Портър-младши. По този начин гостите отбелязаха седем точки в едно нападение и направиха мача в рамките на едно притежание - 82:80 в полза на Бостън. 

Великолепният Стеф Къри усети момента, използва заслон на Портър и се вдигна от тройката, за да я отбележи и да донесе първата преднина на Голдън Стейт в мача от неговото начало - 82:83 след 26-ата точка за лидера на гостите. Все пак домакините бързо излязоха и от тази дупка, за да си върнат предимството при 87:83 към края на третата четвърт. Фантастичната трета четвърт завърши с по една перфектна стрелба от тройката на Грант Уилямс и Клей Томпсън, като двата тима влязоха в решителната последна част при резултат 93:89 в полза на "келтите". 

ПОСЛЕДНА ЧЕТВЪРТ:

Баскетболистите на Бостън отвориха финалната четвърт с минисерия от пет последователни точки, чрез която авансът им се вдигна до девет точки при 98:89. "Воините", и частност Стеф Къри, направиха доста сериозен брой неточности в първите минути от решителния период, като момчетата на Име Удока се възползваха от грешките на съперника и ги наказаха, вдигайки разликата отново до 11 точки при 102:91. Домакините демонстрираха страхотна борбеност в началото на частта и съвсем заслужено успяха да задържат преднината си в рамките на девет точки при 105:96 с оставащи около шест минути до края на редовното време. 

"Воините" не успяха да намалят дефицита си, тъй като Клей Томпсън пропусна две поредни тройки, а веднага след това Джейсън Тейтъм прелетя към коша на гостите, за да направи резултата 107:96 в полза на своя отбор. Както и в първата четвърт, така и сега защитата на "келтите" затваряше всички свободни пространства за съперниците в черни екипи, като в този момент момчетата на Стив Кър не бележеха никакви лесни точки. 

Маркъс Смарт пък наниза много важна тройка след асистенция на Тейтъм, а малко след това крилото на Уориърс Дреймънд Грийн напусна терена с шест лични нарушения. Бостън пък разполагаше с актив от 110:98 с оставащи четири минути до финалната сирена. Маркъс Смарт пък като че ли узакони победата на "келтите" с успешен пробив през Стеф Къри, който видимо изпитваше болки в лявото си коляно, след като пострада малко по-рано в последната четвърт - 114:100 в полза на Селтикс. Два успешни наказателни изстрела от Джейлън Браун сложиха точка на спора и фиксираха крайното 116:100 за "зелените".

Джейлън Браун поведе колоната с реализаторите за Бостън с 27 точки, 9 борби и 5 асистенции. Джейсън Тейтъм допринесе с още 26 точки, 6 овладени топки и 9 завършващи подавания, а Маркъс Смарт допълни двете суперзвезди с още 24 точки, 7 борби и 5 асистенции. Ал Хорфърд наниза 11 точки и хвана 8 борби, а Грант Уилямс се включи от резервната скамейка с 10 точки.

Най-резултатен за Голдън Стейт отново бе Стеф Къри, който наниза 31 точки при 6/11 стрелба от тройката. Клей Томпсън се разписа с още 25 точки, Андрю Уигинс вкара 18 точки плюс 7 борби, а Джордан Пуул реализира още 10 точки от пейката.

ТИТУЛЯРНИ ПЕТИЦИ:

БОСТЪН: Маркъс Смарт 24, Джейлън Браун 27, Джейсън Тейтъм 26, Ал Хорфърд 11, Робърт Уилямс III 8 (Грант Уилямс 10, Дерик Уайт 7, Пейтън Причард 3, Малик Фитс, Арън Несмит, Джуан Морган, Ник Стаускас, Сам Хаузър);

ГОЛДЪН СТЕЙТ: Стеф Къри 31, Клей Томпсън 25, Андрю Уигинс 18, Дреймънд Грийн 2, Кевон Лууни 6 (Джордан Пуул 10, Ото Портър-младши 6, Гари Пейтън II 2, Хуан Тоскано-Андерсън, Деймиън Лий, Неманя Биелица, Андре Игудала, Джонатан Куминга, Моузес Мууд;

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация