"Лъвовете" надигнаха глава след тежката загуба от Грузия и записаха престижно реми с Гибралтар

23:39
"Лъвовете" надигнаха глава след тежката загуба от Грузия и записаха престижно реми с Гибралтар

България завърши 1:1 като гост на Гибралтар в среща от Лигата на нациите. Георги Минчев откри резултата с глава в добавеното време на първото полувреме. Лиъм Уокър изравни от дузпа в 61-ата минута. Това е дебют на Георги Иванов начело на "лъвовете", след като техническият директор на Българския футболен съюз застана временно начело на националния отбор, след оставката на Ясен Петров. Пловдивския Джанини хвърли кърпата след срамното крушение от Грузия с 2:5 в Разград.

Георги Иванов започна в 4-4-2 и с осем промени спрямо последната среща на "лъвовете", като на вратата застана стражът на Славия Светослав Вуцов, който смени Николай Михайлов, пазил срещу Северна Македония и Грузия. В защита Гонзо нареди Виктор Попов от Черно море, Божидар Чорбаджийски, Петко Христов и Едисон Йорданов, който стартира като титуляр във втори пореден двубой. Варненецът Мартин Минчев действаше по десния фланг, а отляво - Андриан Краев от Левски, за когото това беше дебют в националния тим. В центъра на полузащитата Гонзо заложи на други двама левскари - Георги Миланов и Филип Кръстев, като бившата звезда на Литекс носеше капитанската лента. Напред атаката водиха централният нападател на Рига Георги Минчев и героят на "сините" от финала за Купата на България Илиян Стефанов. На резервната скамейка останаха Кирил Десподов, Тодор Неделев, Ивайло Чочев, Антон Недялков, Иван Турицов, Атанас Илиев и др. Георги Йомов пък се оказа извън групата.

В шестата минута финландският рефер Петри Вилянен ядоса сериозно българския треньор, след като спря играта за нарушение срещу Божидар Чорбаджийски, вместо да пусне авантаж и да позволи на "лъвовете" да разгърнат бърза атака. В резултат на тази ситуацията жълт картон получи Лиъм Уокър от домакините. В 16-ата минута Георги Миланов центрира меко в наказателното поле, където Мартин Минчев стреля с глава, но вратарят Дейл Коулинг реагира добре и успя да избие в корнер. След изпълнението му бранител на "червените" задържа и повали Петко Христов, но арбитърът прецени, че не трябва да отсъжда дузпа.

В 28-ата минута Миланов опита мерника си, но топката прелетя над целта. Малко след това Едисон Йорданов се оказа на добра позиция отляво в пеналтерията на Гибралтар, но роденият в Германия футболист не успя да овладее подаването на Виктор Попов и пропусна да затрудни домакините. Хората на Хулио Сесар Рибас отговориха на това с далечен шут в очертанията на нашата врата, който обаче не затрудни Светослав Вуцов. В 45-ата минута 39-годишният капитан на Гибралтар Рой Чиполина беше оставен непокрит при далечната греда, но ветеранът не улучи целта.

Минута след този пропуск на домакините дойде най-добрият момент за нашите през това полувреме. Българите сътвориха бърза контраатака отдясно, Миланов центрира в наказателното поле на Гибралтар, където Георги Минчев стреля безпощадно с глава - 1:0 за България! Дебютен гол на нападателя на Рига с националната фланелка.

Веднага след почивката "червените" се разминаха с изравнително попадение. Акция на Гибралтар отдясно свари на голова позиция Валарино, който шутира от 12 метра към мрежата на нашите и само намесата на Светослав Вуцов предотврати изравняването. 

Добрата игра на домакините в началото на второто полувреме им донесе дивидент в 60-ата минута, когато за игра с ръка на Андриан Краев на българската стена, беше отсъдена дузпа пред българската рамка. Финландският съдия разгледа положението с помощта на VAR преди да посочи бялата точка. С плътен удар Лиъм Уокър забоде топката в десния ъгъл - 1:1...

Малко след изравняването, четирима играчи в червено щурмуваха нашата половина от терена, като с решаваща намеса се отличи Попов, който предотврати нова голяма неприятност за Вуцов. В 71-ата минута Гонзо вкара в игра едновременно Кирил Десподов и Тодор Неделев. В 83-ата минута друга резерва - Атанас Илиев, засече центриране на Неделев, но топката премина на сантиметри от целта. В 95-ата минута Георги Минчев пропусна от чиста позиция пред вратата на Гибралтар.

Гибралтар 1:1 България

0:1 Георги Минчев 45'+1
1:1 Лиъм Уокър 61' - дузпа

Стартовите състави:

Гибралтар: 23. Дейл Коулинг, 14. Рой Чиполина, 6. Скот Уайзман, 15. Бернардо Лопес, 5. Луи Анесли, 12. Джейс Оливеро, 20. Итън Брито, 19. Джулиан Валарино, 22. Греъм Торийя, 7. Лий Кашяро, 10. Лиъм Уолкър;

България: 1. Светослав Вуцов, 5. Виктор Попов, 4. Божидар Чорбаджийски, 15. Петко Христов, 12. Едисон Йорданов, 19. Мартин Минчев, 17. Георги Миланов, 6. Филип Кръстев, 20. Андриан Краев, 10. Георги Минчев, 22. Илиян Стефанов;

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари