Една победа дели Голдън Стейт от титлата в НБА

07:00
Една победа дели Голдън Стейт от титлата в НБА

Голдън Стейт Уориърс се нуждае от само още една победа, за да се превърне еднолично в третия най-успешен отбор в историята на НБА. “Воините” протегнаха ръце към седмата си шампионска титла в клубната история, след като тази сутрин спечелиха домакинството си на Бостън Селтикс с крайното 104:94 (27:16, 24:23, 24:35, 29:20) пред 18 хиляди зрители в зала “Чейс Сентър” в Сан Франциско. По този начин възпитаниците на Стив Кър поведоха с 3-2 в серията за трофея, която се измества отново в Бостън за мач №6 в петък.

Така за първи път в тазгодишните Финали отборът на Уориърс взима превес в общия резултат в серията. Тази сутрин шесткратните шампиони не успяха да се възползват от силно представяне на своя лидер Стеф Къри, който за първи път в кариерата си в плейофите нe отбеляза тройка (16 точки, 0/9 от зоната за три), но останалите състезатели на Уориърс, начело с Андрю Уигинс, поеха отговорността и изведоха отбора си към победата. Уигинс изигра един от най-силните мачове в кариерата си досега, записвайки дабъл-дабъл от 26 точки и 13 борби. Към него бяха прибавени и 21 точки от Клей Томпсън, както и 15 от Гари Пейтън II и още 14 точки от Джордан Пуул.

Тимът на Бостън се представяше доста колебливо през първото полувреме, като “келтите” се превърнаха в отбора с най-много последователно пропуснати стрелби от тройката от началото на даден двубой във Финалите - 0/12. Постепенно обаче момчетата на Име Удока намериха ритъма при стрелбата си и отбелязаха следващите осем поредни далечни стрелби, чрез което наваксаха двуцифреното си изоставане и дори успяха да излязат напред в резултата в третата четвърт. Страхотна тройка със сирената на Джордан Пуул в самия край на периода обаче постави началото на свирепото представяне на “воините” във финалния период, в който Уигинс, Томпсън и компания възвърнаха контрола си върху мача и не позволиха на Селтикс отново да се разиграят.

Най-голямата разлика между двата тима от статистическа гледна точка се създаде в грешките в нападение - цели 18 за отбора на Бостън срещу едва 6 за Голдън Стейт. Проблем за “келтите” бе и стрелбата им от наказателната линия, откъдето те получиха правото да изпълнят 16 изстрела повече от своя съперник, но при доста по-ниска успеваемост - 21/31 за гостите спрямо 13/15 за “воините”.

ПЪРВА ЧЕТВЪРТ:

Нападението на Голдън Стейт вървеше изключително гладко в откриващите минути от срещата, като повечето комбинации на "воините" се получаваха без особен проблем. Стеф Къри и компания се сдобиха с ранна преднина при 10:4, благодарение на добро движение на топката и неточности в офанзивен план за състава на "келтите", които бяха подвластни на напрежението и допускаха грешни отигравания на старта на двубоя. Рециталът на домакините от Сан Франциско продължи с още няколко добри изяви в защита, като от другата страна Дреймънд Грийн напомни за себе си с ефектен финт и мощна забивка, за да вдигне разликата до осем точки при 12:4 в полза на Уориърс. 

Старши треньорът на Бостън Име Удока взе принудително прекъсване предвид кошмарното начало на своя отбор, но само няколко секунди след края на таймаута достигна двуцифрените размери след два поредни коша на Клей Томпсън за 17:6. Пропуснати възможности от страна на Къри и Томпсън предоставиха възможности на "келтите" да скъсят своето изоставане, но трудностите на Селтикс при създаването на отворени стрелби и лошият процент стрелба от две точки остави разликата почти непокътната при 17:8 след осем минути игра в първата четвърт. 

Влизането в игра на Гари Пейтън II достави допълнителна доза енергия в редиците на Голдън Стейт, като той стана автор на следващите пет точки в мача, за да могат "воините" да се поздравят с преднина от 22:8 към края на откриващата четвърт. Най-сетне отборът на Бостън се поздрави с минисерия, която обаче дойде благодарение на две поредни индивидуални изяви на Джейсън Тейтъм, който скъси дефицита на своя тим до 12 точки при 24:12. Възпитаниците на Стив Кър подходиха с известно високомерие в някои от следващите си атаки и след нерезонни стрелби допуснаха дистанцията да бъде сведена до 10 точки при 26:16. Андрю Уигинс от наказателната линия оформи крайното 27:16 след края на първата четвърт в "Чейс Сентър". 
 
ВТОРА ЧЕТВЪРТ:

Цялостно, и двата отбора не бяха настроили мерниците си за днешния двубой. Отборът на Бостън пропусна първите си седем стрелби от тройката, докато Уориърс вече отбелязаха две далечни стрелби, но процентът им не бе никак висок - 20% при 2/10. Все пак Джордан Пуул се зае с мисията да увеличи успеваемостта на "воините" зад дъгата, отбелязвайки първата си тройка в мача, а веднага след това Бостън извърши нова грешка в нападение, която позволи на Дреймънд Грийн да отбележи на два пъти от наказателната линия и да направи резултата 32:18 в полза на домакините. 

"Келтите" обаче реагираха с най-дългата си серия от последователни точки до този момент - 0:6, като Маркъс Смарт и Джейсън Тейтъм доближиха своя тим до съперника при 32:24. Стрелбата на Тейтъм определено изглеждаше страхотно днес, като той вече бе най-резултатният играч за "зелените" със своите 8 точки при 4/5 от игра. Пропуските за домакините продължаваха да се трупат един след друг, като големият печеливш от тези неприятни за домакините моменти бе отборът на Бостън, който свали още две точки от своя пасив, след като Робърт Уилямс III завърши под коша за 32:26. 

Прероденият Дреймънд Грийн обаче постави край на сушата за Уориърс, като той вече можеше да се похвали с цели 8 точки на личния си актив. Това негово включване бе много важно за "воините", тъй като Стеф Къри все още не можеше да намери ритъма си при стрелбата. Андрю Уигинс пък бе другият голям герой на Голдън Стейт поне през първото полувреме и след негов кош плюс фаул преднината на калифорнийци отново прескочи двуцифрената рамка при 37:26. Възпитаниците на Име Удока най-сетне започнаха да вкарват стрелбите си от далечно разстояние, като първата тройка бе дело на Джейсън Тейтъм, а веднага след него и Грант Уилямс се отчете с една такава - 39:32 в полза на Голдън Стейт. 

Уигинс пък продължаваше да е кошмар №1 за защитата на гостите от Масачузетс, като именно той реализира следващите четири точки за "воините", чрез което преднината на тима се запази при 43:35. Стеф Къри също не остана по-назад и напомни за себе си с изключителна стрелба през двама и красива асистенция към Уигинс, като по този начин Голдън Стейт неутрализира добрите изяви на Джейсън Тейтъм от другата страна, за да задържи преднината си в рамките на 11 точки при 49:38. Дерик Уайт бе точен веднъж от наказателната линия, а Къри сложи край на първото полувреме с прекрасен пробив през Ал Хорфърд, за да оформи резултат 51:39 в полза на Голдън Стейт на почивката.

ТРЕТА ЧЕТВЪРТ:

Третата четвърт започна силно за отбора на Бостън, който успя да изкара два бързи фаула на Клей Томпсън и да си заслужи четири бързи точки от наказателната линия чрез Джейлън Браун, който сведе разликата до осем точки при 51:43. Защитата на "келтите" също работеше на високи обороти в началото на второто полувреме, като серията на гостите достигна десет безответни точки след две поредни тройки от ръката на Джейсън Тейтъм, който продължаваше да бъде с горещата ръка в днешния мач - 51:49 и 19 точки за Тейтъм при 8/11 стрелба от полето. 

Пропадането на "воините" продължи и след прекъсването, като сушата им без точка в третата четвърт прескочи три минути. Дори бързите атаки на шесткратните шампиони вече не се получаваха чак толкова успешно колкото през първото полувреме, но все пак Клей Томпсън успя да завърши една атака в интересна стрелба от краче за 53:49. Джейсън Тейтъм обаче нямаше спиране - трета поредна и общо четвърта тройка в мача за лидера на Бостън, като по този начин разликата между двата отбора спадна до само една точка в полза на Уориърс при 53:52. 

Момчетата на Име Удока изглеждаха по съвсем различен начин след 15-минутната почивка, като тимът реализира още две тройки чрез Маркъс Смарт и Ал Хорфърд, които донесоха първата преднина в мача на гостите при 55:58. Те започнаха мача с 0/12 стрелба от далечна дистанция, но след това отбелязаха следващите си осем стрелби от далечна дистанция, за да се докопат до своя съперник и дори да откраднат преднината. Двата тима мигновено вдигнаха оборотите и започнаха да си разменят кошове на високо темпо, като Бостън запази крехкия си аванс от две точки при 61:63 в средата на четвъртината. 

Стеф Къри пък продължаваше да опитва да намери целта с характерните за себе си доста далечни стрелби, но опитите му се оказваха безуспешни. Не само това, ами и една от стрелбите му бе блокирана, в резултат на което Грант Уилямс отбеляза кош и фаул на развилата се бърза атака, за да вдигне разликата на пет точки при 61:66 в полза на "келтите". Клей Томпсън обаче се погрижи да поправи грешката на своя съотборник и изригна отдалеч с важна тройка, за да понамали щетите за "воините" - 64:66. 

Веднага след това Клей влезе в познатата за себе си зона и наниза още една тройка, но баскетболистите на Бостън нямаха намерение да предават водачеството - 67:71. В крайна сметка след серия от пет последователни точки домакините се завърнаха напред в резултата при 72:71 в последните фрагменти от третата четвърт. Джейлън Браун записа кош и фаул на сметката си след това, но последната дума за третата четвърт бе изречена от Джордан Пуул, който вкара фамозна стрелба от тройката със сирената, за да изведе Голдън Стейт напред с една точка преди старта на последната четвърт - 75:74.

ПОСЛЕДНА ЧЕТВЪРТ:

Баскетболистите на Стив Кър запазиха самообладание на старта на финалния период и увеличиха преднината си на пет точки след добри изяви на Андрю Уигинс и Джордан Пуул - 79:74. "Келтите" отново имаха проблеми със стрелбата от далечна дистанция, докато от другата страна Клей Томпсън зарадва привържениците на трибуните с четвъртата си успешна стрелба зад дъгата, за да изведе Уориърс напред при 82:74. Всичко за гостите започваше да се обърква все повече и повече, като Маркъс Смарт получи техническо нарушение, а след това извърши и нарушение в нападение, което в интерес на истината бе пресилено, тъй като Джордан Пуул преигра в ситуацията. 

Независимо от това обаче именно младият гард на "воините" отново изведе отбора си до 11-точков аванс при 85:74. Мощен пробив към коша на Джейлън Браун стопира сушата за отбора на Бостън, а веднага след това Джейсън Тейтъм също добави две точки към актива на 17-кратните шампиони, като така разликата падна до само седем при 85:78. Твърде много станаха грешките в нападение за играчите на Име Удока, които дори не успяваха да стигнат до стрелби заради неточните си пасове в средата на последната четвърт. 

Пропуските на Къри пък не тормозеха по никакъв начин "воините", които имаха един перфектен Андрю Уигинс в своите редици, който възстанови двуцифрения аванс на домакините при 89:78 с оставащи малко под пет минути до края на редовното време. Пропуските от наказателната линия също пречеха сериозна на гостите - вече 14/23 от тази зона за баскетболистите на Селтикс. Стеф Къри пък счупи каръка и най-сетне вкара, макар и от средно разстояние, за да увеличи дистанцията на 12 точки при 91:79 с оставащи около 4:40 до края на двубоя. 

Тимът на Уориърс играеше с много настроение в тези минути и само чудо можеше да отнеме победата им, като Уигинс и Пейтън II задържаха аванса на своя отбор при 95:82 с едва 180 секунди на таблото. "Келтите" нямаха нито силите, нито времето да направят нещо по-запомнящо се до края на мача, който приключи в съвсем спокойно темпо при 104:94 в полза на домакините от Голдън Стейт.

Андрю Уигинс завърши с 26 точки и 13 борби за победата на Уориърс. Клей Томпсън вкара още 21 точки, Стеф Къри прибави 16 и 8 асистенции, Гари Пейтън II реализира още 15 точки, а Джордан Пуул се разписа с 14 точки за 14 минути от резервната скамейка. 

Джейсън Тейтъм бе най-резултатен за Бостън с 27 точки и 10 борби. Маркъс Смарт отбеляза още 20 точки, Джейлън Браун остана с 18 точки и 9 борби, а Робърт Уилямс III приключи мача с 10 точки и 8 овладени топки.

ТИТУЛЯРНИ ПЕТИЦИ:

ГОЛДЪН СТЕЙТ: Стеф Къри 16, Клей Томпсън 21, Андрю Уигинс 26, Дреймънд Грийн 8, Ото Портър-младши 2 (Гари Пейтън II 15, Джордан Пуул 14, Кевон Лууни 2, Хуан Тоскано-Андерсън, Деймиън Лий, Неманя Биелица, Андре Игудала, Джонатан Куминга, Моузес Мууди)

БОСТЪН: Маркъс Смарт 20, Джейлън Браун 18, Джейсън Тейтъм 27, Ал Хорфърд 9, Робърт Уилямс III 10 (Грант Уилямс 3, Арън Несмит 3, Люк Корнет 3, Дерик Уайт 1, Пейтън Причард, Ник Стаускас, Джуан Морган, Сам Хаузър)

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация