НБА има нов шампион!

07:06
НБА има нов шампион!

Отборът на Голдън Стейт Уориърс е новият шампион в НБА! "Воините" завоюваха седмата титла в клубната си история, след като надиграха Бостън Селтикс с 4-2 победи на финала в най-силната лига в света. Възпитаниците на старши треньора Стив Кър се завърнаха на върха отвъд океана тази нощ, след като спечелиха мач №6 от серията с "келтите" с крайното 103:90 (27:22, 27:17, 22:27, 27:24) в зала "Ти Ди Гардън" в Масачузетс.

По този начин Голдън Стейт Уориърс вече заема еднолично третата позиция в класацията за най-успешните отбори в НБА. Това е шампионска титла №7 в историята на "воините", като те оставиха Чикаго Булс и техните шест трофея на четвъртото място в подреждането. Бостън пък пропусна да поведе отново на ЛА Лейкърс на върха в таблицата, като двете легендарни организации остават наравно с по 17 титли.

Отборът от Сан Франциско триумфира с трофея за първи път от 2018-а, в първото си достигане до финала от злополучната 2019-а. Тогава Уориърс имаха шанс да се превърнат в първия отбор от близо 20 години насам, който да спечели златото в три поредни години след ЛА Лейкърс през 2000-02. Голдън Стейт обаче не само допусна поражение от Торонто Раптърс на финала, ами и загуби един от своите лидери - Клей Томпсън, като това постави началото на пропадането на "воините" в следващите два сезона. През 2019/20 Уориърс бяха най-слабият тим в Западната конференция, а през миналата кампания отново не успяха да се класират за плейофите. 

Завръщането на Клей Томпсън, привличането на Андрю Уигинс, снабдяването с талантливи състезатели като Джордан Пуул, Гари Пейтън II, Кевон Лууни и Джонатан Куминга обаче върна Уориърс на правия път. През абсолютно целия обем на редовния сезон отборът на Голдън Стейт бе сред най-добрите и най-постоянните в лигата, като в крайна сметка "воините" завършиха на третото място в редовния сезон. Нито един отбор не успя да спечели повече от два мача срещу селекцията на Стив Кър в плейофите, като по пътя към финала елиминирани бяха Денвър Нъгетс, Мемфис Гризлис и Далас Маверикс.

Големият лидер на тима Стеф Къри пък най-сетне добави единственото му липсващо престижно отличие към своята витрина. Плеймейкърът на Голдън Стейт бе избран за "Най-полезен играч" на Финалите. Награда, която му се изплъзна през 2015-а, когато неин носител стана Андре Игудала, както и през 2017-а и 2018-а, когато Кевин Дюрант завоюва статуетката. По този начин Къри се превърна в шестия играч с поне 4 шампионски пръстена, поне 2 MVP-та на редовния сезон и едно MVP на Финалите след ЛеБрон Джеймс, Майкъл Джордан, Меджик Джонсън, Карийм Абдул-Джабар и Тим Дънкан.

ПЪРВА ЧЕТВЪРТ:

Нуждаещите се от задължителна победа баскетболисти на домакините поставиха вихрено начало на двубоя, като само след по-малко от три минути игра двуцифрената разлика се появи на таблото при 12:2 в полза на "келтите". За силния старт на Бостън се погрижиха Джейсън Тейтъм, Джейлън Браун и Маркъс Смарт, които принудиха треньорския щаб на гостите да вземе ранно прекъсване. Двуцифрения дефицит на Уориърс не беше единственият проблем пред наставника на тима Стив Кър, тъй като звездата на "воините" Клей Томпсън си изкара два бързи фаула, но въпреки това остана на паркета. 

Тейтъм увеличи дистанцията между двата тима до 12 точки при 14:2, след което обаче Андрю Уигинс и Томпсън успяха да спрат сушата на гостите, за да скъсят разликата на седем при 14:7. В следващите минути двата отбора разликата между двата отбора продължаваше да се движи в рамките на шест точки, преди два успешни наказателни изстрела от страна на Гари Пейтън II да я смъкне на четири при 20:16 в полза на Бостън. Голдън Стейт обаче намекна, че е преживял трудностите от откриващите моменти на мача, като чрез тройки на Дреймънд Грийн, Стеф Къри и Джордан Пуул отборът от Сан Франциско затвори първата четвърт със серия от три поредни точни стрелби зад дъгата - 22:27 в полза на Уориърс.

ВТОРА ЧЕТВЪРТ:

Серията на "воините" се увеличи до четири поредни тройки в началото на втората четвърт, след като Пуул отново излезе на сцената с перфектен изстрел от далечна дистанция. Нов пропуск от страна на "келтите" осигури ново бързо нападение на Голдън Стейт, като то бе завършено успешно от Андрю Уигинс, който донесе първата двуцифрена преднина в актива на своя отбор при 22:32. Отборът на Селтикс изглеждаше тотално обезличен, като след поредната допусната борба в нападение Пуул продължи наказателната си акция от тройката, а Уигинс пък отново го последва със завършена бърза атака - цели 15 точки преднина в полза на Уориърс при 22:37. 

Така Стеф Къри и компания вече разполагаха с най-дългата серия от последователни точки в последните 50 издания на Финалите на НБА - 0:21. В този момент домакините от Масачузетс се нуждаеха от лидер, който да поеме дигирентската палка. В такъв се превърна Джейлън Браун, който измъкна своя отбор от дупката с пет безответни точки, за да може дистанцията да бъда съкратена до 10 точки при 27:37. Момчетата на Име Удока на два пъти успяваха да свалят дистанцията до осем точки, но и в двата случая Голдън Стейт не позволи преднината им да се изплъзва - 31:42 след тройка на Андрю Уигинс. 

Грешките в нападение на "келтите" (9 до този момент) удряха здраво по самочувствието на тима, докато от другата страна Стеф Къри наказваше неточностите в играта на съперника - 33:47 в полза на Голдън Стейт. Домакините останаха и без Джейсън Тейтъм за известно време, тъй като крилото вече имаше три лични нарушения, които го изпратиха на пейката. Къри и Томпсън пък продължаваха да се разхождат из безпомощната защита на 17-кратните шампиони, като в един момент дистанцията между двата тима доближи 20-те точки при 33:51. Все пак възпитаниците на Име Удока свалиха малка част от своя дефицит на полувремето, което приключи при аванс от 15 точки за "воините" - 39:54.

ТРЕТА ЧЕТВЪРТ:

Втората тройка в мача на Дреймънд Грийн даде високоскоростен старт на Уориърс,, които отново вдигнаха аванса си до 18 точки при 39:57. Джейлън Браун и Ал Хорфърд върнаха надеждите на домакините, но след 10-ата борба в нападение за отбора на Голдън Стейт лидерът на тима Стеф Къри отново наниза от далечно разстояние за 44:60 в полза на шесткратните шампиони. В следващите минути двата тима започнаха да си разделят перфектни изстрели от далечна дистанция, като повечето от тях, за съжаление на феновете по трибуните, влизаха в коша на "келтите". Две тройки на Стеф Къри и още две на Ото Портър-младши доближиха още повече "воините" към седмата им шампионска титла - 50:72 за момчетата на Стив Кър.

След прекъсването от щаба на домакините баскетболистите в бели екипи сътвориха минисерия от пет безответни точки, чрез която тимът на Име Удока скъси известна част от разликата при 55:72. Устремът на 17-кратните шампиони продължи в следващите няколко минути, в които, водени от своя лидер Джейлън Браун, "келтите" записаха серия от 12:2 в своя полза, за да съкратят дистанцията при 62:74 с оставащи около 120 секунди до края на третата четвърт. 

След като пропиляха следващите си две нападения заради грешки в офанзивен план, отборът на Бостън не се предаде и свали разликата на под 10 точки, след като Ал Хорфърд наниза кош и фаул за 65:74. Важен кош от средно разстояние на Дреймънд Грийн охлади ентусиазма на съперника, а един успешен наказателен удар от страна на Джейлън Браун оформи крайното 66:76 преди началото на последната четвърт. 

ПОСЛЕДНА ЧЕТВЪРТ:

Уигинс и ДреймънЗа съжаление на привържениците на домакините, техните любимци останаха без точка за близо две минути от началото на откриващия период. Гари Пейтън II вдигна оборотите за гостите с мощна забивка в коша на Бостън, след което обаче Маркъс Смарт отвърна с хубав пробив от другата страна, за да закове разликата отново на 10 точки при 68:78. Спорен фаул на Робърт Уилямс III срещу Джордан Пуул бе материализиран от гарда на гостите, който вкара двата си изстрела, а след това фиксира важна минисерия за своя отбор, реалиизирайки за 68:82. "Келтите" все още не бяха напълно готови да развеят белия флаг, като кош и фаул на бърза атака на Грант Уилямс отново свали дистанцията под 10 точки - 75:84. 

Поредният страхотен пробив на Стеф Къри завърши с нови две точки за плеймейкъра на Уориърс, като по този начин "воинните" се сдобиха отново с двуцифрен актив при 75:86 и оставащи около шест минути до края на редовното време. Последва чудесна стрелба от тройката на Джейлън Браун, но радостта на зрителите по трибуните бе краткотрайна, тъй като Андрю Уигинс върна жеста от другата страна, а Дреймънд Грийн наказа поредната грешка на домакините - 78:91 в полза на Голдън Стейт. Шестата тройка в мача и общо 30-ата точка на Стеф Къри подсигури победата на Голдън Стейт - 81:96 при оставащи едва 2 минути до края на срещата. Мачът се доигра, оформен бе крайният резултат 90:103, след който празненствата на щастливите "воини" започнаха.

Новият носител на наградата за MVP на Финалите Стеф Къри затвори серията с 34 точки, 7 борби и 7 асистенции при 6/11 стрелба от тройката. Андрю Уигинс допринесе с 18 точки и 6 борби, Джордан Пуул вкара 15, Дреймънд Грийн записа 12 точки, 12 овладени топки и 8 асистенции, а Клей Томпсън също се разписа с 12 точки.

Джейлън Браун бе над всички за Бостън с 34 точки и 7 борби. Ал Хорфърд даде всичко от себе си и завърши с 19 точки и 14 овладени топки, Джейсън Тейтъм отново беше под нивото си с 13 точки и 7 асистенции, а Робърт Уилямс III регистрира 10 точки, 7 борби и 5 чадъра.

БОСТЪН: Маркъс Смарт 9, Джейлън Браун 34, Джейсън Тейтъм 13, Ал Хорфърд 19, Робърт Уилямс III 10 (Грант Уилямс 3, Дерик Уайт 2, Пейтън Причард, Люк Корнет, Сам Хаузър, Ник Стаускас, Джуан Морган, Арън Несмит);

ГОЛДЪН СТЕЙТ: Стеф Къри 34, Клей Томпсън 12, Андрю Уигинс 18, Ото Портър-младши 6, Дреймънд Грийн 12 (Джордан Пуул 17, Гари Пейтън II 6, Кевон Лууни, Андре Игудала);

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация