Кръстаич ще взима по €20 000 на месец, целта е класиране на Евро 2024

08:21
 Кръстаич ще взима по €20 000 на месец, целта е класиране на Евро 2024

Националният отбор на България има нов селекционер. Името му ръзкриха сръбските медии в събота следобед. Това е местната легенда Младен Кръстаич. 48-годишният специалист е бил договорен от БФС през миналата седмица, а от публикуваната снимка на Кръстаич, Борислав Михайлов и Георги Иванов е видно, че това е било отпразнувано на маса. Събитието се е случило във ВИП залата на елитен ресторант в София.


Младен Кръстаич е славна фигура в историята на Партизан. Има и богата кариера в чужбина - записва над 200 мача в Бундеслигата за Вердер и Шалке 04.


Боби и Гонзо са поканили Кръстаич за преговори у нас през втората половина на миналата седмица, за да уредят всичко около новия селекционер на България, който ще поеме тима след оставката на Ясен Петров. Както е известно, Гонзо води временно трикольорите в два двубоя - срамът с Гибралтар (1:1) и визитата в Грузия (0:0).


Договорът на Кръстаич ще е до 30 юни 2024 година. Всички детайли вече са уточнени, като според запознати той ще получава по 20 000 евро на месец. Георги Иванов каза наскоро, че ще има беседване за това кой да поеме националите. Такова е проведено, но в много тесен кръг, съставен от силните хора в БФС. В свое интервю от миналата седмица той обяви, че вариант за поста е чужденец, като е визирал именно Кръстаич. Гонзо бе категоричен, че решението ще бъде взето на Изпълком на 28 юли, на който ще бъдат предложени няколко кандидатури, които ще бъдат обсъждани.


"Президентът Борислав Михайлов каза, че в края на юли ще обявим кой ще бъде треньор. Това ще се случи на Изпълкома. В момента текат разговори и обсъждаме кандидатури с техническия екип, с който трябва да изберем кои ще бъдат кандидатите за треньор и на 28 юли. Изпълкомът ще вземе крайното решение кой ще води България", сподели Иванов пред "Блиц".


Решението обаче вече е взето и всичко оттук нататък е просто формалност новината да бъде обявена официално. Българските опции за поста бяха Никола Киров-Белия, Димитър Димитров-Херо и Александър Димитров. От БФС обаче са се спрели на Кръстаич в последния момент, като неговата кандидатура се е появила наскоро.


Така след 12 години чужденец отново ще води националния отбор. Последният такъв - Лотар Матеус, бе и предишният с толкова високо възнаграждение - около 50 бона. Всички останали треньори след него получаваха доста по-малко. По време на разговорите с Кръстаич на него му е била поставена конкретна цел - класиране на България на Евро 2024, което ще се проведе в Германия. Припомняме, че последното ни участие на такъв форум бе на Евро 2004 в Португалия. След това започна управлението на Боби Михайлов и резултатите са известни на всички.


Квалификациите за европейския шампионат започват в края на март 2023 година и ще приключат през ноември.


Сега, в края на септември, предстоят още два мача на нашите от групата за Лигата на нациите - домакинство срещу Гибралтар (23 септември) в Разград и гостуване на Северна Македония (26 септември) в Скопие. Тези срещи ще са опознавателни за Младен Кръстаич, в които той ще трябва да си изгради мнение за състезателите преди квалификациите за Евро 2024. В екипа му ще влизат още двама сърби - помощник и кондиционен треньор. За вратарите пък може да се грижи братът на Боби Михайлов - Руслан.


"Тема спорт"

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация