Официално: Арсенал финализира трансфера на Жезус

19:16
Официално: Арсенал финализира трансфера на Жезус

Арсенал финализира трансфера на нападателя на Манчестър Сити Габриел Жезус за сумата от около 45 млн. паунда, съобщиха от пресслужбата на лондончани. Бразилецът, който вкара 95 гола в 236 мача за „гражданите“, подписа „дългосрочен контракт“ с „артилеристите“, след като реши да напусне шампионите на Висшата лига в търсене на повече игрово време като титуляр. Жезус се събира отново с мениджъра на Арсенал Микел Артета, който бе асистент на Пеп Гуардиола в Сити, преди да застане начело на „Емиратс“.

„Много съм развълнуван. Клубът свърши страхотна работа да привлече играч от такъв калибър. Това е позиция, която следим от известно време и успяхме да вземем футболист, когото всички ние искахме, така че съм много щастлив“, каза Артета. Жезус се очакваше да изостане на опашката в Сити, ако бе останал в последната година от договора си, след като шампионите се подсилиха в атака с Ерлинг Холанд и Хулиан Алварес.

Признавайки, че присъствието на Артета на „Емиратс“ му е повлияло за решението да заиграе за „топчиите“, Жезус сподели: „Говорихме няколко пъти относно клуба, играчите, проекта и бъдещето. Вярвам на 100% на Микел. Прекарах много добре с него преди, той е много добър човек и много добър треньор. Той ми помогна много. Винаги стояхме заедно след тренировките и тренирахме завършващата фаза. Микел е много интелигентен и беше невероятен играч, така че ако знае нещо, може да научи както мен, така и младите футболисти“.

Арсенал пусна като свободни агенти Пиер-Емерик Обамеянг и Александър Лаказет през изминалите шест месеци. Независимо че Еди Нкетия подписа нов петгодишен договор, се очаква Жезус да поведе атаката на „топчиите“ в опит да бъде сложен край на шестгодишното отсъствие от Шампионската лига. 25-годишният бразилец спечели четири пъти Висшата лига сред осемте си трофея със Сити, след като се присъедини към тях през януари 2017. Арсенал вече се подсили през това лято с португалския полузащитник Фабио Виейра, бразилския тийнейджър Маркиньос и американския вратар Мат Търнър. Според информациите, от Лийдс са отхвърлили оферта за Рафиня, но се очаква „артилеристите“ да отправят ново предложение за бразилския национал.

Междувременно, Манчестър Сити подписа с полузащитника на Лийдс Калвин Филипс за 45 млн. паунда, потвърдиха от пресслужбата на шампионите на Висшата лига. „Гражданите“ се съгласиха на първоначална сума от 42 млн. паунда за английския национал, с допълнителни 3 млн. паунда под формата на потенциални бонуси. Филипс, който парафира договор за шест години с „небесносините“, заяви: „Изключително щастлив съм да се присъединя към Манчестър Сити“.

Мениджърът на Сити Пеп Гуардиола избра халфа да подсили центъра на терена след напускането на бразилеца Фернандиньо в края на миналия сезон. Шампионите постигнаха принципна договорка за привличането на Филипс през юни, а сега трансферът бе обявен официално. Английският национал, който излезе от школата на Лийдс, преминава на „Етихад“ след 235 мача за родния си клуб в последните осем кампании.

„Сити отново доказаха, че са най-добрият отбор в страната с невероятен състав и мениджър в лицето на Пеп Гуардиола, който е считан правилно за един от най-добрите в света. Да имам възможността да играя под негово ръководство и да се уча от него и треньорския му щаб, както и това, че ще бъда част от толкова фантастичен състав е перспектива, която силно ме ентусиазира. Сити са първокласен клуб с първокласен щаб и съоръжения и за мен е сбъдната мечта да се присъединя към клуба“, коментира още Филипс.

Играчът е третото ново попълнение на „гражданите“ през летния трансферен прозорец след идването на нападателя на Борусия Дортмунд Ерлинг Холанд и вратаря на Арминия Билефелд Щефан Ортега Морено. 26-годишният футболист излезе от академията на Лийдс и бе с ключова роля за спечелването на промоция обратно в Премиършип преди две години. Впоследствие той се утвърди като английски национал, участвайки активно в рейда на отбора до финалите на Евро 2020 миналата година. След бомбастичния трансфер на Холанд, Сити отново сигнализираха решителността си да бъдат отново шампиони на Англия със сделката за Филипс.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация