Каква ирония: Въпреки забраната за участие рускиня спечели "Уимбълдън"

18:10
Каква ирония: Въпреки забраната за участие рускиня спечели "Уимбълдън"

Рускинята с казахстански паспорт Елена Рибакина е новата кралица на "Уимбълдън" след обрат на финала над първата африканка на тази фаза в турнирите от "Големия шлем" Онс Джабер - 3:6, 6:2, 6:2 за 1 час и 51 минути игра.

Рибакина е с казахстански паспорт от 2018-а, а триумфът на "свещената трева" в Лондон щеше да я изстреля в топ 10 на световната ранглиста, ако се присъждаха ранкинг точки.

Джабер, която работи с българския мениджър Стефан Гюров, все пак остава с реномето на световна номер 2 и първата африканска и арабска тенисистка на финал в “Шлема”, но не можа да задържи инерцията си от първия сет на битката за трофея и почти се самоунищожи в следващия повече от час на корта.

Рибакина се погрижи “Уимбълдън” да излъчи чисто нов шампион тази година още с елиминирането на Симона Халеп на полуфиналите. На “свещената трева” сега тя едва за трети път от октомври насам успя да запише последователни победи в турнирите - другите два случая са при финала ѝ в Аделаида и четвъртфинала в Индиън Уелс.

Световната номер 23 стигна четвърти кръг на “Уимбълдън” при дебюта си миналата година, а през тази бе загубила само един сет - от Айла Томлянович на четвъртфиналите. Другите съперници, които е елиминирала категорично, са Коко Вандеуей, Бианка Андрееску и Петра Мартич.

Рибакина бе спечелила само два от предишните си осем финала в кариерата си, а титлите ѝ са от преди пандемията в категории WTA 250 - Букурещ 2019 и Хобарт 2020. Това е първото ѝ участие на финал на трева, а този сезон загуби битката за трофея в Аделаида от Ашли Барти.

23-годишната рускиня от 2018-а се състезава под флага на Казахстан и стана най-младата шампионка в “Уимбълдън” от 2011-та насам, когато Петра Квитова триумфира на 21.

Kaзахстан е едва 12-тата държава с член в семейството на шампионките на "свещената трева" в Лондон.

Първи сет

По типичен начин с невероятна скорост на сервиса си и солидността на първите подавания Рибакина поведе с 1:0 гейма, завършвайки последната точка с форхенд-уинър по диагонала от средата на корта.

Джабер също от самото начало показа майсторството на своя сервис и дори записа първия ас в мача, въпреки че досега сумарно в турнира бе направила над три пъти по-малко от съперницата си. Рибакина се отчете с един ретур-уинър, но сбърка бекхенд по обратния диагонал за 1:1.

Рибакина увеличи грешките от основната линия и тъй като не разнообразяваше с излизания на мрежата, започна да изостава в резултата в гейма, когато първият сервис не беше налице. Така тунизийката пое инциативата и направи пробив за 2:1.

Казахстанската представителка направи опит за промяна с излизане на мрежата, но беше размината с невероятен бекхенд с максимално протягане на Джабер. Отличната точност на местата за пласиране на подаването позволиха на световната номер 2 безпроблемно да затвърди брейка за 3:1.

Рибакина изпитваше сериозни затруднения от основната линия да противодейства на слайса на съперницата си и записа 10-ата си непредизвикана грешка, за да даде шанс за пробив. Тя го отрази с два поредни бекхенда по диагоналите, а после пое контрол над резултата с форхенд-уинър. Сервис-геймът ѝ се проточи десетина минути, но тя все пак запази интригата при 3:2.

Противно на очакванията началният удар на Джабер беше много по-сериозното оръжие досега във финала и ѝ осигуряваше по-бързи точки и съответно геймове. С изключение на ретур-уинър и сбъркан форхенд, резултатът рутинно стана 4:2.

Рибакина отново успя да се опази от пробив и да се задържи в цифровото съотношение, но Джабер спечели своето подаване за несравнимо по кратко време на нула и постави напрежението върху опонентката си при 5:3.

Казахстанската представителка направи две поредни фрапиращи грешки на мрежата при елементарни волета, а и добави двойна. Съвсем скоро в деветия гейм тя се озова в ситуация 0-40 и с нов форхенд в мрежата предаде сета за 33 минути - 6:3.

Втори сет

Жабюр направи две непредизвикани грешки от форхенд и прекрати поредицата си от два спечелени гейма на нула, а пък уинър с предната страна на ракетата по правата на Рибакина ѝ осигури най-после точка за пробив. Нов форхенд в мрежата на тунизийката осъществи брейка - 0:1.

Рибакина още веднъж беше унизена на мрежата, а после избра да не използва "ястребово око" за своя добра топка и си изпати, защото геймът щеше да бъде приключен. Вместо това две грешки по-късно я изправиха пред шанс за пробив, но три поредни отлични сервиса я избавиха от неприятностите - 0:2.

Жабюр си припомни за вариативността, добрите волета и отличните къси топки, с които през тази година си изгради репутация на втората най-добра в света. Грешките обаче не спираха, а и Рибакина подобри защитата си и движението от основната линия и се закачи за дюс. Рускинята дори застигна две къси и завърши с уинъри край мрежата, за да си осигури брейк-бол, но с помощта на мрежата Жабюр оцеля. Два добри сервиса по-късно тунизийката намали изоставането си в резултата на 2:1.

Рибакина си навлече неприятности с две поредни необясними непредизвикани грешки и въвлече сервис-гейма си в дюс, а после и с още една неточност трябваше да защитава точка за пробив от 40-15. Впоследствие казахстанската представителка премина през още два такива перипетии, но се справи и след близо 10-минутен дуел поведе с 1:3.

Двойна грешка и две поредни неточности от форхенд на съвсем съсипаната спрямо първия сет Жабюр направиха резултата 1:4 и вече едва ли някой мислеше, че този финал ще бъде решен с чиста победа. Едва в 15-ия гейм на мача Рибакина записа първия си ас, въпреки че средно по 8 реализираше в предишните си срещи в турнира. Независимо от това с възвърнатото разнообразие на подаването тя убедително поведе с 1:5 и се доближи максимално до вкарването на битката в решителен сет.

Световната номер 2 спечели сервис-гейма си от 0-30 изоставане и все пак принуди възродената съперница да се потруди за изравняването на резултата - 2:5. Рибакина завърши подобаващо с ас и гейм на нула за 2:6.

Последен сет

Жабюр продължи с необяснимия си срив след спечелването на първия сет, а Рибакина се възползва от втория си брейк-бол, за да надделее на мрежата и да поведе с важен ранен пробив - 0:1.

Рибакина направи две необясними грешки от форхенд край мрежата, но се избави с прекрасни сервиси и един отличен уинър веднага след начален удар за 0:2. Все по-често Жабюр показваше раздразнението си, че е спечелила само два от десет гейма от първия сет насам и титлата се изплъзва.

Тунизийката все пак се събра да вземе подаването си и да намали на 1:2, макар да се измъкна отново в някои ситуации заради грешките на опонентката си. Рибакина обаче беше от около час вече доминантката на корта и не даваше признаци на спиране - 1:3.

Дори без първи сервис Джабер намери начин да направи съотношението 2:3, но то отново стана основно заради неточностите на Рибакина. Въпреки че бе много по-близо до бленувания трофей, рускинята продължаваше да бъде неубедителна край мрежата. Категорична беше статистиката по отношение на уинърите в третия сет обаче - 7-0 за рускинята.

Първият печеливш удар на световната номер 2 беше след къса топка с помощта на мрежата, а страхотен лоб ѝ осигури троен брейк-бол. С късмет, с грешка на Жабюр и с отличен бекхенд по правата Рибакина се опази от опасносите и вкара гейма в дюс. С чудесен сервис и впоследствие доста помощ от мрежата представителката на Казахстан направи вълшебния обрат и поведе решително с 2:4.

Световната номер 23 получи прекрасна възможност да пробие и да си извоюва "скрит мачбол" след грешка на съперницата ѝ, която пък нямаше никаква помощ от първия си сервис. Три поредни мощни форхенда на рускинята ѝ осигуриха комфорта да поведе с 2:5 и да изпълнява начален удар за дебютната си титла от "Големия шлем".

Макар и не без нервни моменти и напрегнати мигове в гейма, Рибакина достигна до шампионската си точка, въпреки че не можеше да разчита на първия сервис. Неотразен начален удар обаче направи казахстанската представителка новата кралица на "Уимбълдън" - 6:3, 2:6, 2:6.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация