Макс Верстапен спечели първата позиция на стартовата решетка за утрешната Гран при на Австрия

23:36
Макс Верстапен спечели първата позиция на стартовата решетка за утрешната Гран при на Австрия

Макс Верстапен си осигури първата позиция на стартовата решетка за утрешната Гран При на Австрия, след една категорична победа в днешния спринт на „Ред Бул Ринг“. Световният шампион, който и днес стартира от първото място, поведе още при изгасването на светофарите и нито за миг не погледна назад, водейки във всичките 23 състезателни обиколки.

Втори и трети зад Верстапен в днешната 100-километрова надпревара завършиха двамата пилоти на Ферари – Шарл Леклер и Карлос Сайнц, които в първата половина на дистанцията имаха страхотен дуел помежду си. Той включваше няколко размени на позициите и атаки, но именно това позволи на световния шампион да изгради аванс, който му позволи да контролира своето каране.

Четвърти финалът пресече Джордж Ръсел, а пети се нареди съотборникът на Верстапен в Ред Бул Серхио Перес. Мексиканецът регистрира най-големия прогрес в рамките на днешното състезание, след като спечели осем позиции спрямо 13-то си място на старта. Компания на Перес на третата редица в утрешния ден ще прави Естебан Окон, а на четвъртата ще бъдат Кевин Магнусен и Люис Хамилтън.

Седемкратният шампион прекара над десет обиколки заклещен зад Магнусен и неговият съотборник в Хаас – Мик Шумахер, който имаше DRS, тъй като бе на по-малко от секунда зад датчанина. Когато обаче дистанцията между двете коли на Хаас стана над секунда Хамилтън успя да се справи с Шумахер, въпреки яростната защита на младия германец, който в крайна сметка завърши девети.

Десети под карирания флаг мина Валтери Ботас, който обаче ще стартира последен утре, заради наказание за използване на допълнителни компоненти в своята задвижваща система. Така десети на старта утре ще бъде Ландо Норис, а зад него на 11-то място ще се нареди вторият пилот на Макларън – Дениъл Рикардо.

Ланс Строл и Гуаню Джоу ще бъдат 12-ти и 13-ти утре, като Джоу също направи много силно състезание, в което тръгна от бокса и спечели шест позиции. Китаецът загуби мощност в своята кола в края на загряващата обиколка, което доведе и до направата на втора подготвителна обиколка, и беше пратен да стартира от алеята пред боксовете. Той ще раздели седмия ред с Пиер Гасли.

Гасли стартира десети днес, но загуби много позиции още в спирането за първия завой, в което той се удари с Хамилтън и се завъртя. По-голяма вина за инцидента имаше пилотът на Алфа Таури, а самият инцидент бе обявен за състезателен. Стартовата решетка в утрешния ден ще допълнят Алекс Албон, Юки Цунода, Никола Латифи, Себастиан Фетел и Фернандо Алонсо.

Двукратният шампион дори не успя да стартира днес заради технически проблем в неговия Алпин, който не му позволи да се включи дори в загряващата обиколка. Напълно възможно е и той като Ботас да сложи нови компоненти в своя двигател и да стартира зад финландския пилот на Алфа Ромео.

В генералното класиране във Формула 1 след днешния спринт начело с актив от 189 точки остава Верстапен, който за втори път през тази година взе осем пункта от съботния ден. Втори със 151 точки е Перес, а тройката със 145 затваря Леклер.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация