Джокович отваря тенис кортове в босненските „пирамиди“

18:31
Джокович отваря тенис кортове в босненските „пирамиди“

Наскоро защитилият титлата си от Откритото първенство на Великобритания Новак Джокович пристигна в Босна и Херцеговина да открие тенис кортове на „пирамиден парк“, който често посещава, за да презареди батериите.

Тенис звездата, позната с интереса си към духовното, харесва хълмистия град Високо, където хиляди посещават всяка година мястото, което според мнозина е древен пирамиден комплес, изграден от мъже, с лечени сили – твърдение, което е отречено от учени. 35-годишният сърбин, който грабна 21-та си титла от Големия шлем в неделя, посетил мястото за първи път през 2020 и го нарекъл „рай на земята“. Той се завърнал към комплекса „Босненските пирамиди на Слънцето“ поне четири пъти, или сам, или със семейството си, като винаги е бил топло приветстван от основателя на мястото Семир Османагич.

Босненският бизнесмен и любител на древната цивилизация заяви, че идеята за изграждане на тренировъчен тенис център в региона е била родена по време на последната визита на Джокера през март. „Съгласихме се да изградим в нашия парк за тренировки на топ тенисистите един твърд корт и още един с клей настилка“, каза Османагич пред журналисти наскоро. Идеята е да се предложи на играчи и прители на Джокович шанса да тренират и да имат безплатно настаняване, обясни той. „Искаме да организираме и Купа на пирамидите за играчи от региона и да мотивираме младите да практикуват тенис и други спортове“. Откриването ще бъде белязано от целодневни събития с няколко демонстративни мача, най-вече с участието на Джокович и хърватина Иван Додиг.

При пристигането си, Джокович посетил новите кортове и се разходил в борова гора, която е част от парка, със своя домакин, според журналист на АФП. Османагич твърди, че за изминалите две десетилетия е открил няколко пирамиди, изградени от мистериозна цивилизация близо до Високо. През последните няколко години неговите екипи разчиствали подземни тунели близо до „Пирамидите на Слънцето“, като той неведнъж е говорил за положителния ефект върху здравето на посетителите на мястото. Джокович е медитирал на мястото и по време на всяка от визитите си изминавал километри от „енергийни тунели, които според археолози, са древна златна мина.

През 2020 Ноле заяви за АФП, че се чувства „прерорден“ след посещението си. „Знам, че има много съмнения и дилеми относно автентичността на мястото. Но, за да разбере човек напълно какво става тук...той трябва да дойде“, сподели тогава сърбинът. 

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация