Младен Кръстаич е новият селекционер на България

19:27
Младен Кръстаич е новият селекционер на България

Сърбинът Младен Кръстаич е новият селекционер на националния отбор по футбол на България. Това бе обявено от президента на Българския футболен съюз Борислав Михайлов след днешното заседания на Изпълнителния комитет на централата. Кръстаич заменя на поста Ясен Петров, който подаде оставка след тежката загуба от Грузия с 2:5 в Разград в началото на юни.

Договорът на Кръстаич е за две години, до края на квалификациите за Европейското първенство в Германия през 2024. Кръстаич идва с трима свои помощници - Стефан Янкович, Неманя Милинчич и Дарко Божович, като по негово предложение към екипа ще се присъедини Иван Иванов, който работи в Славия и той познава от престоя му в Партизан.

"След последните резултати на националния отбор, които бяха крайно незадоволителни, и оставката на Ясен Петров, след доста разговори на техническия комитет, който беше оглавяван от Георги Иванов, всеобщото мнение беше, че към момента състоянието на отбора и на играчите, според всички беше наложително да се вземе чужд специалист. Поради много причини - странични влияния, чувство на даденост за това, че си в националния отбор. Вие сте свидетели на всичко, което се случва, въпреки че условията, които са създадени, са повече от перфектни за националните играчи и треньори", обяви Борислав Михайлов при представянето на Кръстаич.

Относно целите, поставени пред Кръстаич, президентът на БФС заяви: "Добро представяне, качване в горна група в Лига на нациите, естествено, и класиране на Европейско първенство, знаете, че вече сме в друга урна и ще бъде много тежко, но се борим за всичко това и затова правим тези промени и финансови усилия. Смятам, че българският национален отбор трябва да изглежда много по-добре".

"Като футболист винаги съм давал всичко от себе си във футбола, не ме е страх от нищо, както и моят щаб. Имах една друга оферта преди това, но не беше моментът да я приема. Мисля, че ако работим добре, до половин-една година можем да направим добри резултати", сподели новият треньор на България.

"Вярвам, че когато си тръгна, ситуацията в националния отбор ще е много по-добра за следващия треньор, както беше и в Сърбия. Изгледали сме всички мачове на България, имаме си наши тактически виждания и може би ще ги приложим и тук, но това зависи от качеството на играчите, с които разполагаме. Ще се опитаме да направим по-добри резултати в Лигата на нациите и да останем в групата", допълни той.

Михайлов разкри, че е водил разговори с поне пет други треньори за поста национален селекционер. "Спряхме на него по няколко причини. Първо, сръбската школа се знае, неговият опит като футболист и треньор на световно първенство. Млад треньор, амбициозен, езиковата бариера я няма толкова, той говори сръбски, английски и немски. Исках точно нещо такова, сръбска школа, друг характер, защото на нашия отбор му трябва, освен всичко друго, ние нямаме чак толкова лоши футболисти, но ни трябва повече характер и дисциплина".

"Ще бъда постоянно до него, ще работим съвместно. Той ще има моята пълна подкрепа и му пожелавам успех", каза спортният директор на БФС Георги Иванов.

Младен Кръстаич бе селекционер на Сърбия в периода 2017-19, като води тима на Световното първенство в Русия през 2018. Той е бил треньор още на сръбския ТСЦ Бачка Топола и израелския Макаби Тел Авив.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация