Мата пред Стоичков: На всички нас ни се иска да играем като Меси

14:26
Мата пред Стоичков: На всички нас ни се иска да играем като Меси

Христо Стоичков получи привилегията да направи последното интервю на испанския футболен магьосник Хуан Мата като играч на Манчестър Юнайтед. Кавалерът на „Златната топка“ зарадва и българската аудитория чрез предаването „Код Спорт“ по RING със срещата си с този изключителен играч, носител на световна и европейска титла, както и на трофеите в Шампионска лига и в Лига Европа. Предлагаме акценти от разговора на Камата с Хуан Мата:

- Хуан, ти си човек, който е спечелил всичко или почти всичко във футбола. Кое е нещото, което те поддържа и те кара да ставаш всяка сутрин в 8 часа и да отиваш на тренировка?

- Любовта към футбола. Когато правиш това, което винаги ти е харесвало. И когато отиваш на работа, да се срещнеш с приятели, каквито са съотборниците ми в съблекалнята. Това, което задържа нашето поколение в играта, е възможността да се борим и да печелим нови трофеи. 

- Вече сме на няколко месеца от световното първенство в Катар. Може ли испанският национален отбор да се върне към славата?

- Надявам се! Трудно ще бъде, защото невинаги най-добрите отбори печелят мондиалите. Ти знаеш от световното първенство през 1994 година. Испания винаги се сравнява с отбора през 2008-а, 2010-а, 2012-а. Много трудно ще бъде да се спечели титлата, но отборът ни, както треньорът, така и футболистите, имат нивото за такъв голям успех. Ще му стискам палци.

- Разкажи ни за Кристиано Роналдо, защото от дистанция се вижда различно. Има хора, които го обичат, други не го обичат. Какъв е Кристиано по време на тренировките, в съблекалнята, в момента на мачовете?

- През годините в различните отбори, в които съм бил - във Валенсия, в Челси, той все ми е бил съперник на терена. Сега за пръв път бяхме заедно в един отбор и трябва да кажа, че отношенията ни са много добри. Той е суперпрофесионалист и се вижда както на тренировките, така и преди, и след тях. Неговото хранене, възстановяване, почивката - всичко това е подчинено на целта да бъде максимално подготвен за мачовете. За мен той е перфектният професионалист. Възползва се от всички възможности, които има, за да продължи максимално кариерата си. Затова той винаги е на най-високо ниво и го виждаме да бележи редовно голове. За мен е приятна изненада добрите отношения, които създадохме, а както подчертах - той е невероятен пример за професионализъм и е на най-високите места в историята на футбола. 

- Когато кажеш Кристиано, хората се сещат веднага за Меси. Или обратното. Разкажи ни сега за Меси.

- Още един извънземен. Мисля, че трябва да бъда щастлив от факта, че съм играл в епохата на Роналдо и Меси. В тениса имаме Надал, Джокович и Федерер. А във футбола през последните 15 години са двамата. Те редовно печелят "Златната топка", редуват се като носители. Лео е истинска религия във футбола. Много хора харесва всичко, което прави във футбола. На всички нас ни се иска да играем като него, но остава само в пожеланията ни. 

- И ако досега голямата двойка във футбола бяха Меси и Роналдо, то сега се очертава нова такава между Холанд и Мбапе. Какво можем да очакваме от тези двамата?

- Трудно е, направо невъзможно e да се сравняват Меси и Роналдо с други по отношение на значимостта си в историята на футбола. Аз предпочитам да се наслаждавам на играта на Холанд и Мбапе. Това са двама млади играчи с голям талант, всеки по своему. Във футбола има тенденция физиката все повече да взима връх. И Холанд, и Мбапе са много бързи и мощни. Но имат още какво да развиват, така че според мен са далеч от Меси и Роналдо и не бива да се сравняват с тях.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация