Макс Верстапен се поздрави с успеха в ГП на Франция

15:01
Макс Верстапен се поздрави с успеха в ГП на Франция

Световният шампион във Формула 1 Макс Верстапен спечели седмата си победа в 12 старта този сезон, след като завърши първи в Гран При на Франция на пистата „Пол Рикар”. Макс стартира втори и в първите 18 обиколки преследваше лидера Шарл Леклер, пробва да го атакува, но нито веднъж нямаше реален шанс да го направи.

Пътят към победата за Макс се отвори в 18 обиколка, когато Леклер се завъртя в завой №11 и излетя от пистата, като се заби в предпазните огради.

След прибирането на колата на сигурността Макс рестартира като лидер и бързо успя да увеличи аванса си на 10 секунди пред Люис Хамилтън, който вървеше зад него втори.

Битката за третото място беше спечелена от Джордж Ръсел, който също спря в бокса при колата за сигурност и се върна на пистата много близо до Серхио Перес с другата кола на Ред Бул. Двамата се преследваха много оспорвано, като Ръсел успя да излезе трети малко преди финала, когато приключи виртуалната кола за сигурност заради спирането в зоната за сигурност в края на първи сектор на Гуаню Джоу. След успешната атака на Ръсел Перес на два пъти се оплака по радиото, че Джордж е излязъл извън ограниченията на трасето докато се опитваше да се откъсне пред него.

Стартиралият от дъното на стартовата решетка Карлос Сайнц завърши 5-и, като направи късен бокс и се върна 9-и, но успя да изпревари всички свои колеги до Алонсо включително, въпреки че изтърпя и 5-секундно наказание в бокса.

С тази победа Верстапен увеличи аванса си пред Леклер в битката за титлата на 63 точки, Сайнц записа най-бързата обиколка в състезанието и беше избран за пилот на деня, а Хамилтън се качи на подиума в своя старт №300 във Формула 1.

По-долу може да се върнете към най-интересните моменти от състезанието:

Загряваща обиколка. Лидерите тръгват със средно твърди гуми, също като повечето пилоти в челото. Сайнц в дъното е с твърди за много дълга първа серия обиколки.

Старт! Отличен старт на Леклер, който поведе пред Верстапен и Хамилтън. Алонсо тръгна много добре и излезе пети, зад Перес.

1 об. Окон и Цунода се удариха в първата обиколка, Юки се завъртя, но и двамата продължиха.

2 об. Леклер води с 1,3 секунди пред Верстапен, Перес върви на 1 секунда зад Хамилтън, който е трети. Магнусен е спечелил най-много позиции от старта - 7, от 20-о на 13-о място.

3 об. Макс се доближи на по-малко от 0,9 секунди зад Леклер. Хамилтън е вече на 4,2 секунди от водача.

5 об. 1 секунда е разликата между първите двама, дори по-малко. Макс използва DRS-системата на обратната права, но не е в позиция за атака.

6 об. Атака на Макс, който догони Шарл във втория сектор, но остана от външната страна на следващия завой и не успя да го изпревари.

7 об. Макс се доближи на 0,4 секунди от Леклер, но пак не успя да атакува. Сайнц е вече 13-и.

8 об. Разликата между първите двама отново се върна на 0,8 секунди, за началото на следващия тур се върна на 0,7 секунди. Но гумите на Макс като че ли започват да прегряват зад лидера.

10 об. Джоу и Шумахер в бокса за нови гуми, връщат се с твърди. Обиколка преди тях спря Магнусен, също получи твърди.

11 об. Верстапен върви на по-малко от 1 секунда зад Леклер, но предимството на Ред Бул по отношение на максималната скорост срещу Ферари тук отсъства. Макс е средно с 0,2 секунди на обиколка по-бърз от водача.

13 об. Хамилтън е на 6,2 секунди от лидера, но вече има аванс от малко над 3 секунди пред Перес в борбата за 3-ото място. Сайнц е 11-и, на половин секунда зад Ланс Строл и 10-ото място. И малко по-късно го изпревари.

15 об. Леклер води с 1,7 секунди пред Верстапен. Сайнц е 10-и, на 1 секунда от Дениъл Рикардо, който е 9-и.

16 об. Верстапен в бокса, 2,4 секунди за смяна на гуми и се връща на пистата 7-и, зад Норис, с нови твърди гуми.

17 об. Сайнц атакува Рикардо на спирането за шикана на "Мистрал" и излиза 9-и. Леклер остава начело с аванс от 10,2 секунди пред Хамилтън. Верстапен бързо излезе 6-и като изпревари Норис.

18 об. Леклер излетя от пистата и се заби в предпазната стена. Кола на сигурността на пистата. Хамилтън веднага в бокса.

18 об. След Хамилтън в бокса спряха Перес, Ръсел, Алонсо, Сайнц и т.н. Верстапен се върна на първа позиция зад колата на сигурността. Втори е Хамилтън.

19 об. Повторението показва, че Леклер се е завъртял в завой №11 и след пълен пирует се заби челно в предпазната стена. Проблеми с педала на газта, се оплака по радиото Леклер.

21 об. Рестарт! Верстапен повежда, веднага взима аванс от над 1 секунда пред Хамилтън. Сайнц е шести, на 0,3 секунди зад Алонсо.

22 об. Сайнц излиза пети, след като изпревари Алонсо на спирането за шикана на правата "Мистрал".

23 об. Перес полага усилия, за да догони Хамилтън, разликата им е 1,2 секунди. Ръсел върви 4-и, на 0,9 секунди зад мексиканеца.

24 об. Сайнц получи 5 секунди наказание за опасно връщане на алеята пред боксовете, като единият от пилотите на Уилямс блокира колелата си в опит да спре.

26 об. Сайнц е на по-малко от 1 секунда зад Ръсел, но при следващия му бокс ще престои 5 секунди повече.

29 об. Гасли атакува неуспешно Албон на спирането за шикана на "Мистрал" и мина през зоната за сигурност, след като не успя да спре. Така от борбата за 11-ото място Гасли се озова на 15-а позиция.

30 об. Верстапен води с 3,7 секунди на Хамилтън, Перес е на 2 секунди от Люис, за когото това е старт №300 във Формула 1.

30 об. Сайнц атакува по външната траектория Ръсел в завой №10 "Син" и го изпревари преди влизането в №11.

33 об. Перес е на 1,2 секунди зад Хамилтън, който записа бързо излизане извън трасето. Верстапен пред него е на 6 секунди.

35 об. Ръсел е на 3 секунди зад Сайнц в борбата за 4-ото място, която явно ще се реши при следващите спирания в бокса.

37 об. Сайнц догони Перес, разликата между тях е 0,7 секунди. Перес е на почти 2,5 секунди зад Хамилтън.

40 об. Сайнц не може да изпревари Перес, ако спре в бокса ще загуби 4-ото място, но Алонсо е шести и е на 20 секунди зад него. Карлос обсъжда по радиото дали да спре и в крайна сметка му казаха по радиото да остане на пистата.

41 об. Атака на Сайнц в завой №10, но неуспешна, а в последния сектор двамата се бореха гума до гума, като Карлос изпревари Перес в последния завой и успя да отбие контраатаката му на спирането за първия завой.

42 об. Ръсел атакува Перес на спирането за шикана на "Мистрал", двамата се докоснаха, Перес излезе извън трасето и след това Ръсел му върна позицията.

43 об. Сайнц в бокса за нови гуми и наказанието от 5 секунди. Връща се 9-и, с нови средно твърди гуми. Дали Перес се върна откъдето трябва на пистата след инцидента с Ръсел? И дали Ръсел му върна правилно позицията?

46 об. Перес има аванс от 0,8 секунди пред Ръсел, стюардите няма да налагат наказания за индицента между тях. Тото Волф се скара по радиото на Ръсел да се концентрира и да се бори на пистата за 3-ото място.

49 об. Верстапен води с 10,2 секунди пред Хамилтън, Ръсел преследва Перес за 3-ото място, а Сайнц се върна на петото място пред Алонсо.

49 об. Жълти флагове в първи и втори сектор заради излитането на Джоу от пистата. Виртуална кола за сигурност, след като лидерите подминаха входа на бокса.

51 об. Рестарт и Ръсел веднага атакува Перес и го изпревари за 3-ото място. Перес е на половин секунда зад британеца.

52 об. Верстапен е на 9,5 секунди пред Хамилтън. Перес се опитва да догони Ръсел за третото място.

Последна обиколка. Ръсел пред Перес в битката за последното място на подиума. Ръсел излиза на "Мистрал" с аванс от 0,9 секунди.

Финал. Победа за Макс Верстапен, Хамилтън - втори, Ръсел - успя да опази третото място пред Перес и осигури двоен подиум на Мерцедес.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация