България оглави класирането на Шахматната олимпиада при жените

22:36
България оглави класирането на Шахматната олимпиада при жените

Националният отбор на България при жените излезе начело в класирането след третия кръг на Шахматната Олимпиада в индийския град Ченай. Нургюл Салимова, Гергана Пейчева, Белослава Кръстева и Виктория Радева постигнаха успех с 4:0 над състава на Бразилия и продължават с максимален актив от 6 мач-точки. В предишните два кръга българският състав, който е един от най-младите на шампионата, надделя с 4:0 над Зимбабве и 3,5:0,5 над Мексико. 

До момента общо 19 отбора при дамите имат пълен точков, но допълнителните показатели на българските шахматистки са най-добри.

В утрешния четвърти кръг на турнира България ще играе с един от фаворитите в турнира - Украйна. Украинките са водени от сестрите Мария и Анна Музичук, бивши световни шампионки в класическия и в ускорения шах.

За разлика от жените, мъжкият отбор на България допусна първо поражение. Момчил Петков, Цветан Стоянов, Лъчезар Йорданов и Тодор Георгиев отстъпиха с 1:3 точки на доста по-опитния тим на Турция. Единствената победа за българския тим постигна Лъчезар Йорданов. На трета дъска с белите 21-годишният варненец победи гросмайстор Вахап Шанал.

Загубата оставя България с 4 мач-точки и на 36-о място в класирането. Общо 20 отбора са с пълен актив от 6 мач-точки, като с най-добри показатели е вторият състав на домакините от Индия.

В утрешния четвърти кръг България играе с Гърция.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация