Весела Лечева ще бъде министър на младежта и спорта в поредното служебно правителство

15:36
Весела Лечева ще бъде министър на младежта и спорта в поредното служебно правителство

Весела Лечева ще бъде министър на младежта и спорта в служебното правителство с премиер Гълъб Донев, назначено от президента Румен Радев. Лечева има опит на позицията, тъй като в периода 2005-09 бе председател на Държавната агенция за младежта и спорта, която администрираше двата ресора, преди те да бъдат отделени в собствено министерство. Под нейното ръководство институцията става двигател на множество програми, насочени към достъп до спорт на децата в училище, както и за подкрепа и развитие на млади спортни таланти.

Лечева е родена на 20 май 1964 г. във Велико Търново. Завършва Националната спортна академия със степен доктор на спортните науки. Постиженията й в спортната стрелба я поставят сред най-значимите спортисти на България за всички времена – сребърни медали от Олимпийските игри в Сеул (1988 г.) и в Барселона (1992 г.), петкратен световен шампион, осемкратен европейски шампион, четирикратен носител на Световната купа, многократен световен рекордьор.

През 2007 година в Мюнхен е избрана за стрелец на ХХ век. За постигнатите върхови европейски, световни и олимпийски резултати в спортната стрелба Весела Лечева е обявена за почетен гражданин на Велико Търново.

Народен представител е в 39-ото, 40-ото, 44-ото и 45-ото Народно събрание. През февруари тази година Лечева бе избран за председател на Българския стрелкови съюз с пълно единодушие, заменяйки на поста Мария Гроздева.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация