УЕФА ще използва полуавтоматичната технология за засада в мача за Суперкупата на Европа

21:59
УЕФА ще използва полуавтоматичната технология за засада в мача за Суперкупата на Европа

Европейската футболна централа обяви, че полуавтоматичната технология за засада ще бъде използвана на финала за Суперкупата на Европа между Реал Мадрид и Айнтрахт Франкфурт. Двубоят ще се играе в Хелзинки на 10 август (сряда) от 22:00 часа. Системата ще се използва и в груповата фаза на Шампионската лига през настоящия сезон, съобщиха още от УЕФА. За главен съдия на финала за Суперкупата е назначен англичанинът Майкъл Оливър. 

Полуавтоматичната технология за засада функционира благодарение на 12 камери, които покриват целия футболен терен и могат да акцентират върху 29 различни зони на тялото на всеки футболист. От УЕФА уверяват, че тази технология е абсолютно ефикасна, след като мина 2 години проби. От 2020 година досега е била тествана успешно 188 пъти.

"УЕФА търси постоянно нови технологични решения, за да се подобри играта и да се помогне работата на съдиите. Тази иновативна система позволява на ВАР реферите да определят ситуациите на засада бързо и прецизно, като подобрят ритъма на играта и точността на решения", коментира шефът на съдиите в УЕФА Роберто Розети.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация