Сити даде заявка за титлата още с първия си мач във Висшата лига

20:25
Сити даде заявка за титлата още с първия си мач във Висшата лига

Шампионатът Манчестър Сити започна поредната защита на титлата си в Премиър лийг след безпроблемна победа с 2:0 над Уест Хам на „Лондон Стейдиъм“. Нямаше никаква изненада кой бе звездата на вечерта в английската столица. Това, разбира се, беше Ерлинг Холанд, който дебютира във Висшата лига с две попадения от два точни удара. Норвежецът откри резултата от дузпа в 36-ата минута, а в 65-ата удвои и по този начин продължи традицията да се разписва в дебютите си във всяка голяма надпревара. Манчестър Сити пък се възползва от факта, че големият конкурент за титлата Ливърпул вчера записа равенство с Фулъм. Така още в първата седмица „гражданите“ взеха преднина, която засега има по-скоро само психологически ефект. 

Дейвид Мойс бе решил да не заложи на нито едно от новите попълнения в своя стартов състав. Джанлука Скамака остана на пейката за начaлото. Деклан Райс бе с капитанската лента, а Антонио водеше атаката.

Ерлинг Холанд започна за първи като титуляр в Премиър лийг. Норвежецът беше подпомаган по фланговете от Джак Грийлиш и Фил Фоудън. Другите нови попълнения – Калвин Филипс и Хулиан Алварес останаха на пейката за началото. Илкай Гюндоган започна за сметка на Бернардо Силва. В центъра на защитата действаха Нейтън Аке и Рубен Диаш. 

Уест Хам започна агресивно и още в третата минута, при първия корнер в двубоя, „чуковете“ поставиха под напрежение Едерсон, който не успя да се справи с центрирането. Получи се серия от рикошети, след което Боуен стреля от 11 метра, но Аке блокира шута му. След това Кресуел центрира, но Антонио не успя да стреля добре с глава. Едерсон пък трябваше да получи помощ, защото бе ударен в лицето с лакът от своя съотборник Рубен Диаш. 

След това начало Сити очаквано пое контрола над топката. В 15-ата минута Кансело проби добре и намери Де Бройне, който стреля от 20-ина метра, но топката профуча встрани от целта. В 21-вата минута и Холанд пропусна добра възможност, тъй като не успя да засече от няколко метра с глава хубаво центриране на Фоудън отдясно.

В 27-ата минута Де Бройне прати топката във вратата на Уест Хам, но попадението правилно бе отменено заради засада на Гюндоган. 

Лошата новина за Дейвид Мойс бе, че Лукаш Фабиански трябваше да напусне заради контузия. Алфонс Ареола влезе на мястото му. Именно французинът препъна Холанд в 35-ата минута, когато норвежецът получи добро извеждащо подаване от Гюндоган и чукна топката покрай вратаря, който го фаулира. Холанд изпълни много прецизно дузпата, вкарвайки дебютния си гол в Премиър лийг.

В 54-тата минута Гюндоган подари топката на Лансини. Центрирането на последния бе изчистено на пътя на Райс, който стреля от 22 метра, но топката профуча над вратата. Три минути след това в играя за своя дебют се появи Скамака, който замени Антонио. Бенрама пък влезе на мястото на Лансини.

В 62-рата минута именно Бенрама получи шанс да стреля, но Едерсон спаси. 

В 65-ата минута „гражданите“ изнесоха изключително бързо топката. Де Бройне видя как Холанд тръгва на скорост и го изведе с прекрасно подаване. Норвежецът стреля от движение с левия крак, пращайки топката далеч от обсега на Ареола – два точни удара за Холанд, два гола.

Бившият голмайстор на Борусия (Дортмунд) обаче нямаше шанс да стигне до хеттрик, защото в 78-ата минута бе заменен от Алварес.

До края Сити просто владееше топката. В 88-ата минута дебют за "гражданите" записа и друго от новите попълнения - Калвин Филипс. В крайна сметка шампионите завършиха този двубой само с два точни удара и контрол над топката в 76% от времето.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация