"Лъвовете" претърпяха тежка загуба от Чехия в контрола

21:16
"Лъвовете" претърпяха тежка загуба от Чехия в контрола

Мъжкият национален отбор на България по баскетбол инкасира тежко поражение на приятелския турнир в Пардубице, който е част от подготовката на “лъвовете” за ЕвроБаскет 2022. Възпитаниците на Росен Барчовски не успяха да се противопоставят на домакините от Чехия и загубиха с 60:93 (14:25, 15:18, 16:22, 15:28) в зала “Ентерия Арена”.

Утре българският отбор ще изиграе втората си и последна контрола в чешкия град. Тимът ни ще се изправи срещу Хърватия от 18:30 часа българско време. Надпреварата ще бъде закрита в неделя в същия час, когато “шахматистите” и чехите ще премерят сили.

Без наличието на основни фигури като Александър Везенков, Дий Бост, Йордан Минчев и Константин Костадинов, както и Павлин Иванов, който отпътува за Пардубице, но не взе участие в мача, българският тим не намери верния път срещу играещия на пълния си потенциал тим на Чехия. В селекцията на Ронен Гинзбург попаднаха двете големи звезди на чешкия баскетбол понастоящем - Томаш Саторански и Ян Весели, а към тях се включиха талантливият гард на Оклахома Сити Тъндър в НБА Вит Крейчи и познатите за българската публика имена като Войчех Хрубан, Ондрей Балвин, Патрик Ауда и Яромир Бохачик.

Сериозен проблем в играта на националите ни днес бе стрелбата от далечно разстояние. “Лъвовете” започнаха мача с 14 последователни пропуска зад дъгата, което позволи на отбора на Чехия да получава притежания и да ги реализира, чрез което разликата се вдигна до двуцифрените размери още в първата четвърт. България завърши мача с 5/31 (16%) стрелба отдалеч спрямо 10/22 (45%) за отбора на Чехия. Също така домакините показаха страхотна отборна игра, записвайки 30 асистенции срещу 16 завършващи подавания за "трикольорите".

ПЪРВА ЧЕТВЪРТ:

Първите 60 секунди от срещата в "Ентерия Арена" преминаха безрезултатно, като и двата отбора пропуснаха по няколко възможности да вземат първа преднина в мача. Отборът на Чехия не се забави с тази си цел и поведе с 2:0 в резултата чрез два успешни наказателни изстрела на Яромир Бохачик след нарушение на Емил Стоилов. Алекс Симеонов върна двете точки от другата страна, след което двата тима вдигнаха оборотите и записаха поредица от успешни нападения. 

Войчех Хрубан и Томаш Саторански позволиха на домакините да задържат крехка преднина при 10:8 в своя полза. За съжаление, Емил Стоилов извърши второто си лично нарушнеие при преполовяването на първата четвърт, като той бе заменен от дебютиращия с националната фланелка натурализиран център Дейвид Кравиш. Алекс Симеонов продължаваше да бъде основната опция в нападението на "лъвовете", като той вече бе отбелязал 6 от общо 10-те точки в актива на националите ни, но чешкият отбор не показваше признаци на колебания в първата четвърт и се изстреля напред при 17:10. 

Все пак селекцията на Росен Барчовски отново догони своя съперник, благодарение на кош на Иван Алипиев и първите точки на Кравиш с българския екип, като двамата съкратиха разликата до три точки при 17:14. Българският отбор обаче не успя да задържи натрупаната инерция и допусна серия от осем безответни точки в полза на тима на Чехия, който се измъкна с двуцифрена преднина за първи път в двубоя при 25:14. 

ВТОРА ЧЕТВЪРТ:

Сушата без кош в редиците на "лъвовете" продължи и в първите две минути от втората четвърт, които също се оказаха проблемни за Росен Барчовски и неговите баскетболисти. Чехите отвориха втория период с още четири точки на своя ръка, за да се изстрелят с 15-точкова преднина при 29:14. Емил Стоилов обаче най-сетне постави край на мъките на българския тим, стопирайки мощната серия на съперника за 29:16. 

Талантливият център продължаваше да се настанява удобно в подкошието на опонента, в резултат на което стана автор на още четири поредни точки, но от другата страна чехите отговаряха с класни изпълнения от Ян Весели и Вит Крейчи, които позволиха на домакините да се задържат напред при 34:20. До този момент националите ни бяха 0/14 при стрелбата от далечно разстояние, докато чехите стреляха 5/8, като точен изстрел на Мартин Петерка възстанови 15-те точки разлика на светлинното табло при 37:22. 

Най-после и тази неприятност бе елиминирана, тъй като направилият страхотно включване в титулярната петица гард Иван Алипиев реализира първата тройка на българския отбор, чрез която разликата спадна до 12 точки при 39:27. Васил Бачев също се разписа за 39:29, но след това чехите възстановиха контрол върху мача, благодарение на отлични изяви на Весели и Войчех Хрубан за 43:29 в полза на домакините, като именно това бе резултатът след края на първото полувреме.

ТРЕТА ЧЕТВЪРТ:

Станимир Маринов се погрижи да върне самочувствието на "лъвовете" и да ги тласне напред на старта на вторите 20 минути. Плеймейкърът на Балкан реализира пет поредни точки, като по този начин България скъси дефицита си до едноцифрените размери при 43:34. Атомното дуо на домакините Ян Весели и Вит Крейчи обаче продължаваше да тормози родните национали, които съумяха да се доближат на осем точки от своя съперник, преди гарда на Оклахома Сити Тъндър да реализира тройка за 48:37. 

Това не беше всичко от Крейчи, който веднага след това наниза втора поредна далечна стрелба и отново изстреля чехите напред с 14-точков аванс при 51:37. "Лъвовете" за пореден път не дадоха на чешкия тим да се откъсва чак толкова сериозно напред в резултата, като Венцислав Петков и Емил Стоилов комбинираха за бързи четири точки, скъсявайки дистанцията на точно 10 при 51:41. 

След това обаче българският тим навлезе в много тежък период, инкасирайки кошмарна серия от десет последователни точки. По този начин селекцията на Ронен Гинзбург отвори 20-точкова преднина при 61:41 в своя полза. Патрик Ауда и Мартин Петерка бяха двигателите на изключително силния щурм на чешкия отбор, който запази аванса си непокътнат и влезе в последната четвърт с актив от 20 точки при 65:45.

ПОСЛЕДНА ЧЕТВЪРТ:

Финалната четвъртина започна с пет безответни точки в актива на чехите, които се отправиха с всички сили към победата в днешния мач при резултат 70:45. Момчетата на Гинзбург продължаваха да поддържат изключително високи проценти при стрелбата си през второто полувреме, като след поредните тройки на Томаш Кизлинк и Ондрей Сенал разликата между двата тима доближи 30-те точки при 76:49. Мотивираните чехи нямаха абсолютно никакво намерение да намаляват оборотите и след нова серия от седем последователни точки резултатът стана 83:49. 

Серията на Чехия достигна 17 поредни отбелязани точки, след като Мартин Криж се погрижи за това отборът му да се докосне до кота 90 - 90:49. Веднага след това Иван Алипиев се превърна в първия играч на България с двуцифрен точков актив - 10 точки след втората му тройка в срещата. В крайна сметка българският тим стопи известна част от разликата си в последните минути от двубоя, като крайният резултат бе оформен при 93:60 в полза на Чехия.

Патрик Ауда завърши с 16 точки за победата на Чехия, докато Ондрей Балвин и Вит Крейчи се разписаха с по 10 точки всеки.

Единствено Иван Алипиев прекоси двуцифрената граница за България, като стрелецът наниза 13 точки и овладя 7 борби при 3/5 стрелба от тройката. Дейвид Кравиш се отчете с 9 точки и 6 овладени топки.

ТИТУЛЯРНИ ПЕТИЦИ:

ЧЕХИЯ: Томаш Саторански 4, Яромир Бохачик 9, Войчех Хрубан 6, Мартин Криж 7, Ян Весели 7; (Патрик Ауда 16, Ондрей Балвин 10, Вит Крейчи 10, Мартин Петерка 8, Томаш Кизлинк 8, Ондрей Сенал 3, Лукаш Пализа 3, Давид Йелинек 2, Джеймс Карник)

БЪЛГАРИЯ: Станимир Маринов 5, Иван Алипиев 13, Чавдар Костов 8, Алекс Симеонов 6, Емил Стоилов 8; (Дейвид Кравиш 9, Венцислав Петков 5, Васил Бачев 2, Александър Янев 2, Андрей Иванов 2, Васил Бачев 2, Димитър Димитров, Деян Карамфилов)

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация