Прочетете защо зачетоха гола на Рашфорд срещу Ливърпул

15:42
Прочетете защо зачетоха гола на Рашфорд срещу Ливърпул

Манчестър Юнайтед постигна първата си победа във Висшата лига под ръководството на Ерик тен Хаг. Тя дойде срещу най-подходящия съперник от гледна точка на „червените дяволи“ - историческия враг Ливърпул. 20-кратният шампион на Англия заслужи успеха си, но в и този двубой не остана без вниманието отново да не бъде фокусирано върху начина, по който функционира ВАР. Това се случи при втория гол на домакините, при който Марсиал изведе Рашфорд, който изскочи зад гърба на Джо Гомес и реализира за 2:0. ВАР прегледа ситуацията и решението бе, че засада няма. На повторенията обаче бе показана само зелената линия, маркираща позицията на бранителя на Ливърпул, но не и линия, отбелязваща позицията на Рашфорд. Остана впечатлението, че все пак кракът на нападателя е с малко по-напред и затова мнозина отбелязаха, че този гол трябваше да бъде отменен. 

Направи ли грешка обаче ВАР в тази ситуация? Лаконичният отговор е „не“, макар че е нужно разяснение. Този гол почти сигурно щеше да бъде отменен в предишните сезони, когато ставахме свидетели на доста „тънки“ засада. Именно заради настроенията срещу толкова много анулирани попадения бе направена промяна, даваща предимство на атакуващия играч в тези ситуации, в които линиите, маркиращи позицията на защитника и тази на нападателя се допират/покриват. За момента все още операторите, които отговарят за ВАР, маркират ръчно ключовите точки от телата на играчите, от които се пускат линиите за определяне на засада. Това скоро ще се промени, защото ФИФА и УЕФА въведоха полуавтоматична система, която ще отговаря за по-точното и лесно определяне на положението на засада. Тя ще бъде използвана по време на Световното първенство в края на година, а през следващия сезон ще бъде въведена и в големите първенства като Премиър лийг.

Докато това стане обаче, през този сезон все по-често ще ставаме свидели на т.нар. „предимство при съмнение“, което отива в полза на атакуващия футболист. Прието е, че толерансът в полза на играч на отбора, отбелязващ гол в дадената ситуация, е до 5 сантиметра. Точно в тази категория влиза и ситуацията с Рашфорд, чийто гол бе зачетен, а поради тази причина ВАР показа на зрителите само зелената линия.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация