Бегиристайн: Все някога Ман Сити ще спечели ШЛ

15:57
Бегиристайн: Все някога Ман Сити ще спечели ШЛ

Всяко интервю на Христо Стоичков е право в десетката, защото има привилегията да говори с най-големите футболни звезди. Кавалерът на „Златната топка“ дава шанс и на българските фенове да се докоснат до магията чрез предаването „Код Спорт“ по RING. Някои от разговорите на Камата обаче са малко по-специални, защото са с големи приятели. Такъв е неговият бивш съотборник в „Барселона и настоящ спортен директор на „Манчестър Сити“ Чики Бегиристайн. Предлагаме акценти от интервюто на Стоичков с една от основните фигури в тима на „гражданите“:

- Чики, как успява да поддържа Джосеп Гуардиола тази дисциплина толкова дълго време?
- Всички тук са като теб навремето, Христо. Имат твоя боен дух! В модерния футбол, когато ние на клубно ниво играем едновременно в четири различни надпревари, плюс националните отбори, се налага да имаш дълга скамейка и въпреки това той успява да внуши доверие у абсолютно всички. Не е като да имаш 6-7 или 8-9 класни играчи и останалите да са пълнеж. Не, няма шанс! В отборите от това ниво като на нашия „Манчестър Сити“ топ играчите са 19-20. Той съумява да поддържа фокуса на всички тези момчета и така ръководи състава, че всички да са готови да помогнат, когато трябва. И никой няма повече права от останалите. Той не го допуска, защото в противен случай всичко ще рухне.

- Работата на Пеп започва от твоята. Как успяваш да разбереш кой е точният играч, необходим на отбора, и да го привлечеш? Как се постига това ниво на точност при избора?
- Опитваме се да оценим всеки един играч от всички страни - спортно-технически качества, финансовата страна на евентуалния трансфер и т.н. Но ако мислиш, че не грешим… Не е така. Напротив. Грешили сме много пъти в избора си. Но в крайна сметка, това, с което се съобразяваме, е какъв отбор имаме, как играем и най-вече с треньора, който имаме и стилът на игра, който той налага и го практикуваме. Готови сме за всяка една ситуация, защото винаги има недоволни… Има и такива, които искат да си тръгнат и трябва да сме в постоянна готовност бързо да реагираме в създадените ситуации. На някого изтича договорът - трябва да сме готови да го заместим. По принцип привличаме футболисти, от които се нуждаем в конкретния момент, а не да привличаме просто играчи, които ни харесват. Ние имаме авторитетен старши треньор и солидни негови асистенти, които формират щаба на тима. Имаме голям скаутски състав. Всички заедно работим и мислим. С тях водим и постоянни дебати, докато се обединим около окончателно мнение и начин на действие.

- Преди три години с теб си говорехме, че се работи здраво в „Манчестър Сити“ и че нещата полека-лека се случват в преследването на абсолютния връх - спечелването на трофея в Шампионската лига. ОК, бяхте близо, но не успяхте да го спечелите. Засега. Ти Чики, Пеп и клубът като цяло вярвате ли, че следващият сезон е вашият момент, че е дошло времето за Шампионската лига?
- Аз съм убеден, че реализацията на проектите като нашия не се оглеждат точно в Шампионската лига. За да спечелиш този турнир, всичко трябва да ти се е получило перфектно. Футболистите ти трябва да бъдат в най-добрата си форма в най-важния момент. Късметът също е в играта! Да, това е много важно. Понякога даден малък детайл може да се окаже в твоя полза и да ти помогне. Или обратното. Моята идея е малко по-различна. Ако сме толкова силни, че всяка година да печелим или да се борим до последно за титлата в толкова силна футболно страна като Англия, неминуемо един ден ще стигнем и до трофея в Шампионската лига. Ако си толкова постоянен и толкова силен в първенство като английското, няма начин да не спечелиш един ден и Шампионската лига. Въпрос на време е. Вярвам го! Но по-важното е да бъдем постоянно на висота в Англия, в битките от Премиършип. Тук трябва да се борим за всички трофеи и така ще стигнем и до триумфа в Шампионската лига.

- Сега искам да те попитам за предстоящото световно първенство, защото със сигурност от вашия отбор ще има множество участници на Мондиала. Имате англичани, португалци, испанци, бразилци, които ще бъдат в националните си отбори. Какво мислиш за това зимно първенство в Катар?
- Аз, понеже работя в Англия, искам да кажа, че в момента страната разполага с невероятен състав. Това я превръща в кандидат за титлата - нещо, което беше съвсем близо да стане още на европейското. Твърдя, че Англия е един от големите претенденти за световното злато в Катар, знаейки с какви играчи разполага.

- Ти игра на Световното през 1994-а...
- Да, но това беше повече твоят Мондиал, а не моят.

- А сега под ръководството на Луис Енрике, който интегрира в отбора много млади играчи, виждаш ли Испания също да се бори за световната титла?
- Испания ще се бори за трофея. Ясно е, че разполага с много добри индивидуалности. Вероятно повече на брой от тези в другите водещи отбори. Но хубавото е, че се превръща в едно солидно цяло, в един сплотен колектив. Това е много важно по време на шампионатите от този тип като Световното. Тук също трябва да споменем сред фаворитите за трофея Франция, Белгия, Германия… Португалия също разполага с невероятен състав. При претендентите за титлата по традиция винаги са се споменавали Бразилия, Германия, Аржентина, отсъстващата сега Италия … Но днес реалността изисква да се увеличи броят на кандидатите, защото има израстване на класата на много страни, които искат да са на върха в световния футбол.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация