Младен Кръстаич: България е тема номер едно за мен

17:06
Младен Кръстаич: България е тема номер едно за мен

Селекционерът на националния ни отбор по футбол Младен Кръстаич говори ексклузивно за предаването „Код Спорт“ по RING. 48-годишният специалист, който води Сърбия на Мондиал 2018, ще дебютира начело на „лъвовете“ този месец в ключовите двубои в Лигата на нациите срещу Гибралтар и Северна Македония. Предлагаме акценти от интервюто с Кръстаич, който като играч е печелил трофеи с „Вердер“ и „Шалке“:

- Г-н Кръстаич, какво преди всичко искате да видите в тези два мача – срещу Гибралтар и Северна Македония? 

- Най-важно сега е да останем в Група С на Лигата на нациите. Това е основното за България, за да може да се върне вярата в отбора, а играчите да натрупат самочувствие. Уверен съм, че в тези два мача можем да постигнем добри резултати и да останем в групата. След това идва един период през октомври, когато ще гледаме нови играчи, а впоследствие през ноември има два приятелски мача. Тогава пак ще пробваме играчи, за да можем през март догодина вече да имаме готов отбор за квалификациите. 

- Много години националният отбор няма успехи. Не е ли голям риск за вас? 

- Риск е, да. Всяка работа, която един треньор приема, е риск за него. Така е в тази професия. Но ако не приемете рискове, няма как да успеете в живота. Това са ситуации, които не ме плашат. Напротив - предизвикват ме. Това са неща, които съм търсил в кариерата си - рискове, нови предизвикателства, ново доказване. Ако не се доказваш, ако останеш в спокойните води, хората те забравят. Не е по-различно с новите предизвикателства, в които вече навлязох с българския национален отбор. 

- България игра за последно на финали на европейско първенство през 2004 година. Вие ли сте човекът, който ще класира отбора за нов голям форум? 

- Най-важната задача сега е да останем в група С на Лигата на нациите, защото съществува сериозна опасност да изпаднем. Когато приключим с тази мисия и с приятелските мачове през ноември, тогава вече можем да мислим какво и как ще се случва, когато дойдат битките през март. Не може никой да обещае класиране на голям форум след тези близо 20 години, в които отборът не играл на европейски и световни финали. Не съм магьосник, нито пък супермен. Но това, което ще направя като начало е да наложа дисциплина. Задължително трябва да се усети промяна и момчета видимо да дават максимума си и да горят за националния отбор. А след всичко това, а надявам се и с малко късмет, че резултатите ще дойдат. 

- Саша Илич е голям играч на „Партизан“, но млад треньор. Има мисия подобна на вашата. ЦСКА трябва да стане шампион след много години пауза. Какво е мнението ви за него? 

- Илич беше голям футболист. Той е легенда на „Партизан“, където сме играли заедно. Имаме няколко мача рамо до рамо и в националния отбор. От лятото той води най-големия клуб в България. Сега не можем да кажем, че ЦСКА е най-добрият в момента, но вероятно на всички е ясно, че е най-големият клуб. Няма да му е лесно определено. Сале има някои свои изисквания и съответно своите положителни черти, а също и недостатъци. Както впрочем и всеки треньор, разбира се и аз самият в това число. Но едно е реалността, друго е възможността. Тежко ще е! ЦСКА дълго време не е печелил титлата, но според мен тази година в българското първенство ще е наистина интересно. 

- Колко време се виждате като национален селекционер на България? 

- Кой може да каже днес? С новата си работа ставам и лягам. За мен България е тема номер едно сега. Всичките останали проблеми и въпроси са извън конкуренция. Националният отбор, българската лига, Българският футболен съюз са основната тема за мен. Вярвайте ми, дори сега малко гледам други първенства. Наблюдавам приоритетно само българското. Такъв човек съм - когато работя, се хвърлям в мисията и за мен друго не съществува.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация