Стана ясно защо Меси и Барселона не можаха да се споразумеят за нов договор през 2020-а

17:03
Стана ясно защо Меси и Барселона не можаха да се споразумеят за нов договор през 2020-а

Лионел Меси напусна Барселона по сърцераздирателен начин през лятото на миналата година, след като договорът му изтече, а новото ръководство не успя да намери начин, по който да задържи аржентинеца на „Камп Ноу“. Ситуацията можеше да бъде различна, ако година преди това, през лятото на 2020-а, Меси бе постигнал договорка с предишното ръководство, за да преподпише. Днес „Мундо Депортиво“ публикува част от имейлите, които Хорхе Меси, баща и агент на Лео, е разменил с бившия президент на Барселона Джосеп Мария Бартомеу и тогавашния борд на директорите. В него се разкриват част от условията, поставени от двете страни, за да се стигне до нов контракт.  

На 4 май 2020 година Бартомеу е изпратил първото предложение до бащата на Меси. В него се уточнява, че желанието на ръководството е играчът да преподпише за още една година, като всяка следваща година споразумението автоматично ще бъде удължавано с още 12 месеца, при условие че до 30 април на съответния сезон Лионел Меси не изрази някакво друго желание пред клубното ръководство. Според Бартомеу това би било перфектно за всички.

Според „Мундо Депортиво“ Хорхе Меси е поискал в отговор ложа на „Камп Ноу“ за близките на аржентинеца, както и за Луис Суарес и неговото семейство. В добавка клубът трябва да осигури частен самолет, с който Меси и семейството му да летят до Аржентина по време на коледните празници. От Барселона са приели тези условия.

Няколко седмици по-късно, на 11 юни, адвокатът Хорхе Пекур е изпратил нов мейл до Бартомеу, главния изпълнителен директор Оскар Грау и шефа на правния отдел на каталунците Ромен Гомес-Понти, в който е изброил 11 условия, които Лео Меси е поставил, за да поднови договора. От "Камп Ноу" пък са поискали Меси да се съгласи да намали заплата си с 30% заради финансовата криза, причинена от пандемията. Обещанието от страна на Барселона е в следващите сезони сумите, от които Меси се отказва, да му бъдат възстановени. Пекур е отговорил, че за доброто на клуба Лео и баща му приемат намаление на заплатата. 

Няколко дни по-късно обаче идва и голямото разминаване между двете страни, след като президентът Бартомеу е отказал да намали освобождаваща клауза в договора на Лионел Меси, за да не се създава впечатлението, че за играча вратата на клуба винаги е отворена и той може да си тръгне, когато пожелае. Желанието на аржентинеца е било клаузата да бъде намалена от 700 милиона евро на символичните 10 000. Освен това президентът е отказал да включи плащане от 10 милиона евро като премия за Меси при самото преподписване. В допълнение от клуба са блокирали всяка възможност за увеличение на заплатата на аржентинеца, докато приходите на клуба не надхвърлят отново 1 милиард, както бе обявено в последните години преди пандемията. Това предложение обаче не се е понравило на лагера на Меси и те са го отхвърлили. Така преговорите са били прекратени, след което през август Меси подаде прочутата си молба, че иска да напусне. В крайна сметка тя не бе удовлетворена и №10 остана на „Камп Ноу“ още един сезон. На следващото лято Меси се разбра с ПСЖ и премина във френския гранд.

Конкретни параметри от изискванията, изпратени от лагера на Лионел Меси:

- Договор до 2023 година с опция за едностранно удължаване от страна на Меси 

- Фиксирана заплата, която ще бъде редуцирана с 20% за първия сезон. Те трябва да бъдат възстановени от клуба в следващите два сезона (10% през първия и останалите 10% през втория сезон) с лихва от 3% 

- Бонусите за лоялност също да бъдат изплащани с лихва 

- Ложа на „Камп Ноу“ за семействата на Меси и Суарес 

- Частен самолет за коледните празници 

- При прекратяване на договора клубът трябва да изплати разсрочените 20% от заплатата на Меси плюс споменатите лихви 

- 10 милиона евро при преподписване на новия договор, които е трябвало да бъдат изплатени през 2023 година 

- Увеличаване на заплатата при вдигане на данъците 

- Премахване на освобождаващата клауза от 700 милиона евро и намаляването й до символична сума в размер на 10 000 евро 

- Подновяване на договора на Пепе Коста (личен асистент на аржентинеца и негова дясна ръка) 

- Изплащане на комисионите на Родриго Меси

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация