Галиани: Ако не бяха музиката, сексът и бирите, Роналдиньо щеше да играе до 60

18:44
Галиани: Ако не бяха музиката, сексът и бирите, Роналдиньо щеше да играе до 60

Легендарният вицепрезидент на Милан и настоящ директор на Монца Адриано Галиани беше сред гостите на “Фестивалът на спорта”, като използва случая, за да говори по редица любопитни теми, свързани с миналото си при “росонерите”.

За Роналдиньо и бразилските футболисти

Ако сега го видя, ще го ударя. Беше толкова интересно да гледам как Роналдиньо и Роналдо тренират на “Миланело”. Виня Роналдиньо само за едно нещо: той беше прекалено голям бохем като голяма част от бразилците. Ако не беше такъв любител на музиката, приятния секс и хладните бири, той можеше да играе до 60 години. Същото се отнася за Феномена Роналдо, Адриано или дори Ривалдо. Чистата класа на Роналдиньо беше невероятна. Ако бразилците бяха също толкова фокусирани, колкото европейците, щяха да спечелят всички световни първенства, но имат само пет.

За желанието на Реал Мадрид да привлече Андрий Шевченко през 2001-ва

С Флорентино Перес се срещнахме в деня на финала на Шампионската лига между Валенсия и Байерн (Мюнхен). Той седна до мен и ми предложи 110 млрд. италиански лири (около 55 млн. евро) за Шевченко. Каза ми: “Ако не го продадеш, ще отида в Торино и ще взема Зинедин Зидан (от Ювентус - б.р.)”.

Само за да ви напомня колко съм луд, ще ви разкрия как, говорейки с психоложка, аз казах: “Дори и днес, когато гледам последната дузпа от финала на ШЛ през 2003-та срещу Юве, изпитвам страх, че Шева ще я пропусне. Какво мислиш?” Тя ми отговори: “На теб не може да ти се помогне”.

За Паоло Малдини като футболист и директор на Милан

Паоло е Милан, защото баща му беше Милан. Техническите характеристики на Паоло са добре познати. Баща му вдигна Купата на европейските шампиони през 1963-та в Англия и 40 години по-късно беше ред на Паоло да вдигне точно този трофей в същата страна. Това не се е случвало на друг клуб в Европа. Чезаре винаги ми е казвал, дори по време на преговори за нов контракт, че никога не би отвел Паоло от Милан. Той наследи уроците и морала от своя баща. Оттеглихме фланелките с номер 6 и номер 3, съответно заради Барези и Малдини. Тази на Паоло може да бъде използвана само от някой от синовете му.

Предложих му всеки възможен пост в клуба, който не беше зает от мен, но той ми отказваше. Не му дадох своята позиция, защото не съм толкова щедър, а и не исках да напусна Милан. Дори му предложих да ръководи цялата ни детско-юношеска школа. Явно обаче не е било писано да се случи, докато съм в клуба. Случи се така и сега той показва на всички колко страхотен директор е. Прегръщам го на всеки мач. Правя го искрено и се радвам за него. Дали той може да стане следващия Кондор? С удоволствие му оставям тази роля, не помня кой ми лепна този прякор.

За Дида и Юго Лорис

Дида беше най-добрият вратар в света, докато не го уцелиха факлите на “Курва Норд” (по време на Интер - Милан в Шампионската лига през 2005-а - б.р.). След това той не беше същият. Сега ще изгледам дузпите от финала срещу Ювентус в ШЛ през 2003-та, където спаси три. 

Преди много години бяха договорил пристигането на Лорис. Кристиян Абиати щеше да отиде в Палермо, а Лорис да го замести в Милан. Абиати обаче отказа и всичко пропадна.

За Джанлуиджи Донарума и Джанлуиджи Буфон

Помня Донарума от Суперкупата на Италия, когато я спечелихме през 2016-а. Години по-рано Мауро Бианкези (бивш главен скаут на Милан - б.р.) дойде в офиса ми, за да ми каже, че Джиджо е най-добрият, който е виждал, но е на крачка от трансфер в Интер. Аз обаче успях да го доведа, когато беше едва на 14 години. На 16 той дебютира в Серия "А", докато на Евро 2020 той беше избран за Играч на турнира, а не само за Най-добър вратар. За съжаление обаче хората във футбола имат къса памет.

Опитвахме се по всевъзможни начини да доведем Буфон в Милан. Той играеше в голям клуб като Парма. Той обаче пожела да бъде близо до дома на майка си. Имали сме скаут на име Лоренцо Буфон, който му е далечен роднина.

За Карло Анчелоти като играч и треньор на Милан

Анчелоти първо беше футболист и едва след това наставник. Карло беше изключителен на терена. Въпреки контузиите му Ариго Саки убеди мен и Силвио Берлускони да го вземем. Рома се отказаха от него, защото си мислеха, че е преминал зенита си. Прекрасен играч и човек, с него продължаваме да имаме чудесни взаимоотношения. 

С Ювентус като треньор той завърши на второ място и не беше считан за победител. През 2000-ата пък финишира след Лацио и Рома. Говорих с Анчелоти, докато Фатих Терим още беше на пейката на Милан. На него обаче не му се получи много добре и затова се насочихме към Карло. Той направи изключителни неща с “росонерите”. Помня как още след първата тренировка с Кака ми каза, че той е феноменален. По това време разполагахме и с Руи Коща. Единственото ми телефонно обаждане от интелигентен играч в кариерата ми беше именно от Мануел, за да ми каже, че трябва да напусне, защото Кака е бил твърде силен.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация