Бербатов пред "Скай Спортс": Мисията ми е да върна българския футбол на правия път

17:58
Бербатов пред "Скай Спортс": Мисията ми е да върна българския футбол на правия път

Това е моята мисия. Така определи желанието си за промяна в българския футбол Димитър Бербатов, кандидат за президентския пост на родния футболен съюз, в ексклузивно интервю за Sky Sports.

Бившият национал, който наскоро игра в мач между легенди на Ливърпул и Манчестър Юнайтед и се разписа при загубата на „червените дяволи“ с 1:2, е движен от амбицията си да стане новият президент на БФС. „Достигаш етап в живота си, когато осъзнаваш, че трябва да направиш следващата крачка. Считам това за дълг към себе си и българския народ. Животът ми е свързан с това да обикалям из страната, да говоря с хората и да разбирам какви проблеми имат те и как могат да бъдат поправени. Става въпрос за това да им се покаже, че промяната е тук и тя е наложителна. Умът ми бе зает стриктно с това, което се случваше на терена. Бавно, но сигурно започваш да забелязваш неща около себе си и те започват да те занимават. Понякога ги забравяш и просто излизаш и играеш футбол. Следващият път, проблемът си е още там. Може би сега е по-голям проблем. Започваш да се замисляш. Когато се върна назад и се сетя за проблемите, които имахме, те все още са там, но са по-големи. Мисията ми сега е да коригирам тези грешки, така че по-младите поколения, които идват след мен, да не страдат така, както страдах аз. Докато не успеем, това е моята мисия“, започна той.

България не е била на голям международен форум от 2004-а насам, когато участва на Европейското първенство в Португалия. Настоящията президент на БФС – Борислав Михайлов, е начело на централата от 2005, като периодът му на власт съвпада с отсъствието на „лъвовете“ от европейски и световни първенства. За Бербатов това не е случайност. „Когато изградиш токсична култура, се заразяваш. Ако искаш да спреш това, трябва да отрежеш главата – метафорично казано, и да започнеш да градиш нещо ново. Футболната общественост е 100% зад нас, защото виждат в наше лице новото начало. Времето за промяна отдавна се протече. Тя трябва да се случи“, добави бившият нападател на Юнайтед, за когото това е кауза.

Бербатов вярва в потенциала на българския футбол. „Талантът е налице, повярвайте ми. Не го казвам, защото съм българин. Знам го. Ходя по мачове. Футболът е религия в България. Има хора, които са емоционално инвестирани във футбола. Разполагаме с базата. Но, за съжаление, инфраструктурата възпрепятства футбола от това да върви напред“. За него преходът от 17-18-годишна възраст до първия отбор е фазата на развитие, в която играчите изостават. „Точно в този преход някои футболисти се губят. Предизвикателството е да намериш отново пътя. Ще отнеме време. С инвестиции в правилните хора, ще последват и резултатите. Ще ги видим. Може би не в първата или втората година, защото става въпрос за дълъг процес. Ще бъде дълго приключение“.

„Футболът е най-големият спорт в света и искаме да се върнем към победите от 1994 и да имаме отбор, който целият свят да знае. 18 години е много дълго време. Искам да видя националният ни отбор да се класира за голямо първенство. Искам да видя младите играчи да отиват в големите първенства в Европа и да успяват там. Искам юношеският футбол да се развива, за да създава добри футболисти и хора. Искам нашият футбол да се развива, да виждам щастливи хора със семействата си на стадиона, както и по-младите поколения да искат да играят футбол. Точно така се запалват децата. Всичко това ме развълнува относно това, което правя, дори то да е трудно. Предизвикателството е огромно и съм сигурен, че мога се справя с него. Искам да го направя. Трябва да го направя. И ще го направя“, завърши Бербатов. 

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация