Валери Божинов: Как ще спрем Душан Влахович? Със снайпер!

17:45
Валери Божинов: Как ще спрем Душан Влахович? Със снайпер!

Валери Божинов даде интервю пред сръбското радио В92. Повод да бъде потърсен от западните си съседи бе най-вече жребия за квалификациите за Евро 2024 в Германия, който събра България и Сърбия. В групата са още Черна гора, Литва и Унгария.

- Какво мислиш за жребия за Евро 2024, който събра Сърбия и България в една група?

- Много съм доволен от жребия по две причини. А те са, че България ще играе срещу Сърбия и Черна гора. Имам много приятели в Белград, където играх, обичам Партизан. Уважавам обаче и феновете на Звезда, колкото и моите "гробари". В Черна гора Мирко Вучинич е помощник треньор, а той ми е приятел от много време, от Лече, където играхме заедно. Щастлив съм, че ще се видя с много стари приятели.

- Как виждате Сърбия?

- Един от най-добрите отбори в Европа и има сериозен шанс да направи удар на Световното първенство в Катар. Заслужава голямо уважение заради играчите, които има, формата им, както и г-н Пикси (б.р. Драган Стойкович), който е страхотен треньор. Неговият почерк се вижда от играта. Сърбия е фаворит в групата, но само на хартия. Докрай класирането няма да е сигурно. Бих искал Сърбия, Черна гора и България да отидат на европейското, но това е невъзможно. Но, дай Боже, Сърбия и България да се класират.

- Какво е мнението ви за Кръстаич като селекционер на България?

- Страхотно, феноменално. Имам отлични отношения с него. Говорихме преди да дойде тук, в България, срещнахме се. Той ми каза: "Валери, не мога да открия топлата вода". Има око за млади играчи, показа го в Сърбия, а сега и в България. За него не беше проблем да потърси и да повика играчи, които никога не са били в националния отбор. Някои дори не играят редовно в клубовете си. Кръстаич обаче имаше нужда от футболисти, които бягат и се борят, които са компактни и агресивни, които работят и в двете фази на играта. Да, няма това, с което разполага Сърбия, но пък има много млади играчи. Търси дисциплина и отношение към фланелката с герба на България.

- Каква рецепта бихте му дали, за да спре България офанзивни играчи като Александър Митрович, Душан Влахович, Душан Тадич...?

- Как ще ги спрем? Със снайпер! Лесно е, вземаш снайпера и удряш. Вижте, за моите сънародници ще бъде чест да излязат срещу такива играчи. Ако зависеше от мен - виках снайперист, но не зависи. А сега сериозно - излизаш и даваш най-доброто от себе си. И каквото се случи. Накрая разменяш фланелката с някого от тях и я слагаш във витрината у дома.

- Какво ще направи Сърбия на световното първенство в Катар?

- Нямам дилема - полуфинал! Да, да, точно така - до полуфиналите. Няма нищо странно. Според мен това, което показва Сърбия, отношението към фланелката, формата на всички играчи... Ако всички са здрави, с тази енергия, единството, компактността и дисциплината, наистина ги виждам на полуфиналите. Искрено го желая, защото и сръбският народ го заслужава. С цялото си сърце ще викам за Сърбия.

- Саша Илич?

- Преди малко говорихме. Саша е страхотен джентълмен. Те играха преди няколко дни срещу Лудогорец, загубиха с 2:1. Гледах мача, неговият ЦСКА беше отличен, но загубиха и Саша беше много разочарован. Той ми каза: "Хвърлихме се за нищо, Валери, играхме добре, но загубихме". Опитах се да го утеша, така трябва да играе ЦСКА срещу грандовете на българския футбол. Ще се оправи, да гледа напред.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация