Феномена призна, че ходи на психолог

16:13
Феномена призна, че ходи на психолог

Бразилската футболна легенда Роналдо призна, че от две години и половина насам ходи на терапия, и подчерта, че в наши дни се обръща много по-голямо внимание на психическото здраве на футболистите, отколкото по негово време.

“Сега ходя на терапия, която започнах преди две години и половина. Така разбирам себе си много по-добре от преди, дори и за минали неща. Аз съм от поколение, в което те хвърляха на арената и ти трябваше да даваш най-доброто от себе си без никакви нотки на драма. Поглеждам назад и мога да кажа, че да, ние бяхме подложени на много, много голямо психическо натоварване, и то без никаква подготовка за него. Също така защото това беше началото на интернет ерата и скоростта, с която се движи информацията. Тогава обаче нямаше никакво притеснение относно психическото здраве на играчите. В наши дни те са много по-добре подготвени. На тях им се обръща нужното медицинско внимание всеки ден и се разучават повече профилите на всеки един футболист, как той реагира и как би трябвало да го прави. 

По мое време нямаше нищо подобно, за съжаление, защото всички знаем, че нашият футболен живот може да ни причини голям стрес и това да бъде много решаващо за остатъка на живота ни. Истината е, че дори не знаехме за съществуването на такъв тип проблем. Това беше напълно игнорирано от страна на нашето поколение. Ясно е, че мнозина са преминали през тежки времена и дори депресия заради липсата на интимност и свобода. Вярно е, че проблемите бяха напълно очевидни, но решенията не бяха налице”, заяви Роналдо пред "Марка" по време на събитие, свързано с предстоящия документален филм за него - The Phenomenon на DAZN.

Великият нападател обсъди и взаимоотношенията си със Зинедин Зидан. Французинът го посетил в болница след първата му операция на коляното още преди двамата да станат съотборници в Реал Мадрид. “Имам специална връзка със Зизу и го уважавам толкова много. Изправихме се един срещу друг за първи път, когато той играеше за Ювентус, а аз бях в Интер. От този момент нататък започнаха нашите взаимоотношения на взаимно уважение. Нямахме много общи познати, но щом си нараних коляното, беше голяма изненада да го видя как ме посети в болницата. Той беше първият човек извън семейството ми, който го направи. Какво ми каза той ли? “Оправяй се бързо, защото футболът се нуждае от теб”. Побъбрихме си малко, като ми даде голямо удоволствие това, че прекарахме време заедно в този труден момент”, сподели Феномена.

Междувременно, той даде интервю и пред The Athletic, в което говори за ненужното напрежение, донесло му неговото най-популярно прозвище. “Прякорът първоначално дойде от Италия, където италианците започнаха да ми казват Феномена. Това беше допълнително напрежение, което не беше необходимо. Вече си имах достатъчно от него и не се нуждаех от повече”, коментира Роналдо.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация