Чави: Въпросът е не как да спрем Винисиус, а как да спрем Реал Мадрид

21:41
Чави: Въпросът е не как да спрем Винисиус, а как да спрем Реал Мадрид

Наставникът на Барселона Чави Ернандес не счита, че тимът му има психологическо предимство срещу Реал Мадрид заради победите в последните две издания на Ел Класико. През лятото каталунците се наложиха с 1:0 в контрола, а през март разбиха бъдещите шампиони с 4:0 насред Мадрид. Утре (неделя) предстои нов дуел на “Сантиаго Бернабеу”. Ето какво каза Чави на редовната си среща с медиите. 

Каква е ситуацията в тима преди Ел Класико? 

В този двубой от най-малко значение е какво се е случило в предишния мач на всеки от отборите. Моментното състояние на тимовете също не е от особено значение и затова дербито е непредсказуемо. Ще се опитаме да стигнем до трите точки. Обичам да се изправям срещу Реал Мадрид. Искаше ми се да не прекратявам кариерата си само заради тези дербита. Това е моментът, в който можеш да си свериш часовника, в това число и като треньор. 

Какво означава за вас, че този път Карим Бензема ще е в състава на Реал? 

Ще направим малки промени. Сега не можем да разчитаме на Роналд Араухо, който през пролетта се справи с Винисиус. Сега ме притеснява повече, че Реал е солиден като отбор. Имате ли план за спирането на Винисиус? Въпросът е не как да спрем Винисиус, а как да спрем Реал Мадрид като цяло. В Реал не само Винисиус е опасен, а такива са още Бензема, Родриго, Валверде… Това е един боеспособен тим, който умее да се възползва от качествата на футболистите си. 

Имате ли план за спирането на Винисиус? 

Въпросът е не как да спрем Винисиус, а как да спрем Реал Мадрид като цяло. В Реал не само Винисиус е опасен, а такива са още Бензема, Родриго, Валверде… Това е един боеспособен тим, който умее да се възползва от качествата на футболистите си.  

Защо не стреляте повече от далечно разстояние? 

Наредил съм това на футболистите по принцип, а не защото в случая Куртоа няма да е на вратата. Разполагаме с играчи, които имат отличен шут. 

Как приемате критиките към вас и към някои от футболистите? 

Всичко и всички ще бъдат поставяни под съмнение: играчи, треньори, нови попълнения… Не знам дали е редно, но няма как да спрем това.  

Какво е състоянието на Жул Кунде? 

Той е добре, готов е на 100%. На разположение е и утре ще видим дали ще играе. 

Важен ли Бускетс за отбора?

Той продължава да е от голямо значение за нас. Дали обаче в състава имаме непоклатими играчи? Всички са ни важни, но и Серхио трябва да бъде във форма, както всекиго друг, ако иска да играе. 

Какво беше за вас да биете с 4:0 на “Бернабеу” през изминалия сезон? 

Този мач може да служи за пример. Трябва да си смел на терена. Факт е, че най-добре се чувствам, когато играем предимно атакуващо, но е необходимо да действаме като едно цяло. Всички играчи трябва да взимат участие във всичко. Освен това е нужно да проявиш характер и споменатото дерби е идеален пример за това. 

Какво мислите за изминалия сблъсък с Интер? 

Разочаровани сме. Платихме цената в евротурнирите, но трябва да продължим напред. Все още е рано, защото сезонът в Ла Лига е дълъг, а има още Купа и Суперкупа на Испания. Не смятам, че има друг правилен път, по който да тръгнем. 

Оптимист ли сте след случилото се в Шампионската лига? 

Аз съм оптимист по природа. По-добри сме от миналия сезон. Справяме се много добре в Ла Лига, където нямаме загуба. Развитието на сезона за нас досега ме кара да съм позитивно настроен. Но няма да спра да искам повече и повече. Когато стигна до момент, в който няма да виждам перспектива, ще си тръгна. Засега обаче всичко изглежда добре. 

Може ли евентуален успех сега да бъде преломен момент в проекта на клуба? 

Победа в Ел Класико носи три точки, но и самочувствие. Срещата е важна както за нас, така и за Реал. А относно проекта ни - все още е рано да говорим, защото в момента сме в процес на развитие. Случилото се в Европа е тъжно, ядосани сме, че не успяхме да победим Интер. Но има и други турнири. Трябва да продължим да вярваме в развитието на този тим на Барселона. Оценките се правят в края на сезона. Нужно е да сме спокойни. 

Победа без добра игра? 

По принцип целта ни е да спечелим с добра игра. Или поне така искаме да се представим… Има срещи, в които си на ниво, но не побеждаваш, както и обратното - както се получи срещу Селта в миналия кръг. Хората се интересуват главно от резултата и това е нормално.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация