Везенков наказа и Реал Мадрид

23:58
Везенков наказа и Реал Мадрид

Отборът на Олимпиакос продължава да трупа успех след успех през настоящия сезон в Евролигата. Александър Везенков и съотборниците му постигнаха третата си поредна победа в най-силния клубен европейски турнир, след като излъгаха Реал Мадрид с 89:87 (20:21, 17:17, 26:24, 26:25) в титаничен последен сблъсък от програмата на третия кръг, проведен в "УиЗинк Сентър" в испанската столица.

По този начин "червено-белите" заемат място сред лидерите във временното класиране на Евролигата и са един от четирите отбора без загуба до момента, заедно с Фенербахче, АЛБА Берлин и Баскония. За "лос бланкос" пък загубата е втора през кампанията, като възпитаниците на Чус Матео заемат десетото място в таблицата с актив от 1-2.

Отново нямаше по-полезен състезател на паркета от българския национал Александър Везенков. Звездата на родния баскетбол продължи невероятното си начало на сезона, след като се превърна в най-резултатен за успеха с дабъл-дабъл от 23 точки и 12 борби, към които добави и 2 откраднати топки за коефициент на полезно действие от 30. Българинът стреля 8/9 от зоната за две точки, 2/7 от тройката и 1/2 от наказателната линия, а това, което статистиката няма да покаже, е изключителната защита и борбеност, която Везенков демонстрира срещу един от фаворитите за трофея през настоящата кампания. По този начин крилото записа третия си пореден мач с поне 20 отбелязани точки през сезона в Евролигата, след като наниза 20 срещу Барселона и още 23 срещу Жалгирис миналат седмица.

Самият мач протече много равностойно, като Везенков беше големият лидер на Олимпиакос през първите 30 минути игра. Първата по-сериозна разлика в резултата се изобрази на таблото в средата на втората четвърт, когато Реал Мадрид се измъкна с аванс от осем точки при 37:29. Завръщането на Везенков на паркета обаче помогна на гостите от Пирея да се съвземат и да запишат силна серия до края на полувремето, чрез която скъсиха дистанцията до една точка на голямата почивка при 38:37. 

В третата част двата тима се захапаха здраво и дистанцията не се увеличи до повече от пет точки в полза на някой от двата отбора. В крайна сметка Олимпиакос водеше с точка при 62:63 преди старта на финалната четвърт, в която Реал Мадрид диктуваше събитията до последните две минути. Валтер Таварес изведе "белите" до аванс от четири точки при 83:79, но страхотна тройка на Янулис Ларендзакис и чудесен пробив с подминаване на Костас Слукас върнаха преднината в актива на Олимпиакос при 83:84. 

Последваха успешни стрелби от двете страни на паркета, като при оставащи 19 секунди притежанието бе в ръцете на Слукас и неговите съотборници. Гардът разплете защитата на съперника и използвайки целия си натрупан опит успя да отбележи в близост до коша, за да изведе отбора си с две аванс при 87:89 и три секунди на таблото. Реал не успя да изравни в последната си атака, тъй като опитът на Таварес не намери целта.

Освен 23-те точки на Везенков, героят Слукас завърши с 14 точки и 7 асистенции от пейката. Джоел Боломбой също се включи отлично с 11 точки, а Шакийл МакКисик наниза още 10.

Джанан Муса бе топреализатор за мадридчани със 17 точки. Валтер Таварес и Серхио Люл отбелязаха по 14, Гершон Ябуселе наниза 13 точки, а Петр Корнелие се отличи с 11 точки.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация