Ривър направи Бока шампион в последния кръг (видео)

05:11
Ривър направи Бока шампион в последния кръг (видео)

Невероятен южноамерикански трилър донесе титлата на Бока Хуниорс в Аржентина за 2022 година. Сензационното е, че вечният съперник и кръвен враг на “генуезците” Ривър Плейт подари титлата на “синьо-жълтите”. Това се случи в последните секунди на последния 27-и кръг на Лига Професионал, когато “милионерите” разбиха мечтите на 60 000 фенове на претендента Расинг, който имаше нужда от победа, като и при липса на такава от страна на Бока, ставаше шампион.

 

Секунди преди края на редовното време на стадион “Хуан Доминго Перон” при резултат 1:1 домакините получиха право да изпълнят втора дузпа, докато Бока Хуниорс играеше при 2:2 срещу Индепендиенте, но не се виждаше как ще стигне до трите точки. Националният вратар на Аржентина Франко Армани, който преди това на няколко пъти спаси своя тим, парира дузпата и шокира играчите на Расинг, докато над 50 000 на препълнения “Бомбонeра” полудяха от радост.


Секунди по-късно “милионерите” тотално матираха Расинг с втори гол в продължението, като направиха нещо сензационно за историята на Аржентина. Ривър Плейт сдаде чаканата осем години титла, като я връчи в ръцете на най-омразния отбор за своите фенове - този на Бока Хуниорс


Така най-успешният треньор в историята на “червено-белите” Марсело Гаярдо напусна клуба с победа, която ще се помни вечно от феновете на двата най-големи гранда в родината на Диего Армандо Марадона и Лионел Меси.


Последният 27-и кръг на първенството изправи един срещу друг лидера Бока (51 точки) срещу 14-ия Индепендиенте (34 точки), както и вторият Расинг (50 точки) срещу шестия Ривър Плейт (44 точки). Интересното е, че от три дни в Аржентина се пише, че няма как Индепендиенте да се хвърли срещу Бока, защото ще направи шампион вечния си враг Расинг, а Ривър няма за какво да играе и няма как “милионерите” да застанат срещу феновете си, правейки шампион Бока Хуниорс. Нищо от това обаче не се оказа истина.


Отборите на Бока и Расинг доминираха през първите минути, но Индепендиенте поведе от дузпа в 32-ата минута след точно изпълнение на Леандро Фернандес. Гилермо Фернандес обаче с глава изравни в 34-ата минута и върна ентусиазма на “Бомбонера”.


На почивката Себастиян Вила се появи, а в 49-ата минута с отлично изпълнение на пряк свободен удар взриви трибуните - 2:1, а за крилото това бе девети гол в шампионата и първи от три месеца. Този резултат означаваше, че титлата ще бъде за Бока.


Малко след това в 56-ата минута Матиас Рохас от дузпа даде преднина в Авалянеда на “светлосините” и сега Расинг се надяваше на чудо, кръвният враг Индепендиенте, който не играе за нищо, да шокира Бока.


В рамките на няколко секунди студен душ поля препълните трибуни и на двата стадиона. Миигел Борха в 80-ата минута изравни за Ривър, а 20 секунди след това Хавиер Валехо изравни за “червените” на “Бомбонера”. 


Паника настъпи сред тифозите на “генуезците”, но новината от гола на Ривър надъха феновете, които в 87-ата минута получиха информацията, че в Авалянеда Расинг получи втора дузпа. Резервата Джонатан Галван застана зад топката в 90-ата минута и стреля ниско, но Армани парира, а при добавката Орос стреля на сантиметри от горната греда на празната врата. 


Ентусиазмът сред феновете на Бока стигна до звездите, докато привържениците на Расинг бяха парализирани и довършени в продължението от Борха, който вкара второто си попадение в мача и направи Бока шампион, а Ривър завърши с бронзовите медали фантастичната епоха на Гаярдо начело на славния клуб.


На “Бомбонера” пък полудяха от радост фенове, играчи, щаб и всички обичащи най-големия клуб в Аржентина, който шокира всички със спечелването на титлата, след като никой от специалистите не ги даваха сред фаворитите. 

 

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация