Второ поредно нулево реми за Сити в Шампионската лига

00:39
Второ поредно нулево реми за Сити в Шампионската лига

Манчестър Сити направи нулево равенсто при визитата си на Борусия Дортмунд в Шампионската лига и се бетонира на първото място в група "G" кръг преди края на тази фаза. Точката е добре дошла и за германците. Те също продължават на оминафиналите в турнира за сметка на Севиля. 

Ерлинг Холанд игра само до почивката срещу бившия си отбор, но беше тотално обезличен. В началото на второто полувреме Рияд Марез пропусна дузпа за "гражданите". Като цяло обаче Борусия създаде повече положения и заслужаваше да стигне до победата. Силен мач за мач Сити изигра вратарят Щефан Ортега, който за първи път се появи в официален мач на тима.

Преди днес двата отбора се бяха срещали 5 пъти в Шампионската лига, като Ман Сити имаше три победи, Борусия - една, а един мач завърши наравно. По-рано през този сезон "гражданите" спечелиха с 2:1 на "Етихад" след обрат, като победното попадение отбеляза Холанд. Норвежецът беше аплодиран при завръщането си в Дортмунд от феновете на "жълто-черните".

Предвид факта, че отборът му вече си бе гарантирал място в следващата фаза, Пеп Гуардиола си позволи да даде почивка на част от основните си футболисти. На пейката останаха Едерсон, Аймерик Лапорт, Мануел Аканжи, Джак Грийлиш, Кевин Де Бройне и Бернардо Силва. На вратата дебют направи привлеченият през лятото от Арминия (Билефелд) Щефан Ортега, а в предни позиции на Холанд партнираше Хулиан Алварес. Фил Фоудън и Рияд Марез действаха по двата фланга, а в средата на терена започнаха Родри и Илкай Гюндоган, който беше с капитанската лента.

Наставникът на Борусия Един Терзич не можеше да разчита на Марко Ройс, Рафаел Герейро, Тома Мюние, Махмуд Дахуд и Себастиан Алер. Защитата беше съставена от Никлас Зюле, Матс Хумелс и Нико Шлотербек. По фланговете сновяха Карим Адейеми и Торган Азар, а Джуд Белингам и Емре Джан стартираха като двойка вътрешни халфове. Пред тях играеха Юлиан Брант и Джовани Рейна, а нападението водеше младият Юсуфа Мукоко.

Началото определено беше за Борусия. Домакините направиха няколко добри атаки, при една от които Брант се засуети и пропусна да нанесе удар, а малко по-късно негов шут от статично положение прати топката над вратата. Отличен шанс за гол се откри и пред Адейеми. Младокът влезе в наказателното поле, но стреля твърде слабо и право в ръцете на Ортега.

Манчестър Сити подходи търпеливо и също можеше да поведе в първия четвърт час, но комбинациите на "гражданите" не завършиха с точен удар. В 25-ата минуа хубав пас на Джуд Белингам позволи на Адейеми отново да покаже скоростта си по десния фланг. Последва пас към Рейна, който нанесе удар, но не затрудни Ортега. Малко по-късно Емре Джан фаулира Холанд пред наказателното поле. От прекия свободен удар Гюндоган не успя да накаже бившия си тим.

Макар сериозно да отстъпваха в притежанието на топката, германците създадоха повече и по-чисти положения за гол до почивката. Поредното такова пропиля Мукоко в 36-ата минута. Той беше намерен на перфектна позиция от Адейеми, но не уцели добре топката и я прати в аут. Емре Джан също реши да тества концентрацията на Ортега, който с лекота улови.

Стражът на Ман Сити определено имаше доста работа и в края на полувремето спаси още един удар на Мококо, а неговият колега Грегор Кобел нито веднъж не трябваше да се намесва решително. Бранителите на Борусия успяха да опазят Холанд, а другите офанзивни футболисти на Гуардиола не бяха достатъчно активни. 

На почивката мениджърът на "гражданите" замени Холанд и Жоао Кансело с Бернардо Силва и Аканжи, който пристигна в тима именно от Борусия. Вътрешните размествания не промениха начина на игра на гостите. Борусия продължи да намира свободни пространства и да създава положения. В 48-ата минута с пропуск се отличи Белингам.

В 57-ата минута Марез преодоля Джан в наказателното поле, а той протегна крак и го фаулира. Реферът Давиде Маса веднага посочи бялата точка, но Марез не можа да реализира дузпата. Алжирецът стреля силно в левия ъгъл, но Кобел показа чудесен рефлекс и изби. 

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация