Шведи недоволстват от името на Ерлинг Холанд

00:15
Шведи недоволстват от името на Ерлинг Холанд

Известността на голмайстора на Манчестър Сити Ерлинг Холанд е навредила на тази на шведската провинция Халанд заради близкото изписване на двете имена. От това се оплака Джими Сандберг, който е директор по туризма във въпросния регион.

Както е известно, на латиница името на футболиста се изписва Haaland, а това на провинцията – Halland. Затова при търсене в Гугъл се появява следното запитване от страна на търсачката: „Да не би да имахте предвид Haaland?“ Така интернет потребителите са пренасочвани към информация и снимки на норвежкия нападател вместо на шведския крайбрежен регион.

Ето защо Сандберг реши да напише открито писмо, адресирано до англичаните, журналистите на Острова и като цял до футболните фенове по света. „Ние сме Халанд (Halland), а той е Холанд (Haaland). Популярността на футболния феномен изцяло заглушава онлайн присъствието ни. За наше отчаяние сега виждаме как усилията ни да промотираме Халанд бързо изчезват. Ако нищо не се направи, боим се, че нашият любим регион е застрашен да се превърне в забравена Атлантида – място, познато само от историите и древните скулптури“, гласи писмото.

Сандберг също така коментира темата пред BBC. „Когато напишеш Halland, търсейки красивия регион, в който живеем в Швеция, вместо това навсякъде се появява Haaland. Откакто Холанд пристигна в Манчестър Сити и вкара всички тези голове, ние сме залети от неговото присъствие в нашите хаштагове и в търсачките. И все пак бихме искали той да дойде тук. Доста норвежци идват тук всяка година, така че той би се чувствал като у дома си. Ще се видим ли следващото лято в Халанд, Холанд?“, заяви той.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация